Jak zrobić kawę mrożoną? Jagodowa, mrożona kawa

Kawa mrożona to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które zbliżają się do nas dużymi krokami. Każdy miłośnik kawy ma własny przepis na kawę mrożoną, ciężko zliczyć odmiany i rodzaje kawy mrożonej podawanej w lokalach, a co dopiero takiej przygotowywanej w domu gdzie ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Przepisów na kawę mrożoną oraz metod jej przygotowania jest naprawdę bardzo dużo, mamy możliwość mieszania smaków i składników wedle swojego uznania. Dziś chcielibyśmy zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą z powodzeniem podajemy w naszej kawiarni.
Do blendera lub wysokiego naczynia wlewamy 150 ml mleka i dodajemy jagody (w zależności od pory roku możemy wykorzystać świeże lub mrożone owoce). Następnie dodajemy odmierzoną porcję lodów waniliowych i dolewamy przygotowaną wcześniej kawę. Całość blendujemy na wysokich obrotach przez około 40 sekund, a jeżeli blendujemy mikserem ręcznym to do momentu uzyskania jednolitej konsystencji napoju.
Zmiksowaną kawę mrożoną przelewamy do wysokiej szklanki i na górze dekorujemy bitą śmietaną i posypką czekoladową lub kakao.
Przygotowana w ten sposób kawa mrożona z pewnością zaskoczy Ciebie oraz Twoich gości. Spróbuj samodzielnie wykonać tą wersje kawy mrożonej i podziel się nami swoją opinią na temat przepisu.
Przepisów na kawę mrożoną oraz metod jej przygotowania jest naprawdę bardzo dużo, mamy możliwość mieszania smaków i składników wedle swojego uznania. Dziś chcielibyśmy zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą z powodzeniem podajemy w naszej kawiarni.
Składniki potrzebne do przygotowania jagodowej kawy mrożonej
- 150 ml zimnego mleka;
- około 20 gramów świeżych bądź mrożonych jagód;
około 50 gramów lodów waniliowych (2 spiczaste, pełne łyżki stołowe)
- 25 ml espresso lub kawy parzonej przy pomocy kawiarki
Jak przygotować kawę mrożoną z jagodami?
Przygotowanie tej wersji kawy mrożonej jest banalnie proste i można ją bez problemu wykonać w warunkach domowych.Do blendera lub wysokiego naczynia wlewamy 150 ml mleka i dodajemy jagody (w zależności od pory roku możemy wykorzystać świeże lub mrożone owoce). Następnie dodajemy odmierzoną porcję lodów waniliowych i dolewamy przygotowaną wcześniej kawę. Całość blendujemy na wysokich obrotach przez około 40 sekund, a jeżeli blendujemy mikserem ręcznym to do momentu uzyskania jednolitej konsystencji napoju.
Zmiksowaną kawę mrożoną przelewamy do wysokiej szklanki i na górze dekorujemy bitą śmietaną i posypką czekoladową lub kakao.
Przygotowana w ten sposób kawa mrożona z pewnością zaskoczy Ciebie oraz Twoich gości. Spróbuj samodzielnie wykonać tą wersje kawy mrożonej i podziel się nami swoją opinią na temat przepisu.
Polecane produkty w tym artykule

Promocja
Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista La Brasiliana Marfisa 1kg
51,97 zł netto
79,90 zł
63,92 zł
brutto
63,92 zł
79,90 zł
1278.40
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
90,24 zł netto
111,00 zł
brutto
111,00 zł
2220
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Espresso Italiano 1kg
64,23 zł netto
79,00 zł
brutto
79,00 zł
1580
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi