Poznaj swoją palarnię kawy - HARVEST

Poznaj swoją palarnię kawy - HARVEST
Poznaj swoją palarnię kawy - HARVEST

Od niedawna w naszej ofercie możecie znaleźć kawy z palarni Harvest. Charakterystyczne czarne opakowania zdobione złotym logo i kolorową etykietą kryją w sobie wysokiej jakości ziarna z różnych regionów świata. Każda kawa Harvest niesie ze sobą zupełnie inną historię, którą poznajemy, doświadczając ich smaków i aromatów. Jednak za każdą wyśmienitą kawą stoją ludzie, którzy w swojej pracy wykorzystują ogromną wiedzę i doświadczenie. Teraz możecie poznać ich bliżej. W naszym cyklu artykułów Poznaj swoją palarnię kawy mamy zaszczyt przedstawić Wam załogę Harvest.



Jak wyglądały początki Waszej palarni kawy?

Palarnia kawy narodziła się w naszych głowach wiele lat temu. Wiele lat rozmów i rozważań na temat palarni zaowocowało tym, że dokładnie wiedzieliśmy, jak ma ona wyglądać i jakie kawy chcemy produkować. Jest to nasze wspólne „dziecko”, które pielęgnuje wiele osób i każda ma swoje określone zadanie.

Wiele lat temu nie mieliśmy możliwości wstawienia pieca, czy zorganizowania magazynu na zielone ziarno. Wszystko zmieniło się jednak w 2021 roku, kiedy przeprowadziliśmy się do nowego, większego biura w Gliwicach, połączonego ze szkołą baristów i właśnie - palarnią. Miejsce na piec do kawy - to był nasz priorytet! Od samego początku wiedzieliśmy, jak to miejsce ma wyglądać - postawiliśmy na industrialne wnętrze, drewno, szarości i piękną szklaną ścianę oddzielającą palarnię od szkoły.

Nazwa? Jak to często bywa - kwestia przypadku, mimo wielu godzin burzy mózgów w ekipie. Ostatecznie Rafał wymyślił nazwę naszej marki, pewnego pięknego poranka, tuż po przebudzeniu. Harvest to silne słowo, oznaczające zbiory/żniwa. W tym kontekście zbiory kawowe. Oprócz tego muszę wspomnieć, że wszystko zrobiliśmy własnymi rękami - od logo palarni, przez opakowania, etykiety, ulotki, grafiki, a nawet samodzielne malowanie ścian, wieszanie półek i skrupulatne układanie roślin. Doskonale wiedzieliśmy, czego brakuje w naszej ofercie oraz jak chcemy, aby smakowała nasza kawa. Cała oferta, wszystkie kawy, które produkujemy to zdecydowanie spełnienie marzeń i odpowiedź na potrzeby rynku. A są one niewątpliwie coraz większe.

W jaki sposób narodziło się w was zainteresowanie kawą?

W naszej ekipie kawowej pracuje kilka osób. Każda z nich ma swoją osobną historię.

Rafał Adamek – Head Roaster, barista, trener. O kawie wie wszystko. Swoją przygodę zaczął kilkanaście lat temu. Samouk, który w pewnym momencie postawił wszystko na jedną kartę. W 2006 roku Rafał zdobył tytuł Mistrza Polski Baristów i reprezentował nasz kraj na arenie międzynarodowej. Później zajmował się wieloma rzeczami - głównie parzył kawę, uczył jak to robić, stał się ambasadorem włoskiej marki kawy Bristot w Polsce. Układał również autorskie szkolenia pod banderą Coffee Bar Academy (nasza szkoła baristów, która powstała w Gliwicach w 2016 roku). Od 2020 roku intensywnie kształcił się pod okiem profesjonalistów w temacie wypalania kawy. W 2021 roku swoją wiedzę przekształcił w świetnie prosperującą markę kawy Harvest.


Harvest Roasters

Joanna Szataniak – Brand Manager Bristot, w ekipie zajmuje się organizowaniem eventów, jest trenerem i baristką. Kawą zarażona od 24 lat, pomimo że ma 18- wiadomo! Zwolenniczka testu sprawnościowego dla każdego baristy. Pasjonatka górskich szlaków oraz typowy Crossfit Freak. Jest kobietą wielozadaniową, która żadnej pracy się nie boi. Jak trzeba uszyje fartuch, przeniesie ekspres do kawy (nie ma takiego sprzętu, z którym nie można zrobić przysiadu!), czy przejedzie pół Polski, aby szerzyć kawowiedzę. Dzień bez kawy i treningu, dla niej to dzień stracony. Pije espresso, które popija czarną kawą. Ulubiona metoda - areopress na tatrzańskim szlaku.

Joanna Pawlik – marketing i social media. Swoją kawową przygodę zaczęła w 2020 roku, kiedy zajęła się marketingiem Coffee Bar Academy (teraz Harvest). Od samego początku złapała bakcyla. Wie, jak poprawnie parzyć kawę w ekspresie kolbowym, jak teksturować mleko. Dumnie rozdaje cappuccino z sercem co rano koleżankom z biura. Jednak jej największą miłością są alternatywy. Drip V60 to jej przyjaciel, a najchętniej parzy w nim Peru i Kenię. Oprócz tego, sfotografuje, nagra i jeszcze ładnie opisze to wszystko na Instagramie. Jest autorką etykiet kawowych i na co dzień projektuje je również dla klientów. Lubi spotykać się z Kawolubami na festiwalach kawy. Dumnie nosi na ramieniu ziarna kawy w postaci tatuażu.

Ewa Wójtowicz – Prezeska firmy, ekspertka od detali, estetka z natury, trzyma całą ekipę w ryzach. Z kawą związana od kilkunastu lat - zaczynała od zwykłego parzenia kawy, poprzez sprowadzenie dużej marki do Polski (Bristot), przez sprzedaż ekspresów do kawy Astoria, stworzenie szkoły baristów Coffee Bar Academy wspólnie z Rafałem Adamkiem. Ewa uwielbia pić kawę przelewową z Chemex, ale nie pogardzi również „americano z mlekiem”. W naszej ekipie odpowiada za zamówienia zielonego ziarna, które skrupulatnie realizuje razem z Rafałem. Zna większość nowinek w branży, wie jak promować nasze produkty i zawsze wpada na świetne pomysły.

Oprócz Harvest, w naszym biurze pracuje kilkanaście innych osób, które budują firmę o nazwie Combi Co. Od ponad 25 lat wyposażamy gastronomię, projektujemy technologię oraz zajmujemy się serwisem. Koleżanki i koledzy przyjmują zamówienia, realizują wysyłki, doradzają w sprawie kupna kawy czy sprzętu, naprawiają np. ekspresy do kawy czy młynki. Naszym sukcesem są ludzie!

Czym dla was jest wypalanie kawy?

Naszą misją jest dostarczenie Kawolubom ziaren o najwyższej jakości i możliwie najlepszej cenie. Sprowadzamy ziarna speciality, które odpowiadają nam jakością, testujemy je na wiele sposobów. Jeśli dana partia przejdzie testy smaku, trafi ona na półkę. Dostarczamy produkt maksymalnie świeży, co łatwo sprawdzić. Nasze single parzone w dripie V60 pięknie „puchną” pod wpływem ciepłej wody.

Drugą ideą, która nam przyświeca to szerzenie wiedzy kawowej. Dlatego na naszych kanałach social media oprócz pięknych zdjęć i prezentacji oferty, pojawiają się również treści edukacyjne. Posiadamy kanał na Youtube - Kawoluby wszystko o kawie z Harvest, gdzie w łatwy i przyjazny dla oka sposób przekazujemy wiedzę. Zawsze chętnie zapraszamy do naszej szkoły baristów, która połączona jest z palarnią kawy. Uwielbiamy szkolić i dzielić się doświadczeniem i pasją. I widać to w każdej filiżance kawy jaką serwujemy.


Harvest Roasters

Jak zaopatrujecie się w zielone ziarna? Czy macie bezpośredni kontakt z hodowcami kawy?

Zielone ziarna kupujemy od największego dystrybutora kawy na Polskę – Bero Polska. Okazjonalnie wybieramy również innych dostawców, kupując mniejsze partie. Okazuje się, że kontakt z hodowcami kawy w dobie rozwiniętych social mediów jest łatwy. Chętnie oznaczamy plantacje, piszemy opinie o ziarnie. Oprócz tego, nasz dostawca dostarcza nam szerokich informacji o hodowcach, wysyłając długie opisy i zdjęcia. Mamy wtedy wrażenie, że znamy ich osobiście. A w przyszłości? Kto wie! Naszym marzeniem jest odwiedzenie plantacji kawy z prawdziwego zdarzenia. Może w Brazylii, może w Kenii… :)

Czy skupiacie się na jakichś konkretnych ziarnach?

Jak już wcześnie wspominałam, skupiamy się na ziarnach speciality. Ziarna arabiki sprowadzamy niemalże z całego świata - z Brazylii, Kenii, Etiopii, Peru czy Hondurasu. Nasza robusta (nota bene świetnej jakości) pochodzi natomiast z Indii. Taki przekrój zielonego ziarna daje nam możliwość tworzenia wielu świetnych mieszanek zarówno pod espresso, jak i pod filtr (tutaj skupiamy się oczywiście na 100% arabice).

Single Harvest palimy na poziomie light roast. Wydobywamy z nich wszystko to co najlepsze - niezwykle przyjemną owocowość, kwiatowość, delikatność naparu. Ziarna pod espresso palimy na poziomie medium roast. Tego trzeba spróbować! Niezwykle orzechowe, karmelowe, migdałowe propozycje, które mają w sobie domieszkę subtelnej pomarańczy. W ofercie posiadamy mieszanki o różnym stosunku arabiki do robusty – 60/40 (kawa do ekspresu automatycznego), 80/20 (idealna mieszanka do ekspresu kolbowego), 70/30 oraz 100% arabika. Każda z nich delikatnie różni się w odbiorze, jednak wszystkie łączy jedno - idealny stopień wypału, świetna jakość, a co za tym idzie perfekcyjna filiżanka kawy.

Co można znaleźć w Waszej ofercie? Co szczególnie chcielibyście polecić nowym klientom?

Nasze kawy możemy podzielić na 2 grupy - kawy pod espresso i przelew. Kawy pod espresso polecamy dla tradycjonalistów, osób które kochają kawy mleczne. Pamiętajmy, że bez dobrego espresso nie zrobimy wszystkich kaw na jego bazie - americano, cafe latte, cappuccino czy cafe latte macchiato. W tę grupę zaliczają się również nasze 2 propozycje mielone - kawa do szolki (szolka po śląsku to szklanka/kubek) i kawa do kawiarki. Są to propozycje idealnie zmielone pod daną metodę zaparzania. Pierwsza - tradycyjna „parzucha”, kawa do zaparzenia w kubku - po prostu. Druga, kawa do kawiarki - stopień medium roast i poziom mielenia dostosowany właśnie do tej metody.

Kawy pod filtr zmieniają się w zależności od dostępności ziarna. Obecnie w ofercie posiadamy Kenię, Etiopię, Peru oraz Honduras. Stopień palenia na poziomie light roast. Z ziarna wydobywamy wszystko to, co najlepsze - owocowość, przyjemną kwasowość, aromaty herbaciane. Posiadamy również propozycję mieloną - Wykapana kawa. Jest ona zmielona grubiej, przez co nadaje się do parzenia w ekspresie przelewowym czy chociażby driperze, Chemexsie.


Harvest Roasters

Z którego regionu świata ziarna uważacie za najcenniejsze?

Tak naprawdę cenimy ziarna z różnych zakątków świata, ponieważ kawa z Brazylii daje nam zupełnie coś innego, niż ziarna chociażby z Etiopii. Tak naprawdę najważniejsze dla nas jest odpowiednie połączenie ziaren, aby mieszanka miała zbalansowany oraz wyrazisty smak i aromat. Dlatego bazą dla naszych kaw od espresso bardzo często są ziarna z Brazylii. Cenimy je za niezwykłe aromaty czekoladowe, orzechowe z nutą pomarańczy. Jeśli mówimy o singlach pod przelew, tak na prawdę cenimy mocno kawy z Afryki. Nasi klienci i my sami uwielbiamy mocne i wyczuwalne nuty owocowe i kwiatowe. To właśnie dają ziarna afrykańskie.

Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?

Oferta Harvest jest skierowana zarówno dla kawoszy, którzy mają ochotę na eksperymenty z kawą, jak i tradycjonalistów. Swoje produkty kierujemy do osób, dla których ważna jest jakość produktu. Dążymy do powiększenia naszej społeczności – Kawolubów, osób zafascynowanych kawą, metodami jej przyrządzania. Do osób, które nie boją się eksperymentować - poczuć w kawie aromaty kwaśnej wiśni czy bergamotki. Prosta sprawa - tylko spokój i kawa. To jedno z naszych motto. Kierujemy je do Was wszystkich!

Czy posiadacie własną kawiarnię, lokal, w którym można was spotkać, może prowadzicie jakieś kawowe szkolenia? Czy skupiacie się wyłącznie na wypalaniu kawy?

Nasza działalność opiera się na kilku elementach, w których skład wchodzi palarnia oraz szkolenia baristyczne. Szkoła i palarnia kawy mieszczą się w Gliwicach, na ul. Daszyńskiego 198. Cyklicznie prowadzimy tutaj kursy na różnym poziomie zaawansowania. Nasze szkolenia to Barista BASIC i PRO oraz warsztaty Alternatywne metody parzenia kawy. Organizujemy również szkolenia u naszych klientów w kawiarniach, barach i restauracjach czy cukierniach. Mamy wyszkolona kadrę trenerów, którzy na co dzień jeżdżą po całej Polsce, szkoląc baristów, osoby pracujące w gastronomii.

Na chwilę obecną zapraszamy do naszej siedziby, gdzie chętnie ugościmy filiżanką pysznej kawy. Lokalu ani kawiarni na ten moment nie posiadamy, jednak co przyniosą kolejne lata tego nie wie nikt! Możliwe, że za rok czy dwa będzie okazja na otworzenie czegoś swojego, a jeśli nie, zapraszamy do wszystkich lokali, które serwują nasza kawę :) Tymczasem zapraszamy serdecznie na nasze social media @harvestpoland i Youtube – Kawoluby, wszystko o kawie z Harvest. Niech moc kawy będzie z Wami :)


Harvest Roasters
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista HARVEST Etiopia Sidamo Sagara 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista HARVEST Etiopia Sidamo Sagara 250g
39,84 zł netto 49,00 zł brutto 49,00 zł 980 pkt.
Kawa ziarnista HARVEST Peru Finca Ave Fenix 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista HARVEST Peru Finca Ave Fenix 250g
39,84 zł netto 49,00 zł brutto 49,00 zł 980 pkt.
Kawa mielona HARVEST Wykapana kawa 250g
( Brak opinii ) Kawa mielona HARVEST Wykapana kawa 250g
20,33 zł netto 25,00 zł brutto 25,00 zł 500 pkt.
Kawa ziarnista HARVEST HOME BARISTA – ARABIKA 100% 500g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista HARVEST HOME BARISTA – ARABIKA 100% 500g
39,84 zł netto 49,00 zł brutto 49,00 zł 980 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel