Przepiękne plaże, wyjątkowe zabytki i gwarne targowiska to tylko jedna z twarzy Maroka. Warto spojrzeć też na jego wyjątkowe kulinarne oblicze, które poza kiszonymi cytrynami i bogactwem przypraw wyróżnia także nietuzinkowa herbata. Co warto wiedzieć o tradycyjnej herbacie z Maroka?
HERBATA
Herbata to napój przygotowywany z suszonych liści, które po zebraniu poddawane są procesom obróbki dzięki którym jej smak jest tak wyjątkowy. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz wiele cennych informacji i ciekawostek związanych z herbatą oraz jej odpowiednim przygotowywaniem i podawaniem.
Jeżeli jesteś miłośnikiem smaku rooibos, to mamy dla Ciebie prosty przepis na rozgrzewającą herbatę rooibos przygotowaną z dodatków smakowych Monin. Gorący rooibos połączony z syropem o smaku pikantnego mango rozgrzeje Twoje ciało i rozbudzi zmysły.
Zioła wykazują zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a niektóre z nich wspomagają usuwanie z naszego organizmu toksyn oraz innych szkodliwych substancji, a także zbędnych produktów przemiany materii. Która herbata ziołowa działa oczyszczająco na nasz organizm?
Problemy z trawieniem dotyczą niestety prawie każdego z nas i mogą pojawiać się sporadycznie np. po spożyciu ciężkostrawnych i obfitych posiłków lub towarzyszyć nam każdego dnia, co bywa dosyć uciążliwe. Doskonałym sposobem na problemy z trawieniem okazują się herbaty ziołowe. Poznaj najlepsze zioła na problemy żołądkowe.
To właśnie w Yunnan, czyli stolicy wydobywania herbaty, można spotkać najstarsze drzewo herbaciane, którego korzenie sięgają niemal 1700 lat wstecz. To właśnie ono było dawniej głównym źródłem dla herbaty Yunnan. Poznaj bliżej tę niezwykłą herbatę i dowiedz się, jakie ma właściwości.
Herbata z cytryną to napój, po który bardzo chętnie sięgamy w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Takie połączenie sprawia, że herbata zyskuje zupełnie inny smak, ponieważ staje się bardziej delikatna i nie czuć jej gorzkawego posmaku. Jaki jednak zalety płyną z picia herbaty z dodatkiem cytryny?
Herbata z mlekiem nazywana również bawarką to wywodzący się z kuchni francuskiej napój, za którym wiele osób przepada nie tylko z uwagi na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Czym jednak jest wspomniana bawarka i skąd wziął się zwyczaj picia herbaty z mlekiem?
W Turcji herbata to coś więcej niż gorący napój pity do posiłków. To tradycja i historia kultywowana od pokoleń. Odwiedzając Turcję, łatwo zauważyć, że herbatę serwuje się wszędzie i o każdej porze dnia, a Turcy uwielbiają podawać ją gorącą i świeżo parzoną. Skąd ten zwyczaj i w czym tkwi fenomen herbaty po turecku?
Znamy wiele rodzajów i smaków herbaty, a oryginalnymi przepisami na jej przygotowanie pochwalić może się właściwie każdy kraj. Czy herbatę należy uwzględniać podczas obliczania spożywanych kalorii? Ile kalorii ma herbata?
Co sprawia, że Masala Chai zyskuje tak ogromną popularność? To przede wszystkim inteligentne i jakże wyważone połączenie wiązanki przypraw, w której kluczową rolę odgrywa chociażby anyż, kardamon, czy gałka muszkatołowa. Poznaj bliżej herbatę Masala Chai.