Crema

Crema to wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką. Crema powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, kiedy woda pod ciśnieniem przebija się przez zmieloną kawę wypłukując z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację.
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację.
Polecane produkty w tym artykule

Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
121,94 zł netto
149,99 zł
brutto
149,99 zł
2999.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
69,11 zł netto
85,00 zł
brutto
85,00 zł
1700
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
81,29 zł netto
99,99 zł
brutto
99,99 zł
1999.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
108,12 zł netto
132,99 zł
brutto
132,99 zł
2659.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi