Kawa po turecku

Kawa po turecku
Kawa po turecku
Kawa po turecku to bardzo znany sposób na przygotowanie zmielonych ziaren kawowca, jednak w Polsce bardzo często można się spotkać z mylnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku oznacza zmielenie ziaren i zalanie ich gorącą wodą w filiżance. W tym artykule dowiesz się czym tak naprawdę jest kawa po turecku oraz jak parzyć kawę po turecku. Przygotuj filiżankę ulubionej kawy, zrelaksuj się i poznaj bliżej kawę po turecku.

 

Czym jest kawa po turecku?

 

Kawa do Europy trafiła z Turcji, a pierwszą kawą, jaką pili nasi przodkowie była kawa parzona po turecku, zgodnie z ich pierwotnym przepisem. Wbrew powszechnie głoszonej, mylnej opinii parzenie kawy po turecku nie polega na zmieleniu kawy ziarnistej i zalaniu jej wrzątkiem w szklance czy filiżance. Przepis parzenia kawy po turecku jest nieco bardziej skomplikowany, co wcale nie oznacza że jest trudny. W Turcji kawę parzoną w opisany poniżej sposób nazywa się po prostu kahve, czyli kawa. Dodatek po turecku to pomysł innych krajów, w których zaczęto przygotowywać w ten sposób kawę.

 

Kawa po turecku - czarna, gorąca i słodka

 

Parzenie kawy w tygielku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Tajemnica kawy po turecku kryje się w jej odpowiednim zaparzeniu i zachowaniu wymaganych czynności, bez tego kawa traci swój urok. 
 
Pierwsze wzmianki dotyczące parzenia kawy po turecku pojawiły się około XV/XVI wieku w Jemenie, ale bardzo ciekawą kwestią jest to, że w Turcji do tej pory kawa po turecku jest przygotowywana w prawie nie zmienionej formie od wielu lat, stanowiąc przy tym element tamtejszej kultury i stylu życia.  
 
Kawa po turecku jest ciemna i ma mocny, głęboki smak, który zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Najlepiej używać kawy o słodkich nutach smakowych i mielić ją bardzo drobno - drobniej niż do ekspresu.

 

Kawa po turecku

 

Jak parzyć kawę po turecku?

 

Kawa po turecku wymaga bardzo dużo cierpliwości i nieco umiejętności. Do naczynia nazywanego tygielkiem wsypuje się bardzo drobno zmieloną kawę z cukrem i czasami z odpowiednimi przyprawami (kardamon, cynamon), a następnie dolewa się zimną wodę. Naczynie z zawartością stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie powtarzamy procedurę podgrzewania dwukrotnie. 
 
Po takim podgrzewaniu kawy nasz napar jest już gotowy, najlepiej go pić, gdy jest gorący. Warto odczekać kilka chwil, aby fusy opadły na dno lub dodać kilka kropel zimnej wody, co przyśpieszy proces stygnięcia. 
 
Proporcje jakich powinniśmy użyć do parzenia kawy po turecku to: jedna czubata łyżeczka kawy na każdą filiżankę gotowego naparu oraz dwie łyżeczki cukru - kawa parzona w tygielku powinna być słodka, ale z ilością cukru śmiało można eksperymentować. 


Kawa parzona po turecku - przepis:

 

  1. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę i cukier.
  2. Wlej zimną wodę.
  3. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Gdy kawa zacznie się gotować, odstaw ją do ostygnięcia i powtórz ten proces jeszcze dwukrotnie.
  5. Odczekaj chwilę, aż kawa ostygnie, a fusy opadną na dno.

 

Jak podawać kawę po turecku?

 

Kawa parzona w tygielku wymaga od nas również odpowiedniej oprawy. Kawę po turecku podaje się w specjalnie przeznaczonych do tego filiżankach nazywanych demitasse, co po francusku oznacza pół szklanki. Jeżeli jednak nie posiadamy takich filiżanek bez najmniejszego zawahania możemy wykorzystać filiżanki do espresso

 

Kawa parzona po turecku
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista illy Espresso 250g
Bestseller Przecena
( Brak opinii ) Kawa ziarnista illy Espresso 250g
26,02 zł netto34,00 zł32,00 zł brutto32,00 zł34,00 zł640 pkt.
Lavazza - filiżanka ze spodkiem do kawy Espresso 70ml
( Brak opinii ) Lavazza - filiżanka ze spodkiem do kawy Espresso 70ml
10,98 zł netto13,50 zł brutto13,50 zł270 pkt.
Bazzara - filiżanka ze spodkiem do kawy Espresso 70ml
( Brak opinii ) Bazzara - filiżanka ze spodkiem do kawy Espresso 70ml
11,38 zł netto14,00 zł brutto14,00 zł280 pkt.
Pokaż więcej wpisów zKwiecień 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel