Przepis na kawy HAYB Speciality Single Origin
Mamy dla Was dwie kawy z Ameryki Środkowej. Ich smak dość mocno się różni, ale myślę, że jedna i druga znajdzie swoich fanów. Zarówno w przypadku kawy z Salwadoru, jak i z Hondurasu mamy do czynienia z 100% arabicą jakości speciality.
El Salvador - El Cocal w obróbce anaerobic natural to kawa, którą rok temu kupiliśmy trochę przez przypadek, ale po pierwszym wypalonym piecu zakochaliśmy się w niej i próbujemy dostać ją co roku. Udało się! W tym roku w profilu dużooo się dzieje, na pierwszym planie mamy czerwone słodkie wino, owoce leśne, ale też trochę przypraw. Bardzo złożona kawa, swój smak zawdzięcza nie tylko temu, że wyrosła na glebie bogatej w wartościowe składniki, ale też fermentacji beztlenowej, z której producent - Alfaro Castaneda mógłby napisać doktorat! Kawa trafiła do nas dzięki importerowi kawy zielonej Attesa, z którym współpracujemy od lat.
| Nazwa produktu | El Salvador EL Cocal |
| Wysokość uprawy | 1250 - 1300 m n.p.m. |
| Region | Ilamatepec |
| Obróbka | Anaerobic Natural |
| Odmiana botaniczna | Bourbon, Pacas |
| Punktacja | 87,5 |
| Profil Sensoryczny | porto, owoce leśne, przyprawa piernikowa |
Honduras Las Moras w obróbce honey to super lekka kawa, ale z charakterkiem! Obróbka honey dodała tutaj dużo słodyczy i na pierwszym planie mamy czerwone słodkie jabłko, trochę malin i czarnej herbaty. Honey, ale z cechami washed, chyba moja ulubiona kombinacja. Za kawę odpowiada Heber Hernán Ávila, 39-letni producent kawy w trzecim pokoleniu. Gospodarstwo nazwane jest Las Moras na cześć pysznych jeżyn, które rosną w okolicy farmy. Uprawa Habera rozciąga się na powierzchni około 4,2 hektara na wysokości 1600–1800 m n.p.m. Heber uprawia tu odmiany IHCAFE 90 i Catimor. My wybraliśmy tę pierwszą.
W przypadku partii Honey wiśnie trafiają do depulpera i pestki z miąższem są natychmiast suszone na słońcu przez 9–12 dni. Do każdego poletka przypisana jest osoba, która regularnie grabi nasze ziarenka, aby równo wyschły. Podobnie jak w przypadku Salvadoru, ta kawa trafiła do nas dzięki importerowi kawy zielonej Attesa, z którym działamy od wielu lat.
| Nazwa produktu | Honduras Las Moras |
| Wysokość uprawy | 1900 m n.p.m. |
| Region | La Paz |
| Obróbka | Honey |
| Odmiana botaniczna | Ihcafe 90 |
| Punktacja | 86,5 |
| Profil Sensoryczny | czerwone jabłko, malina, czarna herbata |
Używam tego samego przepisu do tych dwóch kaw. W jednym i drugim przypadku dostajemy bardzo soczysty napar. Przepis to:
- Drip Hario V2
- 18g kawy
- 300g wody (mineralizacja między 150-220 ppm)
- 96⁰C
- Mielenie: Numer 3 na Fellow Ode 1 / Click 22 na Comandante
- Wlewam 100g wody co 40 sekund
Ostatnie zalanie kończę, gdy na timerze mam ok. 2:15. Całość parzenia to okolice 3:00. Kawkę dokładnie mieszam przed wlaniem do kubka, aby lekko ostygła i pokazała swój pełny potencjał. Polecam kombinować z przepisem, bo na pewno AeroPress, Clever czy Orea nie będą straszne dla tych kaw!