Herbata Oolong w Polsce określana jako czerwona. Produkowana głównie w Chinach i Tajwanie, gdzie poddawana jest tylko połowicznemu procesowi fermentacji, co stawia ją pomiędzy herbatą zieloną a czarną.
Artykuły i ciekawostki o herbacie
Herbata, jej smak, odpowiednie przygotowanie oraz właściwości to bardzo rozległy temat, który postanowiliśmy poruszyć w naszej bazie wiedzy. Artykuły i ciekawostki związane z herbatą z pewnością okażą się przydatne podczas wyboru lub parzenia herbaty.
Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty. Produkcja tego gatunku herbaty jest głownie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody
Herbata zielona jest najstarsza ze wszystkich herbat i produkowana jest z tych samych liści co herbata czarna, jednak wyróżnia ją brak procesu fermentacji lub jego zmniejszenie do minimum. Dzięki temu zwykle kojarzona jest ze zdrowym stylem życia.
Herbata czarna do której zaliczane są Assam, Cejlon pochodzące z Sri Lanki, Dareeling z Indii i inne pochodzące z Chin, Indii i Afryki. Jest to najpopularniejsza herbata w Polsce i pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, jednak zostaje poddana pełnemu procesowi fermentacji.
Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność