Aktualności

Drip to urządzenie dzięki któremu będziesz w stanie przygotować smaczną kawę bez ekspresu do kawy. W naszym sklepie oprócz tradycyjnych urządzeń do parzenia kawy znajdują się również przyrządy do tzw. alternatywnego parzenia kawy. Jedną z takich metod jest dripper. Klasyczna, przelewowa metoda parzenia kawy, któa pozwala przygotować kawę o naprawdę bardzo ciekawym smaku. Do przygotowania kawy w dripperze potrzebne są chęci, trochę wiedzy i kilka koniecznych elementów: świeżo mielona kawa, dripper, gorąca woda oraz papierowe filtry. 

Przeczytaj więcej

Wybór odpowiednich filiżanek do kawy jesyt bardzo istotny i może mocno wpływać na smak kawy w filiżance. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego naczynia, w którym powinniśmy ją podać i nie chodzi tu tylko o kwestie wizualną estetyczną czy kulturową, ale o sam smak kawy który w zależności od wybranego naczynia może się zmieniać. Kształt, materiał i kolor to podstawowe cechy na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze naczynia na swoją ulubioną kawę. Filiżanki do kawy espresso oraz filiżanki do kawy cappuccino mają ściśle określone cechy z którymi się warto zapoznać by osiągnąć jak najlepsze rezultaty i nie strzelić gafy wśród znajomych.

Przeczytaj więcej

Kawa z kardamonem to bardzo ciekawy przepis na kawę, który szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-ziomwym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm. 
  
Przygotowanie kawy z kardamonem jest bajecznie proste, a efekty są naprawdę zaskakujące bo kawa ma naprawdę wyjątkowy smak, który charakteryzuje się nieco słodkim smakiem i mocnym, intensywnym aroamtem. Do przygotowania kawy z kardamonem najlepiej użyć kawiarki lub tygielka do przygotowywania kawy po turecku, ponieważ te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idelanego połaczenia kawy i kardamonu. 

Przeczytaj więcej

Ranking kawy 2016

Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.   

Przeczytaj więcej

Włoska kawa może być synonimem doskonałej jakości kawy, ale również kiepskiej, spalonej smoły. Do oceny ogólnej zagadnienia włoska kawa trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zwrócić uwagę na to co mamy na myśli mówiąc włoska kawa. 

Włochy to kraj w którym palarni kawy jest naprawdę bardzo dużo i można trafić na takie, które oferuję bardzo dobre kawy jak również na takie, których jakość jest naprawdę podła. W zależności od tego co mieliśmy okazję próbować i jak nam to smkaowało teraz możemy określać "włoską kawę" najgorszą lub najlepszą na świecie. Bardzo ważne jest to, aby sobie uświadomić, że "włoska kawa" nie określa w żaden sposób konkretnego produktu, a jest jedynie synonimem wielu palarni czy regionów włoskich, które mogą się kojarzyć pozytywnie jak również negatywnie.  

Przeczytaj więcej

Ristretto

Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu. 

Przeczytaj więcej

Nowa kawa w naszej ofercie to zdecydowanie propozycja dla prawdziwych miłośników dobrego smaku. Włoska kawa producenta Caffe Del Faro zachwyciła nas od samego początku. Pomimo krótkiej działalności palarnia kawy Caffe Del Faro osiągnęła naprawdę sporo: 2 miesjce za najlepsze espresso, cappuccino oraz koktajl kawowy na zawodach "Italian Barista Championship" w 2015 oraz 2 miejsce w kategorii najlepszej palarni kawy na zawodach "Italian Coffee Roasting Championship 2015". Nagrody które otrzymała palarnia utwierdzają nas w przekonaniu o wysokiej jakości ich kaw, które zdecydowanie powinieneś spróbować!  

Przeczytaj więcej

Kawa to najchętniej spożywany przez nas napój, wokół niej coraz częściej prowadzone są różne eksperymenty i testy mające na celu zbadanie wpływu kawy na nasz organizm. 
Jakiś czas temu naukowcy postanowili zbadać jak spożywanie kawy wpływa na naszą pamięć. Okazało się, że wypicie jednej filiżanki kawy ma bardzo korzystny wpływ na długotrwałe zapamiętywanie. Eksperyment został przeprwadzony na 160 osobach, które na codzień nie spożywały produktów zawierających kofeinę. 

Przeczytaj więcej

Kawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 

Przeczytaj więcej

Kawa mrożona to idealny sposób na orzeźwienie w letnie dni, każdy miłośnik kawy ma własny przepis na ten specjał kawowy. Przepisów na kawę mrożoną oraz metod na jej przygotowanie jest bardzo wiele, dziś chcielibyśmy Wam zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą bez większych problemów można przygotować w domowym zaciszu. 
 
Do przygotowania tej wersji kawy mrożonej potrzebnę będą: mleko, jagody,lody waniliowe oraz porcja espresso.  

Przeczytaj więcej
pixel