HERBATA

Nie samą kawą żyje człowiek! Dziś artykuł nie o kawie, lecz o herbacie - napar, który króluje w większości polskich domów. 
Bardzo często zdarza się tak, że kupujemy jakąś herbatę i okazuje się że jest niesmaczna, doszukujemy się wtedy przyczyny i najczęściej dochodzimy do wniosku, że zakupiona herbata jest kiepska - problem może tkwić w czymś innym! Herbata w bardzo dużym stopniu składa się z wody, jeżeli ta będzie słabej jakości to w żaden sposób nie przygotujemy smacznej kawy, warto zwrócić na to uwagę. 

Przeczytaj więcej

Kawiarka często nazywana również kafetierką lub czajniczkiem moka stała się bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy w domowym zaciszu. 

Pochodzące z Włoch urządzenie do parzenia kawy zyskało ogromną sławę nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Bardzo proste w użyciu kawiarki pozwalają na przygotowanie intensywnej, aromatycznej kawy przypominającej nieco espresso. 

Przeczytaj więcej

Banalny przepis na niebanalny napój orzeźwiający - mrożona biała herbata z dodatkiem ananasa i brzoskwini. 

  

Upalne dni zbliżają się szybkimi krokami, warto trochę poeksperymentować i znaleźć sposób na pragnienie. My proponujemy Wam przygotowanie doskonałej, orzeźwiającej herbaty z dodatkiem musu owocowego. 

Przeczytaj więcej

Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty. Produkcja tego gatunku herbaty jest głownie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody

Przeczytaj więcej

Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
 sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność

Przeczytaj więcej

Robusta została odkryta stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku - rośnie i owocuje zdecydowanie szybciej niż arabika.Robusta to gatunek kawy zdecydowanie bardziej odporny na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne, można ją uprawiać w niższych, łatwiej dostępnych partiach gór - przez co jej cena jest zdecydowanie niższa. 

Przeczytaj więcej
pixel