Opinie o Ekspres do kawy Lelit Victoria PL91T

  • Ekspres Lelit Victoria PL91T to profesjonalny ekspres dla home baristów, którzy pragną w domu stworzyć własną kawiarnie. Stylowy design oraz profesjonalne rozwiązania pozwalają na przygotowanie perfekcyjnej kawy. Grupa 58 mm, Bojler 300 ml
Producent: LELIT

Sprawdź opinie wystawione przez naszych klientów

Ilość opinii: 11 Średnia ocena: 5.00
Sortuj:
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Tomasz, Sopot
2022-01-13
Świetny ekspres! Ten model to niemal profesjonalne wejście w świat pysznego espresso! Grupa 58, PID, pre infuzja, optymalne ciśnienie! Tworzy w mojej kuchni razem z Eureką Mignon Specialitą zgrany duet dzięki któremu codziennie rano cieszę się zbalansowanym espresso! Minusy są nieznaczne… ale są: kratka ociekowa wibruje na tacce, wydając głośny metaliczny dźwięk. Polecam podkleić ją paskami gumy. Top ekspresu nie nagrzewa się na tyle mocno, żeby rozgrzać znajdujące się na nim nawet małe filiżanki do espresso - trzeba się wspomagać gorącą wodą. Pojemnik na wodę też niezbyt przyjemnie się wyciąga ale zamiast go ruszać można dolewać wodę za pomocą lejka. :) Użytkuję już drugi miesiąc i generalnie bardzo polecam!
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Dominik, Wrocław
2021-12-27
Wszystko w jak najlepszym porządku.Lelit Victoria to sprzęt zdecydowanie godny polecenia.
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Mikołaj, Warszawa
2021-07-23
To mój pierwszy ekspres kolbowy, więc nie mam porównania, ale jak dla kompletnego żółtodzioba muszę docenić jakość wykonania, łatwość obsługi i czyszczenia. Kawę można na nim zrobić naprawdę dobrą - jeśli coś mi nie wychodzi to na pewno nie jest wina ekspresu, co najwyżej umiejętności i ziarna. Brak podwójnego bojlera trochę doskwiera jeśli chce się szybciej zrobić latte, ale da się to przeżyć. Brakuje trochę regulacji pre-infuzji z tym że to już cyzelowanie tematu. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jedynie fabryczne sitko pewnie zmienię w najbliższym czasie na kalibrowane.
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Tomasz, Bielsko-Biała
2021-03-12
Ekspres robi bardzo dobre espresso. Zawsze wychodzi kawa z piękną kremą. Szybko się nagrzewa - po kilku minutach jest gotowy do pracy. Zawór do pary jest świetny, dysza idealnie spełnia mleko. Polecam.
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Maciej, Poznań
2021-02-21
Niestety nie poznałem zalet ekspresu Lelit Victoria PL91T ponieważ prawdopodobnie w transporcie doszło do jego uszkodzenia. Natomiast doradca Konesso w 24 godz od zgłoszenia problemu podjął decyzję o wymianie ekspresu. Wymieniłem na wyższy model Elizabeth PL92T. Dokupiłem również w Konesso niezbędnie i zbędne akcesoria, Bazzarę Dodicigrancru,Aromamore, Piacerepuro i poznałem smak prawdziwej kawy...
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Paweł, Konin
2020-12-14
Po wielu latach użytkowania Gaggia Baby przyszedł czas na zmianę. Kompaktowe rozmiary ekspresu spowodowały, że idealnie wpasował się w miejsce poprzedniego. Całe urządzenie dobrze wygląda, do jakości wykonania nie można się czepiać. W starym ekspresie temperatura grupy nie była sztywno utrzymywana w ryzach więc zdarzało się dość często, że espresso było słabe jakościowo. Czasem woda zbyt chłodna, a czasem zbyt gorącą. W Victorii dzięki elektronice temp. grupy jest utrzymywana na zaprogramowanym poziomie i działa dobrze, jednak przed zrobieniem porcji kawy