Terroir - wpływ natury na smak kawy

Na ostateczny smak kawy w filiżance wpływ ma wiele czynników. Od warunków klimatycznych panujących na danej plantacji, przez sposób wypalenia ziaren, aż po jakość wykorzystanej wody do parzenia. O ile sposób i jakość parzenia kawy możemy kontrolować, tak na niektóre czynniki nie mamy żadnego wpływu. Chcąc lepiej poznać daną kawę, warto przyjrzeć się im bliżej. Dzisiaj opowiadamy o kawowym terroir, czyli o wpływie natury na smak i charakter kawy.
Z języka francuskiego terroir dosłownie znaczy ziemia, grunt, region i służy do określania nie tylko kawy, ale również wina czy serów. Na terroir składa się wysokość upraw, nasłonecznienie i temperatura panująca na plantacji, wilgotność i częstotliwość opadów oraz skład mineralny gleby. Można powiedzieć, że jest to zlepek unikatowych warunków geograficznych, panujących na terenie gdzie produkt jest wytwarzany. Każdy z tych czynników jest bardzo ważny i ma swój wkład w to, jak kawa będzie smakować. Poniżej przedstawiamy, jak to dokładnie działa.
Gleba - To, na jakim gruncie rosną drzewka kawowca, jest niezwykle istotnym czynnikiem, kiedy mówimy o smaku kawy. Rośliny pobierają z gleby pokarm i wartościowe składniki witalne. Najlepsza gleba do uprawy kawy to gleba wulkaniczna, która jest bogata w składniki odżywcze (np. fosfor, cynk, wapń), a jej struktura utrzymuje wilgoć.
Wysokość upraw - To, na jakiej wysokości nad poziomem morza znajduje się plantacja kawy, wpływa na jej zawartość kofeiny. Kofeina to naturalny środek obronny kawowca przed szkodnikami, których jest znacznie więcej na niższym poziomie. Dlatego im kawa rośnie wyżej, tym posiada niższy poziom kofeiny. Dzięki temu kawa z plantacji znajdującej się na wysokości 2000 m n.p.m. będzie się charakteryzować smakiem owocowym, cytrusowym czy kwiatowym, a ziarna z upraw poniżej 1500 m n.p.m. stworzą bardziej intensywny napar o nutach orzechowych lub czekoladowych.
Nasłonecznienie upraw i temperatura - Dostęp do promieni słonecznych, opady deszczu i temperatura wpływa na tempo dojrzewania rośliny. Im kawowiec rośnie dłużej, tym kawa ostatecznie ma bardziej złożony profil sensoryczny, czyli najważniejsze własności danego rodzaju kawy.
To właśnie naturalne czynniki sprawiają, że kawa jest tak niesamowita i ma tak ogromne możliwości smakowe. Często zdarza się, że kawa z tej samej plantacji wyprodukowana w innych latach smakuje trochę inaczej. Wpływ na to ma pogoda, na którą człowiek nie ma wpływu. Do czasu, gdy nie nauczymy się kontrolować warunków atmosferycznych, będziemy otrzymywać tak wspaniały i różnorodny produkt, jakim jest kawa. Musisz jednak pamiętać, że terroir to ważna, ale tylko część całej układanki, która decyduje o tym, jaka jest kawa.
Co to jest terroir?
Z języka francuskiego terroir dosłownie znaczy ziemia, grunt, region i służy do określania nie tylko kawy, ale również wina czy serów. Na terroir składa się wysokość upraw, nasłonecznienie i temperatura panująca na plantacji, wilgotność i częstotliwość opadów oraz skład mineralny gleby. Można powiedzieć, że jest to zlepek unikatowych warunków geograficznych, panujących na terenie gdzie produkt jest wytwarzany. Każdy z tych czynników jest bardzo ważny i ma swój wkład w to, jak kawa będzie smakować. Poniżej przedstawiamy, jak to dokładnie działa.
Wpływ natury na smak kawy
Gleba - To, na jakim gruncie rosną drzewka kawowca, jest niezwykle istotnym czynnikiem, kiedy mówimy o smaku kawy. Rośliny pobierają z gleby pokarm i wartościowe składniki witalne. Najlepsza gleba do uprawy kawy to gleba wulkaniczna, która jest bogata w składniki odżywcze (np. fosfor, cynk, wapń), a jej struktura utrzymuje wilgoć.
Wysokość upraw - To, na jakiej wysokości nad poziomem morza znajduje się plantacja kawy, wpływa na jej zawartość kofeiny. Kofeina to naturalny środek obronny kawowca przed szkodnikami, których jest znacznie więcej na niższym poziomie. Dlatego im kawa rośnie wyżej, tym posiada niższy poziom kofeiny. Dzięki temu kawa z plantacji znajdującej się na wysokości 2000 m n.p.m. będzie się charakteryzować smakiem owocowym, cytrusowym czy kwiatowym, a ziarna z upraw poniżej 1500 m n.p.m. stworzą bardziej intensywny napar o nutach orzechowych lub czekoladowych.
Nasłonecznienie upraw i temperatura - Dostęp do promieni słonecznych, opady deszczu i temperatura wpływa na tempo dojrzewania rośliny. Im kawowiec rośnie dłużej, tym kawa ostatecznie ma bardziej złożony profil sensoryczny, czyli najważniejsze własności danego rodzaju kawy.
To właśnie naturalne czynniki sprawiają, że kawa jest tak niesamowita i ma tak ogromne możliwości smakowe. Często zdarza się, że kawa z tej samej plantacji wyprodukowana w innych latach smakuje trochę inaczej. Wpływ na to ma pogoda, na którą człowiek nie ma wpływu. Do czasu, gdy nie nauczymy się kontrolować warunków atmosferycznych, będziemy otrzymywać tak wspaniały i różnorodny produkt, jakim jest kawa. Musisz jednak pamiętać, że terroir to ważna, ale tylko część całej układanki, która decyduje o tym, jaka jest kawa.
Polecane produkty w tym artykule

( Brak opinii )
Aeropress - zaparzacz do kawy - NIEDOSTĘPNY
146,33 zł netto
179,99 zł
brutto
179,99 zł
3599.80
pkt.

Promocja
( Brak opinii )
CHEMEX Coffee Maker CM-6A - 6 filiżanek
146,33 zł netto
225,00 zł
179,99 zł
brutto
179,99 zł
225,00 zł
3599.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Johan & Nyström Brazil Fortaleza 250g - NIEDOSTĘPNY
32,52 zł netto
40,00 zł
brutto
40,00 zł
800
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Butterworth & Son Colombia Gesha 250g - NIEDOSTĘPNY
88,62 zł netto
109,00 zł
brutto
109,00 zł
2180
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi