Spienianie mleka w ekspresie

Spienianie mleka w ekspresie
Spienianie mleka w ekspresie

Spienianie mleka - to niesamowicie ważna czynność podczas przygotowywania napojów kawowych takich jak Latte czy cappuccino, przeczytaj nasz poradnik i zobacz jak dobrze spienić mleko. 

Do przygotowania wybornej kawy cappuccino lub latte będziemy potrzebowali odpowiednio spienionego mleka o delikatnej, kremowej konsystencji. Do przygotowania takiego mleka potrzebny nam będzie dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej, o szerokim dnie zwężającym się ku górnej części. Pojemność dzbanka jest dowolna, jednak powinna ona być dostosowana do mocy pary ekspresu (im mniejsza moc ekspresu tym mniejszy dzbanek na mleko) oraz ilość spienianego mleka. 

Dobrze spienione mleko powinno spełniać zawsze dwa wymogi:

  1. Odpowiednia tekstura - w pełni wolna od widocznych pęcherzyków powietrza, ponieważ tam gdzie będzie powietrze nie będzie czuć smaku kawy. Dodatkowo powstałe na mlecznej pianie bąble powietrza tworzą nieprzyjemne wrażenie suchości. Spienione mleko powinno być gładkie i lekkie, zwarte ale jednocześnie niezbyt gęste ani niezbyt rzadkie.   
  2. Odpowiednia temperatura - temperatura spienionego mleka nie powinna w żadnym wypadku przekroczyć 70 stopni. Nieprzyjemnym skutkiem przegrzania mleka jest jego bardzo zły smak, w którym naturalna słodycz cukrów mlecznych została zniweczona, a dominującym smakiem jest podgrzany mleczny tłuszcz.    

 

Spienianie mleka

 

Jak odpowiednio spienić mleko w ekspresie?

  • Dzbanek należy wypełnić do połowy mlekiem, najlepiej chłodnym, świeżym i tłustym (3,2%), gdyż takie najlepiej się spienia.
  • Odkręcić zawór pary w celu spuszczenia nagromadzonej wody (nie w każdym ekspresie jest to konieczne).
  • Lekko zanurzamy dyszę, nieco pod powierzchnię mleka i odkręcamy ponownie zawór pary. Dysza powinna być zanurzona na głębokość około 1 cm. 
  • Sterujemy dzbankiem, bądź dyszą w taki sposób by mleko wprowadzić w wir. Jednocześnie jedną ręką należy badać temperaturę dzbanka od spodu, gdy zacznie nas parzyć (temp. ok 60 stopni) należy zakończyć spienianie, by nie przegotować mleka.  
  • Wilgotną szmatką przecieramy dyszę, a następnie otwieramy zawór pary by usunąć resztki mleka z systemu.
  • Spienione mleko jest już gotowe do połączenia z porcją espresso. Specjalne techniki wlewania mleka do filiżanki pozwolą na uzyskanie pięknych wzorków, malowanie na kawie nazywane jest latte art.
    
Ta krótka instrukcja spieniania mleka powinna Ci pomóc, ale jeśli będziesz miał jakieś pytania lub problemy to śmiało skontaktuj się z nami, postaramy się pomóc. 
Polecane produkty w tym artykule
Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 0,35l
( Brak opinii ) Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 0,35l
20,33 zł netto 25,00 zł brutto 25,00 zł 500 pkt.
Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 0,6l
( Brak opinii ) Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 0,6l
26,02 zł netto 32,00 zł brutto 32,00 zł 640 pkt.
Termometr Joe Frex z uchwytem
( Brak opinii ) Termometr Joe Frex z uchwytem
40,57 zł netto 49,90 zł brutto 49,90 zł 998 pkt.
Dzbanek do spieniania mleka Motta 0,35l - CZARNY
( Brak opinii ) Dzbanek do spieniania mleka Motta 0,35l - CZARNY
98,37 zł netto 121,00 zł brutto 121,00 zł 2420 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2014
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel