Jak woda wpływa na smak herbaty?

2015-09-28
Jak woda wpływa na smak herbaty?
Dzięki zamiłowaniu Polaków do herbaty, znajdujemy się w czołówce krajów europejskich pod względem wypijanych herbat na osobę. Co prawda na polskim rynku bezsprzecznie dominują czarne herbaty ekspresowe, to jednak coraz więcej osób decyduje się na rozpoczęcie przygody z herbatami sypanymi. Stopniowo też zwiększa się świadomość ludzi na temat innych rodzajów herbat dzięki czemu zwiększa się spożycie herbat zielonych, białych, czerwonych a nawet żółtych.  
   
Dość często zdarza się, że ludzie kupują drogie herbaty tylko po to by stwierdzić, że im zupełnie nie smakują. Czy jest to przez to, że dana herbata jest sama w sobie niesmaczna czy może jest jakiś inny powód? Poza temperaturą w jakiej zaparza się herbatę i czasem samego zaparzania, duży wpływ na jej smak ma woda. W końcu herbata to w większości woda!  
  
Herbata, podobnie jak kawa, nie lubi twardej wody. Zbyt duża ilość minerałów w wodzie sprawia, że większość herbat nie będzie w stanie w pełni oddać swego smaku i aromatu, przez co albo będą miały bardzo delikatny smak i aromat albo po spróbowaniu będą po prostu niesmaczne. Z twardą wodą dobrze sobie radzą czarne herbaty z Cejlonu. Herbaty z tego regionu właściwie się zaparzą nawet przy twardej wodzie. Nie zmienia to faktu, że większość herbat potrzebuje wody miękkiej, w której nie ma nazbyt wielu soli mineralnych.
Jeśli, tak jak w większości Polski, leci nam twarda woda z kranu to jest kilka prostych rozwiązań na to aby zaparzać herbatę w odpowiedniej wodzie. Pierwszym jest zakup dzbanka filtrującego który będzie usuwał z kranówki nadmiar chloru, fluoru i soli mineralnych. Jest to o tyle wygodne rozwiązanie, że możemy sobie filtrować wodę na bieżąco. Drugim rozwiązaniem byłby zakup butelkowanej wody źródlanej. Woda źródlana ma podobnie jak filtrowana woda niewielką ilość soli mineralnych oraz ograniczoną ilość chloru czy fluoru. Z drugiej strony nie każdy chce biegać do sklepu by kupić sobie wodę na herbatę. W żadnym wypadku nie należy używać wody destylowanej! Herbata przygotowana w takiej wodzie będzie miała nieprzyjemny smak i nie będzie się właściwie zaparzać.   
Kolejnym kryterium dobrej wody na herbatę jest jej odczyn pH. Zaleca się by woda w której przygotowujemy herbatę miała między 6,5 a 7 pH. Taki odczyn sprawi, że woda będzie miała neutralny smak w wyniku czego smak i aromat herbaty nie będzie zakłócony przez obce nutki smakowe a my będziemy mogli się w pełni delektować naszą herbatą. Poza twardością wody i jej odczynem pH, wielokrotnie można przeczytać o zawartości tlenu w wodzie jako ważnym czynniku wpływającym na smak i aromat herbaty. Dość powszechnie na różnych forach herbacianych można znaleźć informację o tym by wodę gotować tylko raz bo podczas gotowania woda traci tlen, a po utraceniu zbyt dużej ilości tlenu herbata nie będzie dobrze smakować. Jest to tylko częściowo prawdą. Podczas gotowania rzeczywiście woda nie tylko intensywniej zmienia się w parę wodną ale również traci rozpuszczony w niej tlen. Jednakże po skończonym gotowaniu taką wodę wystarczy zamieszać by w wyniku wymiany gazowej tlen szybciej przedostawał się do wody.  Na podobnej zasadzie natlenia się wodę w akwariach - pompka wtłacza strumień powietrza w wodę wprawiając ją w ruch i zwiększając wymianę gazową. Można zatem włożyć między bajki to, że woda będzie bez tlenu po kilku gotowaniach i jest już do niczego. Wystarczy ją zamieszać bądź przelać kilka razy między czajnikiem a filiżanką i ponownie nasyci się tlenem.
  
Prawdą jest jednak to, że przy każdym gotowaniu woda będzie powoli tracić składniki mineralne, które będą się odkładać w postaci kamienia na ściankach czajnika bądź grzałki. Dlatego też biorąc pod uwagę oba elementy, nie powinniśmy się przejmować tym, że zagotujemy tę samą wodę dwukrotnie - w większości wypadków nie odczujemy różnicy w naparze. Sugerowałbym jednak w wypadku wody filtrowanej czy naturalnie miękkiej by nie gotować jej więcej razy ze względu na możliwą zbyt dużą utratę składników mineralnych, które też są potrzebne w pewnych ilościach w wodzie by herbata właściwie smakowała.  
  
Podsumowując ten dość długi wywód, woda ma duży wpływ na smak herbaty. Podczas przygotowywania herbaty należy zwrócić uwagę na jej twardość, pH, oraz ile razy była gotowana. Wszystkie te czynniki będą w pewnym stopniu oddziaływać na gotowy napar i to już od nas zależy, by tak je dobrać by przygotowywana herbata nam smakowała.    
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2015
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel