Blog

Kofeina

Najbardziej znanymi źródłami kofeiny są kawa, herbata, yerba mate oraz w mniejszym stopniu kakao. Z kofeiną głównie kojarzy nam się kawa, jednak to nie ona ma w sobie najwięcej tej substancji - zdecydowanie więcej kofeiny mają tabletki odchudzające oraz leki.

Przeczytaj więcej

Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych. 

Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy. 

 

Przeczytaj więcej

Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz. 

Przeczytaj więcej

Robusta została odkryta stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku - rośnie i owocuje zdecydowanie szybciej niż arabika.Robusta to gatunek kawy zdecydowanie bardziej odporny na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne, można ją uprawiać w niższych, łatwiej dostępnych partiach gór - przez co jej cena jest zdecydowanie niższa. 

Przeczytaj więcej

Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.

Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.

Przeczytaj więcej
pixel