Kawa Omniroast - co to jest?

Kawa Omniroast - co to jest?
Kawa Omniroast - co to jest?

Koneserzy kawy na pewno znają określenie Omniroast, a ci, którzy odwiedzają sklepy kawowe okazjonalnie, z pewnością też spotkali się z nim przynajmniej raz. Czym są kawy Omniroast? W jaki sposób się je wypala? I co nam to właściwie daje? Czas na podróż przez świat kaw Omniroast.

Prawda jest taka, że istnieją dwie grupy kawoszy – ci, którzy uważają, że sposób palenia kawy jest niezwykle ważny i powinien być dopasowany do metody parzenia, a także ci, dla których nie ma to większego znaczenia.

Proces palenia kawy

Procesem, który przygotowuje kawę do parzenia, jest wypalanie. Rola roasterów, czyli osób prażących kawę, jest naprawdę ważna. To dzięki nim kawa nabiera odpowiednich aromatów, goryczki czy nut smakowych. Co ważne, technik i stylów palenia jest wiele, choć łączy je jedno – kawa zawsze wypalana jest w specjalnych piecach bębnowych, które dzięki rotacji zapewniają równomiernie wypalenie ziaren.

Podczas palenia możemy uzyskać trzy główne rodzaje kaw:

  • kawa jasno palona – (Half City, Light City, New England lub Cinnamon roast) jest najjaśniejsza, ma największy poziom kwasowości, cechy całkowicie naturalnej dla ziaren kawy, w jej smaku wyczuwalne jest najwięcej nut smakowych, a także najłatwiej da się rozpoznać w niej kraj pochodzenia ziarna;
  • kawa średnio palona – (City, Breakfast, Regular i American roast) jej kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, ma naturalny i mocniejszy smak, gdzie balans między kwasowością a nutami smakowymi jest odpowiednio wyważony, a dłuższy sposób palenia wydobywa jej głębię bez utraty oryginalnego aromatu;
  • kawa ciemno palona – (Continental, Italian, French i Spanish roast) ma ciemnobrązową barwę przypominającą kolor gorzkiej czekolady, która jest zresztą wyczuwalna w jej smaku wraz z innymi głębokimi nutami, zastępującymi oryginalność kawy i utrudniającym określenie jej pochodzenia.

Oprócz tego są jeszcze kawy Omniroast, o których warto powiedzieć nieco więcej – plasujące się gdzieś pomiędzy kawami jasnymi a ciemnymi, najbardziej uniwersalne, optymalnie wypalone, o wyważonym smaku. Coraz bardziej popularne!

Co to jest Omniroast?

Kawa Omniroast, czyli właściwie jaka? Uniwersalna! Omniroast to nic innego jak sposób palenia kawy, dzięki któremu ziarna nadają się zarówno do zaparzania w ekspresach przelewowych, jak i ciśnieniowych. Wypalone w ten sposób ziarna możemy zastosować właściwie w każdej metodzie parzenia, nawet gdy mówimy o metodach alternatywnych. To dość duża innowacja w świecie kaw, w którym standardem było dotychczas (i jest jeszcze nadal) dopasowanie sposobu wypalania do przeznaczenia kawy i planowanego sposobu jej parzenia. W przypadku Omniroast jest zupełnie inaczej.


Kawy omniroast i chemex

Cechy kawy typu Omniroast

Możesz zaparzać ją tak, jak tylko chcesz

Standardowo do różnych metod parzenia wykorzystuje się kawy palone w inny sposób. Wybierając Omniroast, uzyskamy zarówno słodkie, bogate espresso, jak i lekką, klarowną kawę z filtra. Okazuje się, że nie jest konieczne wypalanie kawy w określony sposób, aby uzyskać z ziaren to, co najlepsze i to niezależnie od metody parzenia. Uniwersalność Omniroast to coś, dzięki czemu jedną kawę możemy zaparzać na dziesiątki sposobów i za każdym razem poczujemy jej głębię, smak i aromat.

Nadaje się do każdego rodzaju ekspresów

Żeby napić się kawy Omniroast, nie trzeba kupować też ekspresu o ściśle określonych parametrach. Palone w ten sposób ziarna sprawdzą się zarówno w kawiarniach, w których wykorzystuje się profesjonalny sprzęt, jak i w domowych warunkach. Drobno mieloną można zaparzyć w kawiarce, ekspresie kolbowym czy automatycznym, a grubiej zmielone ziarna kawy Omniroast w zwykłym ekspresie przelewowym.

Ma delikatny smak i wyjątkowy aromat

Fanów picia kawy zachwycić może przede wszystkim smak i aromat kawy Omniroast. Jest na tyle intensywna, żeby móc poczuć całą jej głębię, na której tak nam zależy podczas picia kawy. Jednocześnie napój uzyskamy z ziaren Omniroast jest łagodny, delikatny i nie tak gorzki, jak w przypadku niektórych metod palenia. Nadal da się wyczuć w niej oryginalne nuty i pochodzenie kawy.

Jest idealnie wyważona między kwasowością, a goryczą

Charakterystyczne dla kawy Omniroast jest to, że ten specyficzny proces palenia ułatwia znalezienie złotego środka między naturalną kwasowością kawy a goryczą, którą zyskuje wraz z mocniejszym wypalaniem ziaren. Ta uniwersalność i harmonia w kawach Omniroast to ich największa zaleta, dzięki którym możemy w jednym ziarnie zamknąć trochę z kaw jasno palonych i trochę z tych palonych na ciemno.

Jak pali się kawę Omniroast?

Wszystko to można uzyskać przez specjalne palenie ziaren. W przypadku kawy Omniroast robi się to na zazwyczaj na dwa sposoby. W niektórych palarniach spowalnia się proces prażenia, dzięki czemu poprawia się gładkość kawy i zmniejsza jej kwasowość. Taką wolno paloną kawę łatwiej wyekstrahować, rozpuścić i wykorzystać. Drugą metodą palenia kawy Omniroast jest krótszy czas prażenia – dopasowuje się go tak, aby ziarna były optymalnie wypalone. Warto jednak wiedzieć, że lekkie palenie kawy wiąże się z jej większą kwasowością kawy i wymaga od baristy znacznie więcej umiejętności, aby zaparzyć ją dobrze i znaleźć idealny smak.


Kawy omniroast i espresso
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 250g
26,02 zł netto 32,00 zł brutto 32,00 zł 640 pkt.
Kawa ziarnista The White Bear Kolumbia Excelso 250g
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista The White Bear Kolumbia Excelso 250g
16,02 zł netto 27,00 zł 19,71 zł brutto 19,71 zł 27,00 zł 394.20 pkt.
Kawa ziarnista Mott Coffee Coto Brus Natural 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Mott Coffee Coto Brus Natural 250g
27,64 zł netto 34,00 zł brutto 34,00 zł 680 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel