Bohater Miesiąca - Zaparzacze AeroPress
AeroPress to gadżet, który doskonale znają miłośnicy alternatywnych metod parzenia kawy. Debiutujący w 2005 roku zaparzacz bardzo szybko zyskał światową sławę między innymi z powodu bardzo prostej obsługi i możliwości przygotowania wyśmienitej kawy. Jeżeli nie mieliście jeszcze przyjemności korzystać z AeroPressu, to grudzień w sklepie Konesso.pl jest idealną okazją na to, aby bliżej zapoznać się z tym niezwykłym gadżetem.
AeroPress to nowy Bohater Miesiąca, dlatego wszystkie zaparzacze AeroPress w sklepie Konesso.pl przez cały miesiąc możecie kupić w atrakcyjnych cenach oraz z darmową dostawą. Z uwagi na to, że grudzień to wyjątkowo prezentowy miesiąc, to do każdego AeroPressu otrzymasz kawę ziarnistą Hayb 250g w prezencie.
Promocja nie łączy się z innymi promocjami oraz kodami rabatowymi.
Kawa do aeropressu
Co tak naprawdę znaczy wysokiej jakości kawa z AeroPressu? Otóż w AeroPressie możemy zaparzyć każdą kawę, ale efekt niekoniecznie będzie zadowalający. Do AeroPressu zaleca się przede wszystkim jasno palone arabiki jakości speciality, które zachwycą nas naturalnie słodkim lub lekko kwaskowym smakiem pozbawionym goryczy. Takie kawy przygotowane oferują nam zdecydowanie więcej, niż kawy palone typowo pod espresso. Wysoka jakość naparu zatem wiąże się głównie z jakością wykorzystanych ziaren, które przechodzą staranną i rygorystyczną selekcję, a jasne palenie sprawia, że charakteryzują się naturalnym smakiem.
Wybierz kawęAeropress
AeroPress to bardzo praktyczne urządzenie, które umożliwia przygotowanie wyśmienitej kawy nie tylko w domowym zaciszu. Dzięki niewielkim rozmiarom i lekkim materiałom zabierzemy go na każdą wycieczkę, czy wyjazd służbowy i będziemy cieszyć się smakiem doskonałej kawy, gdzie tylko chcemy. AeroPress to zaparzacz do kawy, który działa na zasadzie strzykawki - zmieloną kawę zalewamy wodą, a następnie przy pomocy siły mięśni przeciskamy przez papierowy filtr, pozbywając się przy tym fusów.
Ten niezwykły zaparzacz pozwala nam przygotować wysokiej jakości kawę w stosunkowo niskiej cenie. Do przeciskania w AeroPressie zaleca się wykorzystywać przede wszystkim jasno palone kawy jakości specialty. Przygotowane w ten sposób oferują nam zdecydowanie więcej, niż kawy palone z myślą o espresso, a jasne palenie sprawia, że charakteryzują się naturalnym smakiem.
Zobacz więcejJak zaparzyć kawę w aeropressie?
Istnieją różne techniki przygotowania kawy w AeroPressie. Niektóre z nich mają ogromny wpływ na ostateczny smak kawy, a inne powstały wyłącznie po to, by poprawić naszą wygodę. Poniżej przedstawiamy Wam najprostszą, klasyczną metodę parzenia kawy w AeroPressie.
Potrzebujemy:- 16-20g świeżo zmielonej kawy
- 250ml wody
- Zestaw AeroPress
- Dzbanek lub duży kubek
Metoda klasyczna krok po kroku
- Tłoczek wkładamy do cylindra, a następnie wsypujemy do środka kawę
- Wlewamy niewielką ilość wody o temperaturze 85-94°C i czekamy 30 sekund.
- Wlewamy resztę wody i mieszamy kawę w AeroPressie.
- Po 2 minutach zakładamy sitko z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem.
- Przekładamy AeroPress na naczynie, do którego będziemy wyciskać kawę.
- Jednostajnym ruchem przeciskamy kawę do momentu, aż usłyszymy charakterystyczny syk powietrza. Przeciskanie kawy powinno trwać około 30 sekund.