Poznaj swoją palarnię kawy - CZARNA FALA

Poznaj swoją palarnię kawy - CZARNA FALA
Poznaj swoją palarnię kawy - CZARNA FALA

Czarna Fala to istniejąca od 2015 roku warszawska palarnia kawy, której produkty od kilku miesięcy wzbogacają ofertę Konesso.pl. Przeprowadziliśmy rozmowę z członkami załogi palarni Czarna Fala, z której dowiedzieliśmy się, na czym przede wszystkim skupiają się w swojej pracy i czym na tle dużej konkurencji wyróżniają się kawy Czarna Fala. W serii artykułów "Poznaj swoją palarnię" przedstawiamy Czarną Falę.



Kiedy i jak powstała palarnia kawy Czarna Fala?

Zaczęło się w 2007 roku od Filtrów, pierwszej kawiarni speciality w Warszawie. Później były Emesen, Francuska 30 i kilka innych konceptów kawowych. Wreszcie dojrzeliśmy do palenia własnej kawy. Pierwsze kawy wypaliliśmy siedem lat temu, a za sterami naszego ówczesnego pieca - analogowej tureckiej kilówki - zasiadł Mikołaj Panasik, obecnie roaster w kopenhaskim Prologu. Teraz palimy na dwóch piecach - 6- i 30-kilowym, a po trzech przeprowadzkach i kilku pożarach zadomowiliśmy się - miejmy nadzieję, że na dłużej - na warszawskich Włochach.


Czarna Fala

Czym jest dla was wypalanie kawy?

Chcemy palić krągłe i słodkie kawy speciality dla kawowych geeków i tych "normalsów", którzy mają już dosyć kiepskiego, komercyjnego ziarna. Palenie kawy to dla nas rzemiosło, w którym wciąż się doskonalimy. Multum zmiennych (świeżość ziarna, pogoda, jakość gazu itd.) sprawia, że każdy kolejny piec jest dla nas wyzwaniem, z którego staramy się wyciągnąć jakąś naukę.

W jaki sposób pozyskujecie zielone ziarna?

Zielone ziarno kupujemy od kilku zaprzyjaźnionych importerów. Część z nich - jak Bero Polska - to duże firmy z portfolio kaw z całego świata, inne - jak 88 Graines, Unroasted czy 1000 Hills - skupiają się na konkretnych regionach lub wręcz pojedynczych krajach.

Czy w swojej pracy skupiacie się na konkretnych ziarnach?

W tym momencie palimy tylko kawy speciality, nawet dla naszych klientów biurowych. Ważna dla nas jest wiedza o miejscu pochodzenia ziarna, jego producencie, dacie zbiorów. Chcemy pokazywać, że kawa to coś więcej niż "Brazylia do espresso" czy "tutti frutti blend", ale pochodzi z konkretnego miejsca na Ziemi, od konkretnego farmera, dla którego jej uprawa to całe życie.

Co z Waszej oferty chcielibyście szczególnie polecić swoim klientom?

Stawiamy na sezonowość, więc w zależności od tego, kiedy będziecie czytać tę rozmowę, możecie trafić na zupełnie różne ziarna. Chyba jedynym niezmiennym elementem naszej oferty jest jakieś ziarno z Brazylii do espresso... Mamy kilka linii kaw: espresso, szybki przelew (czyli automatyczne ekspresy przelewowe) oraz dwa rodzaje kaw do filtra. To "klasyk" i "specjał". Pierwsza bardziej dostępna finansowo i - jak wskazuje nazwa - bardziej klasyczna w smaku. Druga - szalona, egzotyczna, niecodzienna. Mamy certyfikację ekologiczną, więc część kaw w naszej ofercie to kawy organiczne. Stale powiększamy wybór ziarna "z zielonym liściem".


Czarna Fala palarnia kawy

Z którego regionu świata ziarna uważacie za najcenniejsze?

Ostatnio widzieliśmy u jednego z importerów ofertę na ziarno gatunku eugenioides po 360 euro za kilogram, z czasem oczekiwania 18 miesięcy... A tak serio, to bardziej niż na regionach świata skupiamy się na konkretnych farmach, bo w każdym kraju znajdziemy dużo kiepskiego ziarna, ale też sporo dobrego czy wręcz wspaniałego. Szukanie takich perełek to jedna z najfajniejszych rzeczy w pracy w palarni kawy.

Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?

Do tych, którym nieobojętne jest to, co wlewają codziennie do swoich filiżanek. Do fanów słodkich i pełnych naparów. Wydaje się, że już minęły czasy, w których kawa speciality była dla wybrańców. Teraz - podobnie jak w przypadku piwa i jego kraftowej rewolucji - każdy może pić dobrą kawę. A dzięki takim firmom jak Konesso zniknęła nawet bariera geograficzna, paczkomaty stoją przecież w całej Polsce.

Czy posiadacie własną kawiarnię, lokal, w którym można was spotkać, czy skupiacie się wyłącznie na wypalaniu i sprzedaży kawy?

Po kilkunastu latach przygód z kawiarniami w tej chwili skupiamy się na paleniu kawy, a parzenie zostawiamy innym. Co jakiś czas pojawiamy się za to na kawowych imprezach, np. Warszawskim Festiwalu Kawy.

Kawy Czarna Fala w Konesso.pl

W naszym sklepie znajdziecie szeroką ofertę kaw ziarnistych Czarna Fala. Wśród nich znajdziemy jasno palone kawy przeznaczone do przelewowych metod parzenia. Są to stuprocentowe arabiki charakteryzujące się wysoką słodyczą i wyraźnie owocowym smakiem, które doskonale sprawdzą się do przygotowania w zaparzaczach typu drip, Chemex, AeroPress czy nawet w ekspresie przelewowym. Miłośnikom espresso i kaw mlecznych polecamy średnio palone brazylijskie arabiki Czarna Fala. Każda z nich idealnie nadaje się do przygotowania w ekspresie kolbowym lub automatycznym, a swoim wyrazistym smakiem i aromatem na długo zapadną Ci w pamięci.


Czarna Fala
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Czarna Fala Rwanda Rushashi Honey 250g
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Czarna Fala Rwanda Rushashi Honey 250g
35,93 zł netto 68,00 zł 44,20 zł brutto 44,20 zł 68,00 zł 1360 pkt.
Kawa ziarnista Czarna Fala Brazylia Fazenda Pantano 1kg
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Czarna Fala Brazylia Fazenda Pantano 1kg
78,21 zł netto 148,00 zł 96,20 zł brutto 96,20 zł 148,00 zł 2960 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel