Terroir - wpływ natury na smak kawy

Terroir - wpływ natury na smak kawy
Terroir - wpływ natury na smak kawy
Na ostateczny smak kawy w filiżance wpływ ma wiele czynników. Od warunków klimatycznych panujących na danej plantacji, przez sposób wypalenia ziaren, aż po jakość wykorzystanej wody do parzenia. O ile sposób i jakość parzenia kawy możemy kontrolować, tak na niektóre czynniki nie mamy żadnego wpływu. Chcąc lepiej poznać daną kawę, warto przyjrzeć się im bliżej. Dzisiaj opowiadamy o kawowym terroir, czyli o wpływie natury na smak i charakter kawy.

Co to jest terroir?


Z języka francuskiego terroir dosłownie znaczy ziemia, grunt, region i służy do określania nie tylko kawy, ale również wina czy serów. Na terroir składa się wysokość upraw, nasłonecznienie i temperatura panująca na plantacji, wilgotność i częstotliwość opadów oraz skład mineralny gleby. Można powiedzieć, że jest to zlepek unikatowych warunków geograficznych, panujących na terenie gdzie produkt jest wytwarzany. Każdy z tych czynników jest bardzo ważny i ma swój wkład w to, jak kawa będzie smakować. Poniżej przedstawiamy, jak to dokładnie działa.

Wpływ natury na smak kawy


Gleba
- To, na jakim gruncie rosną drzewka kawowca, jest niezwykle istotnym czynnikiem, kiedy mówimy o smaku kawy. Rośliny pobierają z gleby pokarm i wartościowe składniki witalne. Najlepsza gleba do uprawy kawy to gleba wulkaniczna, która jest bogata w składniki odżywcze (np. fosfor, cynk, wapń), a jej struktura utrzymuje wilgoć.

Wysokość upraw - To, na jakiej wysokości nad poziomem morza znajduje się plantacja kawy, wpływa na jej zawartość kofeiny. Kofeina to naturalny środek obronny kawowca przed szkodnikami, których jest znacznie więcej na niższym poziomie. Dlatego im kawa rośnie wyżej, tym posiada niższy poziom kofeiny. Dzięki temu kawa z plantacji znajdującej się na wysokości 2000 m n.p.m. będzie się charakteryzować smakiem owocowym, cytrusowym czy kwiatowym, a ziarna z upraw poniżej 1500 m n.p.m. stworzą bardziej intensywny napar o nutach orzechowych lub czekoladowych.

Nasłonecznienie upraw i temperatura - Dostęp do promieni słonecznych, opady deszczu i temperatura wpływa na tempo dojrzewania rośliny. Im kawowiec rośnie dłużej, tym kawa ostatecznie ma bardziej złożony profil sensoryczny, czyli najważniejsze własności danego rodzaju kawy.  

To właśnie naturalne czynniki sprawiają, że kawa jest tak niesamowita i ma tak ogromne możliwości smakowe. Często zdarza się, że kawa z tej samej plantacji wyprodukowana w innych latach smakuje trochę inaczej. Wpływ na to ma pogoda, na którą człowiek nie ma wpływu. Do czasu, gdy nie nauczymy się kontrolować warunków atmosferycznych, będziemy otrzymywać tak wspaniały i różnorodny produkt, jakim jest kawa. Musisz jednak pamiętać, że terroir to ważna, ale tylko część całej układanki, która decyduje o tym, jaka jest kawa. 

owoce kawowca
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów zMarzec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel