Czarna herbata - podstawowe informacje i właściwości

2014-08-12
Czarna herbata - podstawowe informacje i właściwości
Herbata czarna do której zaliczane są Assam, Cejlon pochodzące z Sri Lanki, Dareeling z Indii i inne pochodzące z Chin, Indii i Afryki to najpopularniejsza herbata w Polsce i pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, jednak zostaje poddana pełnemu procesowi fermentacji. W każdym regionie upraw wyróżnia się inne procesy jakim poddawane są zielone liście herbaty, jednak podstawowymi jakie można wyróżnić są: więdnięcie, zwijanie, skręcanie, fermentowanie i suszenie. Czarna herbata wyróżnia się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym aromacie. 

Herbata czarna posiada wiele właściwości m.in.: 

  • Zawiera dużo teiny, przez co działa pobudzająco.
  • Ma działanie antybakteryjne w układzie pokarmowym i wzmaga wydzielanie soków trawiennych. 
  • Zmniejsza ciśnienie krwi, przez co również wystąpienie chorób serca.
  • W pewnym stopniu chronią zęby przed próchnicą, dzięki zawartości fluoru.
  • Flawonoidy zawarte w tej herbacie wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Zawiera dużo garbników, które są wydzielane podczas długiego parzenia, zmniejszające ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
  • Z dodatkiem cytryny i miodu działa napotnie, co pomaga w wygrzaniu organizmu i zwalczaniu infekcji.

 

W osobnym artykule przedstawimy Wam dokładny opis parzenia czarnej herbaty. 
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2014

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij