Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.
Blog
Nie samą kawą człowiek żyje więc dziś coś o herbacie. Dokładniej o jednej z najpopularniejszych herbat, czyli o herbacie czarnej i o tym jak powinniśmy ją parzyć. Zakup herbaty i jej odpowienie przechowywanie to dwa pierwsze kroki, nastepnym jest jej odpowiednie zaparzenie. Szczególną uwagę musimy zwrócić na wodę oraz jej temperaturę, a także na czas parzenia i ilość wykorzystywanego suszu.
Włoska kawa może być synonimem doskonałej jakości kawy, ale również kiepskiej, spalonej smoły. Do oceny ogólnej zagadnienia włoska kawa trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zwrócić uwagę na to co mamy na myśli mówiąc włoska kawa.
Włochy to kraj w którym palarni kawy jest naprawdę bardzo dużo i można trafić na takie, które oferuję bardzo dobre kawy jak również na takie, których jakość jest naprawdę podła. W zależności od tego co mieliśmy okazję próbować i jak nam to smkaowało teraz możemy określać "włoską kawę" najgorszą lub najlepszą na świecie. Bardzo ważne jest to, aby sobie uświadomić, że "włoska kawa" nie określa w żaden sposób konkretnego produktu, a jest jedynie synonimem wielu palarni czy regionów włoskich, które mogą się kojarzyć pozytywnie jak również negatywnie.
Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu.
Orzeźwiająca lemoniada która doskonale smakuje jak równieź wygląda z całą pewnością stanie się hitem lata wśród Twoich gości czy znajomych.
Przygotowanie takiej lemoniady nie wymaga dużo czasu i jest naprawdę bardzo proste. Potrzebny będzie szklany słój z kranikiem, lód, woda oraz dodatki producenta Monin (syropy oraz puree owocowe). Tak przygotowana lemoniada to idelany sposób na wyeksponowanie zimnych napojów, które chcesz zaserować.
Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności.
Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej.