Jak parzyć zieloną herbatę?

2015-05-12
Jak parzyć zieloną herbatę?

Poprawnie zaparzona filiżanka zielonej herbaty to smaczny i zdrowy sposób na chwilę relaksu. Aby móc w pełni cieszyć się smakiem zielonej herbaty trzeba zaparzyć ją zgodnie z kilkoma wskazówkami.

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje".
  
Do Polski sposób picia i parzenia herbaty przywędrował z Rosji, gdzie herbatę gotowano w czajniczkach, imbryczkach czy samowarach - jednak podczas takiego parzenia liście herbaty mają zbyt długą styczność z wodą. Przeprowadzane badania pokazały, że jeżeli liść herbaty na długo pozostaje w kontakcie z wodą to dodatkowo fermentuje i wydziela składniki szkodliwe dla zdrowia. Tak więc czas parzenia herbaty jest bardzo istotny, w zależności od długości parzenia napar będzie charakteryzował się trochę innym smakiem i innymi właściwościami. 

Parzenie zielonej herbaty

Aby zachować unikalny aromat i najlepsze właściwości smakowe zielonej herbaty powinniśmy ją parzyć w ogrzanym wcześniej porcelanowym czajniczku, używając do tego dość miękkiej wody.
 
Bardzo istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody. Powinna ona być dobierana indywidualnie, w zależności od tego z jakim gatunkiem herbaty mamy do czynienia. Odpowiednia temperatura wody używanej do parzenia zielonej herbaty waha się od 60 do 85 stopni Celsjusza. Aby poprawić nieco smak herbaty warto stosować wodę przefiltrowaną, pozbawioną dodatkowych minerałów.
  
Do przygotowania swojego ulubionego napoju możesz użyć zielonej herbaty liściastej lub herbaty ekspresowej. W pierwszym przypadku po zalaniu liści wodą musisz odczekać kilka chwil, a następnie odcedzić liście od gotowego naparu. W przypadku zastosowania herbaty ekspresowej po określonym czasie wystarczy z filiżanki czy czajniczka wyjąć torebkę z herbatą i cieszyć się smakiem gotowej zielonej herbaty.
  
Sam proces parzenia zielonej herbaty nie powinien trwać zbyt długo, jest on uwarunkowany gatunkiem herbaty, rozdrobnieniem suszu oraz twardością wody. Krótkie parzenie liści zielonej herbaty powoduje że napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia sprawia, że przygotowana herbata działa na nas relaksująco.
 
Zielona herbata ma to do siebie, że można ją parzyć trzy, cztery, a nawet pięć razy. Każdy napar charakteryzuje się innym smakiem oraz innymi właściwościami.
Pierwsze parzenie daje nam herbatę o delikatnym aromacie działającą pobudzająco. Drugi napar działa relaksująco na nasz organizm, dlatego bardzo często jest bardziej ceniony. Z każdym kolejnym parzeniem zielona herbata będzie delikatniejsza w smaku i będzie się cechowała właściwościami relaksującymi.

11 powodów dla których warto pić zieloną herbatę
Zobacz także:
Pokaż więcej wpisów z Maj 2015

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel