Jak zaparzyć kawę Story Hakuna Matata?

Hakuna Matata - jak cudownie to brzmi! Jako człowiek z pokolenia wychowanego na przygodach Króla lwa nie mogłem przejść obojętnie obok wakacyjnej kawy pod przelew od Story. Pięknie brzmiąca nazwa, wywołująca wspomnienia z dzieciństwa, różowe opakowanie i kolorowa etykieta sprawiają, że kawa zwraca na siebie uwagę, dlatego rzuciłem się na nią wraz z pierwszą dostawą. W opakowaniu dostajemy jasno palone ziarna z Hondurasu obróbki honey, a profil sensoryczny na etykiecie mówi, że w jej smaku będzie sporo owoców i tak też rzeczywiście było. Kawę tym razem przygotowałem w dripie Kalita Wave 185.
Kalita Wave 185 - Story Hakuna Matata
- Kawa: Story Hakuna Matata Filter
- Pochodzenie kawy: Honduras, region Santa Barbara
- Skład: 100% arabika
- Odmiana: Pacas, IH90
- Metoda obróbki: Honey
- Stopień palenia: Jasny
- Profil smakowy: Śliwka, suszone owoce, wiśnia
- Młynek: Kalita Wave 85 - 1 kropka w prawo od poziomu AeroPress
- Ilość kawy: 20 g
- Temperatura wody: 92°C
- Pojemność naparu: 350 ml
- Sposób parzenia: Wlewałem 50 ml wody, co każde 20 sekund, aż do uzyskania 350 ml
- Czas parzenia 3 minuty 35 sekund
Efekt i opinia
Po przygotowaniu kawa miała bardzo przyjemny, owocowy aromat, którego nie czułem tak wyraźnie, otwierając opakowanie. Wyraźną słodycz czuć już po pierwszym łyku, ale z każdym kolejnym kontaktem kawa zyskiwała na kwasowości. Nie była to mega wyraźna kwasowość, raczej bardzo subtelna, natomiast w połączeniu ze słodkim smakiem wiśni i poziomki spisała się idealnie. Story Hakuna Matata zapamiętam z lekkiego, owocowego smaku, w którym dominuje słodycz.

