Ristretto

2016-07-01
RistrettoRistretto to takie bardzo krótkie espresso, różnica między klasycznym espresso a ristretto ukryta jest w ilości wody oraz czasie ekstrakcji. Ristretto rodzaj kawy zbliżonej smakiem do espressoSzybsza ekstrakcja w przypadku kawy ristretto sprawia, że ma ona nieco mniej kofeiny niż espresso, a przy tym jej walory smakowe zostały w pełni zachowane i są zbliżone do tych w espresso.
    
Przygotowanie kawy ristretto wygląda tak samo jak espresso, z tym że powinniśmy użyć mniejszej ilości wody i nieco skrócić czas parzenia. Ristretto przez wielu nazywane jest kawą dla koneserów, ze względu na to, że w filiżance otrzymujemy dosłownie jeden/dwa łyki całej esencji smaku, którą czasem bardzo trudno dostrzec i docenić. 
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij