KAWA - baza wiedzy

Kawa jest bardzo ważną częścią historii i potrafiła wpływać na losy wielu ludzi. Kawa jest obecna w literaturze, muzyce i kinie. Od początku odkrycia jej właściwości kawa jest wszechobecna. Zapoznaj się z 3 częścią kawowych ciekawostek, bo im więcej wiesz na jej temat, tym bardziej stajesz się jej bliższy.

Przeczytaj więcej

Wiele osób czuje niemałe zaskoczenie, znajdując w opakowaniu z kawą błyszczące ziarna. Nie ma się czego obawiać, bo tłusta kawa to jak najbardziej naturalne zjawisko, które jest zależne od sposobu wypalenia ziaren. Jeżeli zastanawiasz się, czy możesz spożywać tłustą kawę, to rozwiewamy wszystkie Twoje wątpliwości.

Przeczytaj więcej

Czym jest cascara?

Suszone łuski owoców kawowca, czyli cascara staje się coraz bardziej popularna i doceniana przez kawowych ekspertów. Cascara zupełnie nie przypomina tradycyjnie zaparzonej kawy, a w jej smaku możemy znaleźć wiele owocowych nut. Poznaj bliżej cascarę i sprawdź nasz prosty przepis na cascarę z french pressu.

Przeczytaj więcej

Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich kaw mlecznych i interesują Cię przygody karaibskich piratów, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu. Dzisiejszy przepis na kawę z dodatkami Monin bazuje na syropie o smaku rumowym. Jest to rewelacyjne połączenie zimnego mleka, wspaniałej kawy oraz rumowego syropu.

Przeczytaj więcej

Peaberry to ziarno kawy, które powstało w wyniku mutacji genetycznej. Owoc takiej kawy zawiera wyłącznie jedno zamiast dwóch ziaren. Czy wpływa to na smak i jakość Peaberry? Czy z Peaberry otrzymamy lepszy napar niż z tradycyjnych ziaren kawy? Poznaj bliżej ziarna perłowe.

Przeczytaj więcej

Różane Iced Latte to doskonała recepta na letnie upały. Zapoznaj się z naszym przepisem i ciesz się smakiem wspaniałej kawy mrożonej z dodatkiem syropu różanego Monin. Przygotowanie napoju trwa jedynie kilka minut, a efekty zachwycą każdego miłośnika słodkich kaw mlecznych.

Przeczytaj więcej

Turcja odegrała bardzo istotną rolę w historii kawy. To właśnie dzięki Turkom Europa poznała właściwości niepozornych zielonych ziaren kawy. To właśnie kawa po turecku jest najstarszą metodą parzenia. Poznaj niezwykle ciekawą historię, która łączy Turcję i kawę.

Przeczytaj więcej

Frappe to klasyczny grecki napój, który od lat zachwyca miliony ludzi na całym świecie. Frappe w naszej wersji z dodatkami Monin sprawi, że na chwilę zapomnisz o codzienności. Ananasowe Frappe to niezwykle lekki, delikatny i orzeźwiający napój, który możesz przygotować w swoim domu.

Przeczytaj więcej

Alternatywne metody parzenia kawy stały się niemal codziennością i to nie tylko w dużych miastach. Niezwykłe urządzenia, którymi możemy przygotować rewelacyjną kawę, potrafią zachwycić swoją konstrukcją oraz działaniem. Na ich czele stoi syfon, który wyglądem przypomina naczynie rodem z laboratorium chemicznego. Poznaj z bliska syfon i naucz się parzyć w nim kawę.

Przeczytaj więcej

Mleczna kawa na bazie sosu czekoladowego z dodatkiem syropu truskawkowego Monin, która zachwyci każdego miłośnika słodkości i wyrazistej kawy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez słodkich kaw mlecznych to Truskawkowa Mocha spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Przeczytaj więcej
pixel