Poznaj swoją palarnię kawy - THE WHITE BEAR COFFEE

Poznaj swoją palarnię kawy - THE WHITE BEAR COFFEE
Poznaj swoją palarnię kawy - THE WHITE BEAR COFFEE

"Poznaj swoją palarnię kawy" to seria artykułów-wywiadów, w których właściciele i załoga polskich palarni kawy w ciekawy sposób opowiadają nam o swojej historii i doświadczeniach. Dzięki temu możecie lepiej poznać metody działania palarni i zrozumieć, jaki ma to wpływ na smak Twojej ulubionej kawy. W tym artykule przedstawiamy Wam naszą rozmowę z właścicielami palarni kawy The White Bear, która swoimi produktami od dawna zasila ofertę naszego sklepu. Poznaj bliżej palarnię kawy The White Bear i dowiedz się, jak powstał ruch kawy specialty na Podlasiu.



Jak doszło do powstania palarni the White Bear?

Palarnia the White Bear powstała w 2019 r. w Białymstoku. Rozwijaliśmy wtedy markę Mobilny Barista, zajmującą się szkoleniami oraz obsługą eventów. W pewnym momencie doszliśmy jednak do wniosku, że chcemy zacząć wypalać własną kawę. Tym bardziej że w Białymstoku nie działała jeszcze wtedy żadna palarnia, a na mieście ciężko było dostać kawę przelewową.

Intuicja nas nie zawiodła i dziś możemy pochwalić się nie tylko Palarnią ze sklepem internetowym, ale też własną siecią kawiarni. Powstała ona w wyniku spółki z właścicielami KOKU Sushi – największej sieci sushi barów w Polsce. Połączyliśmy więc naszą wiedzę baristyczną z bardzo bogatym doświadczeniem biznesowym. Finalnie okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Mieszkańcy Podlasia chcą pić wysokiej jakości kawę, interesują się jej pochodzeniem i alternatywnymi metodami parzenia. Nawet nasza nazwa – biały niedźwiedź – humorystycznie nawiązuje do regionu, z którego pochodzimy. Głęboki, zimny wschód, po którym hasają miśki? Dokładnie tak. Hasają, serwując wyśmienitą, wysokiej jakości kawę.

Jak zainteresowaliście się kawą?

Zainteresowanie kawą przyszło samo – obaj pracowaliśmy w gastronomii, więc poznaliśmy ten biznes "od kuchni". Każde kolejne szkolenie baristyczne przynosiło nam nową wiedzę na temat kawy. Odkryliśmy, jak fascynujący i złożony jest to produkt. Ile wysiłku i doświadczenia kryje się za każdą serwowaną filiżanką. Dodatkowo cieszył nas kontakt z ludźmi i pokazywanie im, że kawa może smakować na tysiąc różnych sposobów.

Jaka misja przyświeca palarni the White Bear?

Naszą główną misją, która przyświecała nam już podczas rozwijania marki Mobilny Barista, jest edukacja. Mimo że świadomość na temat kawy wśród Polaków rośnie, to nadal w wielu domach parzy się "sypaną" i rozpuszczalną popularnych, komercyjnych marek. Dlatego tak dużą wagę przykładamy do tłumaczenia, że ziarna, które spędziły długie miesiące w magazynie, następnie zostały ciemno wypalone i zmielone w fabryce, nie dadzą nam dobrego smaku w filiżance.

W przeciwieństwie do kawy pochodzącej ze sprawdzonego źródła, z konkretnej uprawy, o której wiemy bardzo wiele – na jakiej wysokości rosła, w jaki sposób była zbierana, jakiej obróbce ją poddano. Taka kawa jest nie tylko zdrowsza, ale też bardziej przyjazna dla środowiska naturalnego. Jeśli dodamy do tego staranne, rzemieślnicze wypalenie oraz krótki czas między tym procesem a zmieleniem i parzeniem, to otrzymujemy wspaniałą jakość, którą każdy z nas ma na wyciągnięcie ręki. Owszem, taka kawa będzie droższa, ale wychodzimy z założenia, że lepiej wypić jedną filiżankę świeżo palonej kawy – z ekspresu czy przygotowanej metodami przelewowymi – niż trzy wątpliwego smaku i jakości. Kultura picia kawy – tak to finalnie nazwijmy.


The White Bear Coffee palarnia kawy

W jaki sposób pozyskujecie zielone ziarna kawy?

Współpracujemy z importerami z Polski i z zagranicy. Szukamy kaw, które nas szczególnie interesują i sprowadzamy je do Białegostoku, najczęściej niewielkimi partiami, aby przekonać się, czy to jest to, co chcemy oferować naszym klientom. Mimo że nie kontaktujemy się bezpośrednio z plantatorami, to nie są dla nas obojętni. Dobrze wiemy, jak działa ten rynek i zależy nam na tym, aby farmerzy otrzymywali za swój produkt kwotę, która pozwala im się rozwijać i działać w niemasowy, ekologiczny sposób.

Skupiacie się na jakichś konkretnych ziarnach?

Naszą główną dewizą jest myśl, że chcemy oferować kawy, które sami lubimy pić, które nam smakują i inspirują, jakkolwiek górnolotnie to brzmi. Poszukujemy w nich słodyczy, nieoczywistych nut smakowych, przyjemnej kwasowości, balansu. Dodatkowo stawiamy na jakość i wybieramy kawy, które spełniają nasze wewnętrzne wyśrubowane wymagania.

Co możecie nam polecić ze swojej oferty?

W ofercie Palarni the White Bear znajdują się ziarna z Brazylii, Indii, Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej. Skupiamy się głównie na kawach ziarnistych – do ekspresów oraz jaśniej paloną, do metod przelewowych. Ale posiadamy także kawę rozpuszczalną oraz bezkofeinową. Tym, co szczególnie polecamy, są oczywiście kawy do alternatywy.


The White Bear Coffee palarnia kawy

W sklepie można się też zaopatrzyć w herbaty, akcesoria do parzenia kawy, młynki, ekspresy domowe i profesjonalne, chemię do czyszczenia urządzeń. Oferujemy pełną gamę produktów, a nasza działalność jest kompleksowa – mówiąc językiem marketingu :)

W grudniu zeszłego roku rozpoczęliśmy też współpracę z piłkarzem Michałem Pazdanem. Specjalnie dla niego powstały dwie kawy do ekspresów: Mocny Strzał (100% Brazylia) oraz Strzał Energii (Brazylia/Indie). To niezwykle ciekawy projekt oraz kierunek, który mamy nadzieję rozwijać w przyszłości.

Z którego regionu świata ziarna uważacie za najcenniejsze?

Cenimy sobie Brazylię za jej klasyczny smak, delikatny smak i uniwersalność. Ale bardzo lubimy też kawy z Ameryki Środkowej, np. Hondurasu, Kostaryki czy Gwatemali za cytrusowy, owocowy profil. Co jakiś czas w sklepie pojawiają się też kawy z Afryki, np. Kenii, Etiopii czy Rwandy.

Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?

Nasza oferta jest skierowana do szerokiego grona klientów. Z jednej strony są to miłośnicy specialty coffee, świadomi konsumenci, którzy parzą kawę metodami alternatywnymi, są otwarci na nowe doznania i eksperymentowanie ze smakiem. Specjalnie dla nich sprowadzamy najlepsze ziarna, a nowości pojawiają się średnio raz w miesiącu. Druga oś to klienci, którzy posiadają w domu ekspres i szukają ziaren pod espresso i kawy mleczne. Zaopatrują się u nas ponadto firmy – biura, kawiarnie, restauracje, hotele.


Cytat

The White Bear to nie tylko palarnia kawy. Powiedzcie wiecej o innych projektach spod znaku Białego Misia.

Nasza działalność jest mocno rozwinięta. Przede wszystkim wypalamy kawę i sprzedajemy ją online oraz stacjonarnie w Palarni przy ul. Produkcyjnej 72 w Białymstoku. Ale jesteśmy ponadto współwłaścicielami sieci kawiarni the White Bear Coffee. W samej stolicy Podlasia mamy dwie kawiarnie, dwa punkty z kawą i lodami na wynos, a wkrótce dołączą do nich kolejne. Dodatkowo miśkowe kawiarnie franczyzowe można spotkać w Giżycku oraz Ostrowie Wielkopolskim (i na tym nie koniec, bowiem finalizujemy umowy z kolejnymi miastami). A żeby tego było mało, to nadal rozwijamy naszą markę Mobilny Barista, obsługującą eventy i imprezy w całej Polsce. Prowadzimy też warsztaty baristyczne dla amatorów i profesjonalistów w formie cyklicznych, kilkugodzinnych szkoleń. Słowem – mamy ręce pełne kawowej roboty ;)

Kawy ziarniste The White Bear w Konesso.pl

Palarnię The White Bear możecie znać z naszego Mecenatu Kawowego, w którym znajdują się najlepsze polskie palarnie kawy. W naszym sklepie możecie znaleźć ofertę kaw ziarnistych The White Bear do espresso. Są to wysokiej jakości mieszanki, ale także jednoronde arabiki o bogatym smaku i wyrazistym aromacie. Kawy The White Bear doskonale sprawdzą się do przygotowania w ekspresach kolbowych oraz autoamtycznych, ale przy odpowiednim zmieleniu możemy zaparzyć je w kawiarkach moka lub zaparzaczach french press. Osoby, które z różnych względów nie chcą, lub nie mogą przyjmować kofeiny z pewnością będą zachwyceni bezkofeinową kawą The White Bear. Aktualnie jest to meksykańska arabika Single Origin o niebywałym smaku z wyczuwalną nutą czekolady, limonki i ziół. Kawy The White Bear wyróżniają się również oprawą. Świeżo palone ziarna zamykane są w chroniące aromat zamykane opakowania, a następnie trafiają do charakterystycznych pudełek, które moga nam służyć przez dłuższy czas nawet, gdy kawa się skończy.


The White Bear Coffee palarnia kawy
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista The White Bear Kolumbia Tolima 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista The White Bear Kolumbia Tolima 250g
29,27 zł netto 36,00 zł brutto 36,00 zł 720 pkt.
Kawa ziarnista The White Bear Brazylia Santos 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista The White Bear Brazylia Santos 250g
27,64 zł netto 34,00 zł brutto 34,00 zł 680 pkt.
Kawa ziarnista The White Bear Kolumbia Medellin 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista The White Bear Kolumbia Medellin 1kg
99,19 zł netto 122,00 zł brutto 122,00 zł 2440 pkt.
Kawa ziarnista The White Bear Brazylia/Indie 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista The White Bear Brazylia/Indie 1kg
72,36 zł netto 89,00 zł brutto 89,00 zł 1780 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel