Nie samą kawą człowiek żyje więc dziś coś o herbacie. Dokładniej o jednej z najpopularniejszych herbat, czyli o herbacie czarnej i o tym jak powinniśmy ją parzyć. Zakup herbaty i jej odpowienie przechowywanie to dwa pierwsze kroki, nastepnym jest jej odpowiednie zaparzenie. Szczególną uwagę musimy zwrócić na wodę oraz jej temperaturę, a także na czas parzenia i ilość wykorzystywanego suszu.
Artykuły i ciekawostki o herbacie
Herbata to drugi po wodze najczęściej spożywany napój na całym świecie, jest wiele odmian, gatunków i rodzajów, a to który z nich wybierzemy i w jaki sposób go zaparzymy mocno rzutuje na smak naparu w naszej filiżance.
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaka jest historia herbaty? Dlaczego ktoś postanowił parzyć liście krzewu herbaty w wodzie?
W Chinach, kolebce herbaty znana jest ona od tysięcy lat i powstało tam bardzo dużo legend na temat jej odkrycia. Jedną z najpopularniejszych legend o odkryciu herbaty jest legenda o Cesarzu Shennong, który pewnego razu opdpoczywał w ogrodzie, a do jego kubka z wodą wpadło kilka liści nieznanego dotąd krzewu. Woda z dodatkiem nieznanych liści miała bardzo przyjemny aromat i jak się później okazało smak.
Nie samą kawą żyje człowiek! Dziś artykuł nie o kawie, lecz o herbacie - napar, który króluje w większości polskich domów.
Bardzo często zdarza się tak, że kupujemy jakąś herbatę i okazuje się że jest niesmaczna, doszukujemy się wtedy przyczyny i najczęściej dochodzimy do wniosku, że zakupiona herbata jest kiepska - problem może tkwić w czymś innym! Herbata w bardzo dużym stopniu składa się z wody, jeżeli ta będzie słabej jakości to w żaden sposób nie przygotujemy smacznej kawy, warto zwrócić na to uwagę.
Odpowiednio zaparzona filiżanka zielonej herbaty to zdrowy, smaczny sposób na chwilę relaksu w domowym zaciszu. Aby zachować unikalny aromat i niepowtarzalny smak zielonej herbaty musisz trzymać się kilku kluczowych wytycznych.
Bardzo ważną kwestią podczas parzenia zielonej herbaty jest woda, a mianowicie jej temperatura oraz jakość. Temperatura wody używanej do parzenia zielonej herbaty waha się od 60 do 85 stopni.
Herbata Oolong w Polsce określana jako czerwona. Produkowana głównie w Chinach i Tajwanie, gdzie poddawana jest tylko połowicznemu procesowi fermentacji, co stawia ją pomiędzy herbatą zieloną a czarną.
Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty. Produkcja tego gatunku herbaty jest głownie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody
Herbata zielona jest najstarsza ze wszystkich herbat i produkowana jest z tych samych liści co herbata czarna, jednak wyróżnia ją brak procesu fermentacji lub jego zmniejszenie do minimum. Dzięki temu zwykle kojarzona jest ze zdrowym stylem życia.
Herbata czarna do której zaliczane są Assam, Cejlon pochodzące z Sri Lanki, Dareeling z Indii i inne pochodzące z Chin, Indii i Afryki. Jest to najpopularniejsza herbata w Polsce i pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, jednak zostaje poddana pełnemu procesowi fermentacji.
Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność