Temperatura wody do parzenia kawy

2017-10-10
Temperatura wody do parzenia kawyWoda jest składnikiem, bez którego nie uda nam się zaparzyć kawy i stanowi aż 98% gotowego naparu. Wpływa znacząco na smak i aromat filiżanki kawy oraz na intensywność zaparzania. Warto zatem przyjrzeć się jej uważnie i zadbać o jej najwyższą jakość. Najważniejszą rzeczą, o której musimy pamiętać to filtrowanie wody. Woda w wielu miejscach w Polsce jest przesycona minerałami i pierwiastkami, które mogą niekorzystnie wpływać na smak kawy. Według organizacji SCAE i SCAA do przygotowania kawy najlepsza jest woda o wskaźniku TDS równym 120 - 160 mg/l. Aby uzyskać taki wynik możemy przelać wodę w dzbanku z wymiennym wkładem filtrującym, to w zupełności wystarczy. Jednak najwyższa jakość wody nie zagwarantuje nam idealnego naparu. Wiele zależy od samej temperatury wody.

Wpływ temperatury wody na smak kawy

Ta sama kawa zaparzona w wodzie o różnej temperaturze potrafi smakować zupełnie inaczej. Musimy pamiętać o tym, aby do parzenia kawy nigdy nie używać wrzątku. Doskonale znanym i przyjętym standardem jest temperatura 88 – 94 ˚C. 

Wysoka temperatura wody przyspiesza i polepsza rozpuszczalność składników zawartych w kawie przez co podbija jej smak. Kawy zaparzone w wyższej temperaturze często dają napar bogatszy w składniki wypłukane z kawy, bardziej skoncentrowany. Jednak wrzątek zabija najlepsze smaki w kawie dlatego staje się ona płaska i gorzka.

Kawa parzona w niskiej temperaturze, a zwłaszcza espresso będzie miała zdecydowanie bardziej odczuwalną kwasowość. Będzie ona zdecydowanie nieprzyjemna i nie wyczujemy żadnej dodatkowej nuty.

Podczas parzenia kawy warto trzymać się reguły 88 – 94 ˚C. Jeżeli mówimy jednak o alternatywnych metodach parzenia to powinniśmy eksperymentować. Przedział temperatury wody w tym przypadku jest zdecydowanie większy. Parząc kawę w niestandardowej temperaturze jesteśmy w stanie dostrzec cudowne efekty. Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób kontrolować temperaturę wody, to sposób jest bardzo prosty. Wystarczy do tego termometr.
Woda ma znaczący wpływ na jakość naszej kawy dlatego warto zadbać o ten szczegół już dziś.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel