Crema

Crema
Crema
Crema to wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką. Crema powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, kiedy woda pod ciśnieniem przebija się przez zmieloną kawę wypłukując z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.
  
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.  
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
 
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację. 
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów zLuty 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel