Crema

Crema
Crema
Crema to wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką. Crema powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, kiedy woda pod ciśnieniem przebija się przez zmieloną kawę wypłukując z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.
  
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.  
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
 
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację. 
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
Bestseller
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
121,94 zł netto 149,99 zł brutto 149,99 zł 2999.80 pkt.
Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
69,11 zł netto 85,00 zł brutto 85,00 zł 1700 pkt.
Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
81,29 zł netto 99,99 zł brutto 99,99 zł 1999.80 pkt.
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
108,12 zł netto 132,99 zł brutto 132,99 zł 2659.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel