Kawa przed badaniem krwi to zły pomysł! Kiedy jeszcze jej unikać?

Na temat kawy przeprowadzono wiele badań naukowych, które jednoznacznie potwierdzają jej prozdrowotne właściwości. 3-4 filiżanki dziennie nie będą nam szkodzić, a wręcz przeciwnie. Istnieją jednak sytuacje, w których należy się wstrzymać z piciem kawy. Dlaczego nie należy ignorować tych zaleceń i w jakich sytuacjach zachować ostrożność?
Jak kawa wpływa na nasz organizm?
Skupmy się tylko na tych aspektach, które będą istotne w sytuacjach, gdy musimy wstrzymać się z wypiciem ulubionego, aromatycznego napoju.Przede wszystkim: kawa wpływa na rozszerzenie arterii serca i zwiększa przepływ krwi. Naczynia krwionośne się rozszerzają, ciśnienie aterialne się podwyższa, a w efekcie krew się rozrzedza. Przy te okazji należy pamiętać, że nadmierne spożywanie kofeiny (powyżej 500–600 mg dziennie) może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, nadmiernej nerwowości i rozdrażnienia. Zaleca się, aby nie przekraczać 200 mg kofeiny na dobę.
Kiedy nie należy pić kawy?
- Przed badaniem krwi - Jak wiadomo, na badanie krwi należy przyjść na czczo, a ostatni posiłek można zjeść 8-12 godzin wcześniej. Kawa posiada wiele składników odżywczych, między innymi węglowodany, tłuszcze, wodę, proteiny, kwasy roślinne, alkaloidy, takie jak kofeina, minerały oraz substancje aromatyczne (1). Zawarta w niej kofeina bardzo szybko wchłania się do przewodu pokarmowego i układu krążenia, a jej podwyższone stężenie utrzymuje się przez około cztery godziny. Zarówno ze względu na wymienione wcześniej składniki, jak i kofeinę - nie należy spożywać kawy przed badaniem krwi, bo wyniki mogą przez to wyjść niemiarodajnie, wskazując na przykład na obniżony poziom magnezu lub zwiększoną glukozę. Po pobraniu krwi i zjedzeniu posiłku lub przekąski (lepiej nie pomijać tego etapu) można już spokojnie napić się ulubionej kawy.
- Przed makijażem permanentnym i tatuowaniem ciała - Osoby decydujące się na takie zabiegi proszone są, aby nie pić żadnych napojów z kofeiną minimum dwadzieścia cztery godziny przed wizytą w gabinecie. Rozrzedzenie krwi może skutkować tym, że będzie się ona nadmiernie sączyć podczas zabiegu. To z kolei będzie utrudniać wprowadzanie pigmentu i sprawić, że ostateczny efekt nie będzie zadowalający.
- Przed kolonoskopią - Ten zabieg będzie wymagał od pacjenta oczyszczenia jelit. Już dzień wcześniej należy stosować się do ścisłych zaleceń lekarza, a spożycie kawy jest niedozwolone.
- Po operacji zaćmy - Bezpośrednio po zabiegu oraz przez kilka kolejnych dni pacjenci powinni unikać picia kawy ze względu na konieczność utrzymania prawidłowego ciśnienia. Napój może przyczynić się do jego wzrostu - a chodzi tu zwłaszcza o tak zwane ciśnienie wewnątrzgałkowe.
- Przed i po przeszczepie włosów - Podczas zabiegu, gdy sadzone są tak zwane grafty, bardzo ważne jest, aby unikać nadmiernego krwawienia, które może negatywnie wpływać na ich późniejszy wzrost, a także wydłuży czas trwania przeszczepu. Dlatego pacjenci powinni unikać kawy zarówno przed jak i po zabiegu, z tych samych powodów co w przypadku makijażu permanentnego.
- Po zabiegach chirurgicznych oraz przed i po usuwaniu zębów - Tu również trzeba wstrzymać się z kawą przez minimum czterdzieści osiem godzin po zabiegu. Należy unikać rozrzedzenia krwi i zwiększenia jej przepływu, bo może to utrudnić gojenie ran i nadmierne krwawienie w trakcie operacji.
- Podczas posiłków - Kawa zawiera szczawiany, które mogą powodować zmniejszenie wchłanialności różnych składników mineralnych, na przykład wapnia, żelaza czy magnezu.
- Przed pójściem spać - Zawarta w kawie kofeina pobudza układ nerwowy, dlatego najlepiej ostatnią filiżankę wypić maksymalnie sześć godzin przed snem.
Nie tylko kawa zawiera kofeinę!
Na koniec ważna informacja: we wszystkich opisanych przypadkach należy wstrzymać się z piciem również innych, kofeinowych napojów: gorącej czekolady, napojów energetyzujących, a także herbaty.
--
(1) Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Ewelina Krasowska, Paweł Sobczak, Andrzej Horoch, Andrzej Wojtyła, Jacek Piątek, Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76.



