Crema

Crema
Crema
Crema to wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką. Crema powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, kiedy woda pod ciśnieniem przebija się przez zmieloną kawę wypłukując z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.
  
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.  
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
 
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację. 
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
Bestseller Polecany
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
113,74 zł netto 139,90 zł brutto 139,90 zł 2798 pkt.
Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
59,35 zł netto 73,00 zł brutto 73,00 zł 1460 pkt.
Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
70,73 zł netto 87,00 zł brutto 87,00 zł 1740 pkt.
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
90,24 zł netto 111,00 zł brutto 111,00 zł 2220 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel