Kawa po turecku

2016-04-08
Kawa po turecku
Kawa po turecku to bardzo znany sposób na przygotowanie zmielonych ziaren kawowca, jednak w Polsce bardzo często można się spotkać z mylnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku oznacza zmielenie ziaren i zalanie ich gorącą wodą w filiżance. W tym artykule postaramy się przybliżyć Państwu czym tak naprawdę jest kawa po turecku, jak ją prawidłowo zaparzyć i podać oraz skąd w ogóle wzięła się ta nazwa.  

Skąd wzięła się kawa po turecku?

Jak wiadomo do Europy kawa trafiła z Turcji i pierwszą kawą jaką pili nasi przodkowie była kawa parzona po turecku, zgodnie z ich pierwotnym przepisem. Wbrew powszechnie głoszonej, mylnej opinii parzenie kawy po turecku nie polega na zmieleniu kawy ziarnistej i zalaniu jej wrzątkiem w szklance czy filiżance. Procedura parzenia kawy po turecku jest nieco bardziej skomplikowana, co wcale nie oznacza że jest trudna. 
W Turcji kawę parzoną w opisany poniżej sposób nazywa się po prostu kahve, czyli kawa. Dodatek po turecku to pomysł innych krajów, w których zaczęto przygotowywać w ten sposób kawę. 

Kawa po turecku - czarna, gorąca i słodka

Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Tajemnica kawy po turecku kryje się w jej odpowiednim zaparzeniu i zachowaniu wymaganych czynności, bez tego kawa traci swój urok. 
 
Pierwsze wzmianki dotyczące parzenia kawy po turecku pojawiły się około XV/XVI wieku w Jemenie, ale bardzo ciekawą kwestią jest to, że w Turcji do tej pory kawa po turecku jest przygotowywana w prawie nie zmienionej formie od wielu lat, stanowiąc przy tym element tamtejszej kultury i stylu życia.  
 
Kawa po turecku jest ciemna i ma mocny, głęboki smak, który zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Najlepiej używać kawy o słodkich nutach smakowych i mielić ją bardzo drobno - drobniej niż do ekspresu.

Parzenie kawy po turecku

parzenie kawy po tureckuKawa po turecku wymaga bardzo dużo cierpliwości i nieco umiejętności. Do specjalnego naczynia nazywanego tygielkiem wsypuje się bardzo drobno zmieloną kawę z cukrem i czasami przyprawami (kardamon, cynamon), a następnie dolewa się zimną wodę. Naczynie z zawartością stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie powtarzamy procedurę podgrzewania dwukrotnie. 
 
Po takim podgrzewaniu kawy nasz napar jest już gotowy i najlepiej go wypić gdy jest gorący. Warto odczekać kilka chwil, aby fusy opadły na dno lub dodać kilka kropel zimnej wody, co przyśpieszy ten proces. 
 
Proporcje jakie powinniśmy użyć do parzenia kawy po turecku to: jedna czubata łyżeczka kawy na każdą filiżankę gotowego naparu oraz dwie łyżeczki cukru - kawa po turecku powinna być słodka, ale z ilością cukru śmiało można eksperymentować. 

Jak podawać kawę po turecku

Kawę po turecku podaje się w specjalnie przeznaczonych do tego filiżankach nazywanych demitasse, co po francusku oznacza pół szklanki. Jeżeli jednak nie posiadamy takich filiżanek bez najmniejszego zawahania możemy wykorzystać filiżanki do espresso

Filiżanka w której podaje się kawę po turecku
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel