Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym

Ostatnio prezentowaliśmy przepis na orzeźwiającą, mrożoną herbatę, a dziś czas na kawę! Espresso z tonikiem to specjał, który dziś chcemy nieco przybliżyć.
W ostatnim czasie na całym świecie bardzo popularny zrobił się drink na bazie espresso - połączenie porcji kawy z tonikiem i lodem daje niesamowite doznania smakowe oraz orzeźwienie.
Postanowiliśmy trochę zmodyfikować podstawowy przepis i dodać jeden składnik. Pomarańcza którą dodaliśmy, a właściwie sok z pomarańczy sprawia że drink ma przyjemy aromat i cytrusowy smak. Oczywiście wersja podstawowa bez soku pomarańczowego jest również doskonała - polecamy wypróbować!
Do przygotowania espresso z tonikiem będziemy potrzebowali:
- kostki lodu;
- podwójne espresso (około 60 ml);
- 100 ml toniku. My użyliśmy toniku Kinley, ale oczywiście jest dowolność (w planach mamy próbę z tonikiem cytrusowym);
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- pomarańczę do ozdoby.
Sposób przygotowania kawy z tonikiem:
Przygotowanie tego drinka na bazie espresso jest banalnie proste. Kieliszek lub wysoką szklankę wypełnij lodem, pomiędzy ściankę naczynia a lód powciskaj plasterki pomarańczy - to daje bardzo fajny efekt wizualny. Do lodu dolej 100 ml soku pomarańczowego oraz 100 ml toniku, a następnie powoli dolej podwójne espresso. Na samym końcu udekoruj napój wykorzystując do tego plasterek pomarańczy oraz miętę.
Tak przygotowany drink kawowy z całą pewnością zaskoczy Twoich znajomych - smaczny, ładnie wygląda, szybki w przygotowaniu oraz orzeźwiający!
Smacznego!
Podziel się swoim komentarzem z innymi