zawsze upuszczam wody przed podpięciem portafiltra. Przygotowywanie prawidłowego espresso jest łatwiejsze. Na razie przerabiałem temat z Kimbo Top Flavour i niebawem spróbuje innej kawy dla porównania. Oprócz temp. bez problemu uzyskuję prawidłowe ciśnienie wody i czasy parzenia porcji 25-30ml espresso. Pomaga w tym licznik czasu wbudowany w elektronikę. Bojler jest w Victorii duży więc spienianie mleka jest przyjemne bez zbędnych przerw. W Gaggia w połowie spieniania musiałem przykręcać parę na kilka chwil aby jej dogrzać, a Victoria robi to bez zadyszki. Sama dysza jest bardzo wygodna i pięknie można spienić mleko na gładko szybko bez przegrzania. Dysza nie pluje wodą, a po chwili para jest dość sucha. Trzy przyciski do obsługi są wygodne i wyraźnie podświetlone na biało. Obsługa elektroniki również jest łatwa. Teraz może o dwóch dla mnie wadach napiszę. Nie są szczególnie znaczące ale jednak dla ekspresu jak to Lelit opisuje z półki premium vip nie powinno mieć to miejsca. Pierwsza to taca i na niej z drucianej nierdzewki ruszt w raz z podstawką również drucianą. Wszystkie te elementy potrafią pięknie zagrać „brzęczeć” do naszego ucha gdy pracuje pompa. Tego naprawdę się nie spodziewałem. Zalecam upgrade i silikonowe podkładki czy wężyki na druciany ruszt w miejscu styku z tacą i podstawką. Druga wada, a może utrudnienie to zbiornik na wodę, który kłopotliwie wyciąga się ze stalowej obudowy. Konieczne jest wysunięcie go pionowo w górę, a do tego konieczne w moim przypadku wysuwanie ekspresu spod szafki kuchennej wiszącej nad nim. Dzięki dużej pojemności na szczęście nie muszę tego robić za często, a jest co robić bo stalowy zatankowany ekspres jest dość ciężki. Masa jest tu też zaletą bo nie trzeba przytrzymywać urządzenia przy wpinaniu i dociągania portafiltra. Ogólnie oceniam ekspres bardzo dobrze i pewnie zakupiłbym go ponownie.
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Romuald, Zalbki
2020-10-24
Nareszcie kawa marzenie z kolbowego i sam do tego doszedłem.
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Miłosz, Wrocław
2020-02-02
Doskonały wybór. Szukałem produktu, który umożliwia przygotowanie wysokiej jakości espresso w domowych warunkach i nie zajmuje tyle miejsca na blacie co profesjonalne ekspresy gastronomiczne. Charakterstyczny włoski design. Możliwość ustawienia temperatury parzenia i spieniania mleka, włączenia preinfuzji. Bardzo przydatna funkcja to stoper odmierzający czas parzenia. Minus za utrudniony dostęp do zbiornika wody.
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Piotr, Warszawa
2019-09-27
Używałem wiele ekspresów (ostatnie 8 lat Rancilio Silvię). Po długiej analizie mając do wyboru kilka dobrych ekspresów kolbowych wybrałem Lelit Victorię i młynek Wiliam. Strzał w dziesiątkę - kawa rewelacja!!! Owszem, zmieliłem sporo kawy Stradivari zanim trafiłem w odpowiednie ustawienia młynka, a teraz tylko się delektuję wyśmienitym smakiem. Szukającym dobrej kawy polecam. Piotr, Warszawa
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor: Damian, Kraków
2017-10-23
Lelit jak Ty mi zaimponowałeś w tej chwili! Muszę przyznać, że nie spodziewałem się takich efektów. Ekspres bardzo łatwo i przyjemnie się użytkuje, a kawa wychodzi znakomita. Mogę powiedzieć, że jestem baristą w swoim domu :)
Opinia naszego klienta w
Ocena: ( 5 / 5 )
Autor:
2017-08-18
Bardzo zaawansowany ekspres z którym odkryłem smak kawy na nowo, POLECAM!
Opinia naszego klienta w
    pixel