Kawiarka co i jak?

2015-06-10
Kawiarka co i jak?
Kawiarka oryginalnie moka, a często nazywana kafetierką czy czajniczkiem moka to urządzenie służące do przygotowywania kawy. Kawiarka pozwala w szybki i prosty sposób przygotować intensywny napar o charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku.
    
Historia kawiarki rozpoczęła się w 1918 roku we Włoszech, gdzie właściciel fabryki maszyn i części aluminiowych Alfonso Bialetti postanowił stworzyć urządzenie, które pozwoli na przygotowanie kawy w podobny sposób jak w ówczesnych ekspresach parowych wykorzystywanych we włoskich kawiarniach. Ze względu na duży rozmiar urządzenia te nie mogły być wykorzystywane w domu, a niewielkich rozmiarów kawiarki miały stać się pociechą wszystkich mieszkańców Włoch. Pierwszy slogan reklamowy Bialettiego to: "espresso w domu jak w kawiarni". Długie badania i licznie przeprowadzane próby dały efekt - w 1933 roku powstałą pierwsza kawiarka. Jednak poważna produkcja rozpoczęła się dopiero po wojnie. Syn Alfonso Bialettiego opatentował i rozreklamował kawiarkę jako urządzenie idealne do parzenia kawy w domu, bardzo szybko zyskała ona ogromną popularność i była powszechnie używana we włoskich domach.  
   
jak działa kawiarkaPierwsze kawiarki to ośmiokątne, aluminiowe rozkręcane dzbanki, których pierwotny wzór został zachowany do dziś. Obecnie na rynku jest wiele firm zajmujących się produkcją kawiarek: aluminiowe, stalowe, emaliowane, elektryczne, na kuchenki indukcyjne.  
    
Każda kawiarka składa się z trzech głównych elementów: 
  • górnego zbiornika na gotowy napar;
  • pojemnika na kawę wraz z filtrem;
  • oraz dolnego zbiorniczka na wodę.

Jak działa kawiarka? 

Każda kawiarka działa na tej samej zasadzie - do dolnego zbiorniczka wlewamy wodę, a do pojemnika z sitkiem wsypujemy zmieloną kawę. Urządzenie stawiamy na palniku kuchenki gazowej lub indukcyjnej i czekamy aż woda z dolnego zbiornika "przeciśnie się" do górnego przez zmieloną kawę.

Dolna część do której wlewa się wodę jest wyposażona w zawór bezpieczeństwa, który chroni przez nadmiernym wzrostem ciśnienia. Podczas ogrzewania kawiarki woda znajdująca się w dolnym zbiorniku zostaje podgrzana do wysokiej temperatury i pod wpływem ciśnienia zebranej pary wodnej zostaje "wypchana" do górnego zbiornika. Gotową kawę znajdującą się w górnym zbiorniku można serwować bezpośrednio do filiżanek, pamiętając o jej dość wysokiej temperaturze.  

Parzenie kawy w kawiarce przypomina proces parzenia espresso, woda pod ciśnieniem przechodzi przez zmieloną kawę i wypłukuje z niej najcenniejsze substancje. Ciśnienie w kawiarce nie jest tak duże jak w ekspresach do kawy, bo wynosi zaledwie do 2 barów. Czas parzenia kawy w kawiarce i w ekspresie do kawy jest zbliżony - od rozpoczęcia wypływania kawy trwa od kilku do kilkunastu sekund. 

Obecnie na rynku dostępna jest bardzo duża ilość różnej maści kawiarek, począwszy od tych tradycyjnych aluminiowych, poprzez kolorowe stalowe kawiarki, aż po kawiarki elektryczne. Oprócz materiału z jakiego zostały wykonane kawiarki różnią się również wielkością i kształtem - o tym jaką kawiarkę wybrać możecie przeczytać w innym artykule: Jaką kawiarkę wybrać? i czym różnią się kawiarki? 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2015

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij