Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym

2015-06-13
Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym

Ostatnio prezentowaliśmy przepis na orzeźwiającą, mrożoną herbatę, a dziś czas na kawę! Espresso z tonikiem

  
Espresso z tonikiemW ostatnim czasie na całym świecie bardzo popularny zrobił się drink na bazie espresso - połączenie porcji kawy z tonikiem i lodem daje niesamowite doznania smakowe oraz orzeźwienie. 
 
Postanowiliśmy trochę zmodyfikować podstawowy przepis i dodać jeden składnik. Pomarańcza którą dodaliśmy, a właściwie sok z pomarańczy sprawia że drink ma przyjemy aromat i cytrusowy smak. Oczywiście wersja podstawowa bez soku pomarańczowego jest również doskonała - polecamy wypróbować! 
  

Do przygotowania espresso z tonikiem będziemy potrzebowali:

 

  • kostki lodu;
  • podwójne espresso ( około 60 ml );
  • 100 ml toniku. My użyliśmy toniku Kinley, ale oczywiście jest dowolność ( w planach mamy próbę z tonikiem cytrusowym );
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • pomarańczę do ozdoby. 

  

Sposób przygotowania:

  

Przygotowanie tego drinka na bazie espresso jest banalnie proste. Kieliszek lub wysoką szklankę wypełnij lodem, pomiędzy ściankę naczynia a lód powciskaj plasterki pomarańczy - bardzo fajny efekt wizualny. Do lodu dolej 100 ml soku pomarańczowego oraz 100 ml toniku, a następnie powoli dolej podwójne espresso. Na samym końcu udekoruj napój wykorzystując do tego plasterek pomarańczy oraz miętę. 

 

Tak przygotowany drink kawowy z całą pewnością zaskoczy Twoich znajomych - smaczny, ładnie wygląda, szybki w przygotowaniu oraz orzeźwiający! 

 

Smacznego! 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2015

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij