Kawa w Brazylii

2017-10-23
Kawa w BrazyliiJak wszyscy dobrze wiemy, kawa pochodzi z Etiopii. Jednak to Brazylia jest nazywana "Krajem Kawy". Dlaczego państwo, które powierzchnią zajmuje prawie połowę Ameryki Południowej, które wydało na świat najlepszych piłkarzy, które co roku organizuje wielki karnawał w Rio, jest tak kojarzone z kawą? Dowiecie się o tym wszystkim, udając się z nami w kolejną kawową podróż. Tym razem jedziemy do Brazylii.

Legenda o początku

Kawowiec naturalnie nie rośnie w krajach Ameryki Południowej. Zatem, aby móc uprawiać kawę, trzeba było sprowadzić jej sadzonki z krajów, które je posiadają. Pierwsze drzewko kawowe w Brazylii zostało posadzone w roku 1727 i zostało zdobyte podstępem. Brazylia była w tamtym czasie kolonią Portugalczyków, którzy pragnęli zdobyć kawę od sąsiadów z Gujany Francuskiej. Ci jednak nie nie wyrażali zgody na dzielenie się swoim skarbem. W tym celu został wysłany płk Francisco de Melo Palheta, który rzekomo zdobył serce żony gubernatora Gujany Francuskiej. Ta na pożegnanie wręczyła mu bukiet kwiatów z ukrytymi nasionami kawowca.


Brazylia

Kraj Kawy

Dziś Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, a jej zbiory stanowią 1/3 całych światowych plonów. Przyczyniło się do tego głównie ukształtowanie terenu i sprzyjające warunki klimatyczne. Mimo tego, że sąsiednie kraje również uprawiają wysokiej jakości kawę, to nie mogą równać się z Brazylią przystosowanym do tego obszarem. Brazylia to 5. największe państwo świata pod względem powierzchni, a plantacje zajmują ponad 27 000 km². W latach 20 i 30 XX wieku Brazylia odpowiadała za 80% światowych zbiorów kawy. Stało się to dużym problemem, bo kawy mieli po prostu za dużo. Szwajcarska firma Nestle w porozumieniu z Brazylijczykami opracowała metodę produkcji kawy rozpuszczalnej, co w znacznym stopniu pomogło wykorzystać jej nadmiar.

Kawa, a niewolnictwo

Historia brazylijskiej kawy wiąże się też z dramatem wielu osób. Właściciele, którzy potrzebowali tanich pracowników, kupowali afrykańskich niewolników. Pomagali im w tym Anglicy, którzy transportowali ludzi między Afryką a Brazylią. W roku 1850 na brazylijskich plantacjach pracowało około 1,5 mln niewolników! Na całe szczęście niewolnictwo w Brazylii zniesiono w 1888 roku i nie miało to wpływu na spadek produkcji kawy.

Brazylijska arabika

Wiemy już, że Brazylia jest idealnym miejscem do uprawy kawy. Mało tego, położenie geograficzne i odpowiedni klimat Brazylii są korzystne do uprawy kawy wysokogatunkowej. Największymi regionami produkującymi kawę są Parana, Sao Paulo i Minas Gerais. W Brazylii uprawia się głównie arabikę, a za najlepszą uznawana jest Bourbon Santos lub po prostu Santos. Cechuje ją wyraźny owocowy i kwaskowy smak. Doskonałą propozycją dla chcących spróbować brazylijskiej kawy jest Yellow Bourbon z wrocławskiej palarni Etno Cafe.

Cafezinho

Nie jest to oczywiście nazwisko brazylijskiego piłkarza, a najpopularniejszy kofeinowy napój w Brazylii. Może nam przypominać espresso, jednak powstaje zupełnie inaczej. Proces parzenia brazylijskiej "małej czarnej" polega na przelewie i filtracji. Ziarna kawy należy długo gotować razem z cukrem, a wszystko przelać przez filtr lub bawełniane sitko do dzbanka. Cafezinho można pić nie tylko w domu czy w kawiarni, ale jest również dostępny na ulicach brazylijskich miast.

Brazil
Pokaż więcej wpisów z Październik 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel