Crema

Crema to wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką. Crema powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, kiedy woda pod ciśnieniem przebija się przez zmieloną kawę wypłukując z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację.
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację.
Polecane produkty w tym artykule

Promocja
Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
102,37 zł netto
139,90 zł
125,91 zł
brutto
125,91 zł
139,90 zł
2518.20
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
59,35 zł netto
73,00 zł
brutto
73,00 zł
1460
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
70,73 zł netto
87,00 zł
brutto
87,00 zł
1740
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
90,24 zł netto
111,00 zł
brutto
111,00 zł
2220
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi