Jak zaparzyć kawę LaCava Colombia La Reserva w dripie?

Jak zaparzyć kawę LaCava Colombia La Reserva w dripie?
Jak zaparzyć kawę LaCava Colombia La Reserva w dripie?

Przedstawiamy kawę Single Origin - przelewową perełkę od warszawskiej palarni LaCava Colombia La Reserva. Jest to jasno palona arabika specialty przygotowana z myślą o metodach alternatywnych. Ziarna odmiany Caturra Chiroso pochodzą z regionu Antioquia (Kolumbia), rosną wysoko na 1950–2000 m n.p.m. i przeszły nowoczesną obróbkę Anaerobic Honey. Efekt to niezwykle czysty, intensywny i wielowarstwowy napar oceniony na 87 pkt w skali SCA. Producent obiecuje, że w w filiżance znajdziemy nuty owoców tropikalnych, soczystej pomarańczy i karmelowej słodyczy. Dla nas była to pierwsza kawa o poranku, soczysty przelew z V60, kiedy Twój dobry dzień zależy od dobrej kawy. Przedstawiam Wam przepis na kawę LaCava Colombia La Reserva z dripa.



LaCava Colombia La Reserva - metoda przelewowa - Drip V60 02

  • Kawa: LaCava Colombia La Reserva 200 g
  • Pochodzenie: Kolumbia, region Antioquia
  • Odmiana: Caturra Chiroso
  • Obróbka: Anaerobic Honey
  • Wysokość upraw: 1950–2000 m n.p.m.
  • Ocena SCA: 87 pkt
  • Profil smakowy: owoce tropikalne, pomarańcza, karmel
  • Metoda parzenia: dripper Hario V60 02,
  • Młynek: ZPresso - 12 stopień
  • Ilość kawy: 36 g
  • Temperatura wody: 93°C
  • Czas parzenia: 3 minuty 30 s.
  • Ilość naparu: 600 ml

Przepis - krok po kroku

  1. Przygotowanie: Przepłucz filtr gorącą wodą i podgrzej naczynie. Wsyp 36 g kawy.
  2. Preinfuzja (0:00 - 0:30): Zalej 80 g wody, by równomiernie namoczyć ziarno. Czekaj do 30 s.
  3. Pierwsze zalanie (0:30): Dolej wodę do 250 g, lejąc spokojną spiralą od środka ku brzegom i z powrotem.
  4. Drugie zalanie (1:20): Dopełnij do 450 g.
  5. Trzecie zalanie (1:40): Dopełnij do 600 g i pozwól naparowi swobodnie spłynąć. Cały proces parzenia trwa około 3:30 minuty.
Kawa ziarnista LaCava Colombia La Reserva - jak zaparzyć

Efekt i opinia

Kolejna świetna kawa z warszawskiej palarni. La Reserva od LaCava zachwyca soczystością i głębokim smakiem. Już aromat zapowiadał tropiki, a w smaku szybko pojawia się orzeźwiająca i soczysta pomarańcza. Ona chyba najbardziej zapada w pamięć. Karmel dodaje tutaj deserowej nuty ale kawa jest praktycznie pozbawiona goryczy. Zdecydowania wyczujemy tutaj wpływ obróbki beztlenowej, bo daje on lekko fermentacyjny posmak, ale bez uczucia ciężkości, jak często bywa w anaerobikach. Kawa jest słodka z idealnym poziomem kwasowości, a posmak dosyć długi i czysty. Przyjemna kawa, taka z którą dobrze zacząć dzień, zwłaszcza w pracy :).

Jest to kawa dla miłośników ciekawych, owocowych przelewów, którzy szukają intensywnego smaku i ciekawych doznań. Polecamy!

Polecane produkty w tym artykule
Ceramiczny Drip Hario V60-02 - Biały
Przecena
( Brak opinii ) Ceramiczny Drip Hario V60-02 - Biały
47,15 zł netto 97,99 zł 57,99 zł brutto 57,99 zł 97,99 zł 1159.80 pkt.
Filtry papierowe do dripa Hario V60-01 40szt
Przecena
( Brak opinii ) Filtry papierowe do dripa Hario V60-01 40szt
6,50 zł netto 12,49 zł 7,99 zł brutto 7,99 zł 12,49 zł 159.80 pkt.
Kawa ziarnista LaCava Colombia La Reserva 200g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista LaCava Colombia La Reserva 200g
72,36 zł netto 89,00 zł brutto 89,00 zł 1780 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2025
pixel