Aktualności
Bardzo prosty przepis na orzeźwiającego drinka kawowego - espresso z tonikiem oraz sokiem pomarańczowym.
Ostatnio w całym świecie kawowym zrobiło się głośno o kawie z tonikiem, postanowiliśmy sprawdzić ten wynalazek i dziś przedstawiamy Wam przepis na kawę z tonikiem i sokiem pomarańczowym. Dodatek soku pomarańczowego sprawia, że przygotowany napój ma przyjemny aromat i delikatnie cytrusowy smak.
Przygotowanie tego drinka na bazie kawy espresso jest banalnie proste i nie wymaga dużych nakładów pracy.
Przeczytaj więcejKawiarka często nazywana również kafetierką lub czajniczkiem moka stała się bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy w domowym zaciszu.
Pochodzące z Włoch urządzenie do parzenia kawy zyskało ogromną sławę nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Bardzo proste w użyciu kawiarki pozwalają na przygotowanie intensywnej, aromatycznej kawy przypominającej nieco espresso.
Przeczytaj więcejEkstrakcja kawy to proces podczas którego ze zmielonych ziaren kawy wypłukiwane są najcenniejsze smaki i aromaty, które później znajdują się w naszej filiżance.
Czas ekstrakcji kawy ma znaczący wpływ na jej smak, każda kawa wymaga indywidualnego potraktowania. Czas ekstrakcji kawy wpływa również na zawartość kofeiny w podanym napoju, im dłuższa ekstrakcja tym kofeiny więcej.
Przeczytaj więcejKawowiec to rodzaj wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych. Obejmuje 104 gatunki drzew kawy. W większości pochodzą one z terenu Afryki, niektóre z Azji.
Kawowce uprawiane są od ok. 575 roku n.e. na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Najczęściej są to gatunki kawy Arabica (80-90% produkcji światowej) i kawa robusta – ok. 10% światowej produkcji kawy.
Przeczytaj więcejDruga edycja pomocnego przy zakupie kawy rankingu kaw. Przedstawiamy 5 najlepszych kaw z oferty sklepu Konesso.pl
Podczas tworzenia rankingu braliśmy pod uwagę opinie naszych klientów, naszą opinię oraz stosunek ceny do jakości kawy. Zobacz które kawy zostały najlepiej ocenione.
Przeczytaj więcejEgzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny.
Przeczytaj więcej