The Gabi Master A - koreańskie cudo
Właśnie dotarł do nas nowy zaparzacz do kawy. The Gabi Master A koreańskiej firmy Glowbeans to innowacyjny dripper, który ostatnio jest bardzo modny. Firma Glowbeans powstała w 2016 roku, a ich produkt od razu stał się światowym hitem. Mały, niepozorny, wykonany z tworzywa sztucznego, ale zaimponował nam sposobem działania. Technika parzenia jest bardzo zbliżona do japońskiego dripa Hario, lecz została trochę udoskonalona.
The Gabi jest skonstruowany z trzech prostych części. Dripper, który umieszczamy na naczyniu, górny zbiornik na wodę i prysznic, który wykonuje za nas większość czynności. Prysznic posiada 16 otworów, przez które woda zalewa zmieloną kawę równomiernie po całej powierzchni. Sprawia to, że smak przygotowanego naparu jest bardzo powtarzalny. Jak w klasycznych dripach lub chemeksie mogliśmy wpływać na smak kawy, poprzez różne techniki zalewania, tak prysznic Gabi robi to po swojemu i zawsze tak samo. Nie znaczy to, że nie możemy eksperymentować. Zmiana techniki podczas parzenia w koreańskim sprzęcie polega na użyciu różnej ilości kawy. Producent zaleca stosować 15 g kawy na 150 ml wody, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększać lub zmniejszać proporcje, co może zmienić charakter naszego napoju.
Działanie The Gabi dla kogoś, kto już przygotowywał kawę w dripie nie będzie żadnym problemem. Każdy proces jest bardzo podobny, a różni się tylko częścią, w której zalewamy kawę wodą. Zacznijmy zatem od początku. Dolny pojemnik, czyli dripper kładziemy na naczyniu, do którego zaparzymy kawę. W dripperze umieszczamy karbowany, papierowy filtr, który jest dedykowany do Gabi. Przez filtr przelewamy ciepłą wodę, aby nasza kawa nie charakteryzowała się papierowymi nutami. Następnie do dripa z filtrem wsypujemy świeżo oraz średnio zmieloną kawę (15 g) i składamy wszystkie części w całość. Do górnego zbiornika wlewamy 150 ml wody o temperaturze w granicach 88-92°C. W tym momencie możemy już wszystko odłożyć i czekać około 3 minuty, aż kawa się zaparzy.
Kawa przygotowana w The Gabi Master A jest bardzo zbliżona do naparu wykonanego w dripie, czyli jest naprawdę wyśmienita. Największy wpływ na smak kawy ma wybór użytych ziaren, ale zapewniamy, że warto się zmierzyć z tym innowacyjnym zaparzaczem osobiście. Największymi jego zaletami jest to, że kawę jesteśmy w stanie zrobić łatwo i szybko.
Robi to po swojemu
The Gabi jest skonstruowany z trzech prostych części. Dripper, który umieszczamy na naczyniu, górny zbiornik na wodę i prysznic, który wykonuje za nas większość czynności. Prysznic posiada 16 otworów, przez które woda zalewa zmieloną kawę równomiernie po całej powierzchni. Sprawia to, że smak przygotowanego naparu jest bardzo powtarzalny. Jak w klasycznych dripach lub chemeksie mogliśmy wpływać na smak kawy, poprzez różne techniki zalewania, tak prysznic Gabi robi to po swojemu i zawsze tak samo. Nie znaczy to, że nie możemy eksperymentować. Zmiana techniki podczas parzenia w koreańskim sprzęcie polega na użyciu różnej ilości kawy. Producent zaleca stosować 15 g kawy na 150 ml wody, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększać lub zmniejszać proporcje, co może zmienić charakter naszego napoju.
Jak to działa?
Działanie The Gabi dla kogoś, kto już przygotowywał kawę w dripie nie będzie żadnym problemem. Każdy proces jest bardzo podobny, a różni się tylko częścią, w której zalewamy kawę wodą. Zacznijmy zatem od początku. Dolny pojemnik, czyli dripper kładziemy na naczyniu, do którego zaparzymy kawę. W dripperze umieszczamy karbowany, papierowy filtr, który jest dedykowany do Gabi. Przez filtr przelewamy ciepłą wodę, aby nasza kawa nie charakteryzowała się papierowymi nutami. Następnie do dripa z filtrem wsypujemy świeżo oraz średnio zmieloną kawę (15 g) i składamy wszystkie części w całość. Do górnego zbiornika wlewamy 150 ml wody o temperaturze w granicach 88-92°C. W tym momencie możemy już wszystko odłożyć i czekać około 3 minuty, aż kawa się zaparzy.
- Umieszczamy papierowy filtr w dripperze i zalewamy ciepłą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku w kawie.
- Wsypujemy do drippera z filtrem 15 g średnio zmielonej kawy i składamy wszystkie części w jedną całość.
- Do górnego zbiornika wlewamy 150 ml wody o temperaturze 88-90°C.
- Po około 3 minutach kawa jest gotowa.
Kawa przygotowana w The Gabi Master A jest bardzo zbliżona do naparu wykonanego w dripie, czyli jest naprawdę wyśmienita. Największy wpływ na smak kawy ma wybór użytych ziaren, ale zapewniamy, że warto się zmierzyć z tym innowacyjnym zaparzaczem osobiście. Największymi jego zaletami jest to, że kawę jesteśmy w stanie zrobić łatwo i szybko.
Podziel się swoim komentarzem z innymi