Arabika to gatunek kawy, który stanowi około 70% całej światowej produkcji kawy. Mimo tego iż Arabika jest trudniejsza w uprawie i mniej odporna na szkodniki i czynniki atmosefryczne niż robusta to uprawia się jej więcej ze względu na jej walory smakowe i aromatyczne, które są zdecydowanie lepsze aniżeli w ziarnach robusty. Kawa Arabika uprawiana jest głównie w Brazylii oraz Kolumbii na wysokościach powyżej 700 m n.p.m. i wymaga klimatu tropilkanego. Ziarna kawy Arabika charakteryzują się podłużnym kształtem i jasną, falistą bruzdą po środku oraz niewielką zawartością kofeiny (około 1% do 1,7%).
KAWA - baza wiedzy
Kawa to napój przygotowywany z owoców kawowca, które po zebraniu poddawane są procesom obróbki dzięki którym jej smak jest tak wyjątkowy. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz wiele cennych informacji i ciekawostek związanych z kawą oraz jej odpowiednim przygotowywaniem i podawaniem.
Jeśli jesteś smakoszem codziennej małej czarnej, z pewnością nie raz zastanawiałeś się, co zrobić, ażeby zachować jak najwięcej cennych smaków i aromatów, świeżo zakupionej kawy. W tym artykule postaramy się Ci pomóc i przedstawić kilka sposób, jak szczelnie przechować kawę.
Kawa to napój z ziaren kawowca, które podlegają specjalnej obróbce w wyniku której są palone lub pieczone, a następnie mielone. Krzew kawowca pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu p.n.e. z dziko rosnącego kawowca zebrano ziarna i ugotowano je, w takiej też postaci ją spożywano.