Poszukując najlepszej dla siebie kawy (mieszanki) należy wziąć pod uwagę głównie to, w jaki sposób będzie ona przyrządzana. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko jakością ziaren czy proporcją użytych odmian, ale też sposobem prażenia (wypalenia ziaren).
Blog
Do przygotowania wybornej kawy cappuccino lub Latte będziemy potrzebowali odpowiednio spienionego mleka o delikatnej, kremowej konsystencji. Do przygotowania takiego mleka potrzebny nam będzie dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej, o szerokim dnie zwężającym się ku górnej części.
Aby zapewnić doskonałą jakość kawy za każdym razem należy dbać o ekspres do kawy i od czasu do czasu go wyczyścić oraz odkamienić. Jak wiadomo kamień w ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiedz osadzaniu się kamienia należy używać filtrów do wody, wtedy proces odkamieniania ekspresu będzie rzadką czynnością. Czyszczenie ekspresu to czynność niezależna od filtrów wody i powinniśmy ją okresowo wykonywać.
Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych.
Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy.
Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz.
Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą różne rodzaje kaw. Technika ta pozwala na rozpoanianie aromatów i smaków zawartych w kawie oraz ewentualnych defektów.
Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.
Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.
Na całym świecie uprawia się kawę - wyróżniamy dwa główne gatunki: Arabika oraz Robusta, na których opiera się cała światowa produkcja kawy.
Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatycznych oraz większej lub mniejszej opieki, czynniki te uzależnione są od rodzaju uprawianego gatunku.
Główne gatunki kawy na świecie to Arabika i Robusta, różnią się od siebie głównie miejscem pochodzenia i "charakterem" - szacuje się że 98% światowej produkcji kawy przypada właśnie na te dwa gatunki.