Jak zaparzyć kawę COFFEE PLANT Chill Espresso Blend?

Są takie kawy, które już po otwarciu paczki wiemy, że będzie dobrze. COFFEE PLANT Chill Espresso Blend to właśnie taka kawa - mieszanka arabiki specialty z Brazylii i Etiopii, wypalona z myślą o ekspresach ciśnieniowych. Pachnie cudownie: marcepanem, kakao, czymś słodkim i lekko owocowym. Zdecydowanie zapowiada się pysznie.
Mamy tu klasyczne brazylijskie ciepło (czyli toffi i czekoladę) oraz etiopejską świeżość - nuty leśnych owoców i delikatną kwasowość. Wszystko razem daje kawę, która jest słodka, ale nie nudna. Gęsta, wyrazista, z pięknym aromatem i pełnią smaku.
Kawę zaparzyliśmy w ekspresie Philips Baristina z wbudowanym młynkiem, który ostatnio testujemy. To sprzęt z kategorii "zrób mi kawę i daj spokój". Mieli, ubija, parzy, a jednym kliknięciem wyrzuca fusy z portafiltru. Do testu użyliśmy ustawienia espresso (ok. 40 ml), bez regulacji mielenia (Baristina nie oferuje tej opcji), ale nie przeszkodziło to w zaparzeniu naprawdę dobrego espresso. Jeśli chcecie wiedzieć jak smakuje i jak zaparzyć kawę COFFEE PLANT Chill Espresso Blend w ekspresie ciśnieniowym, to poniżej znajdziecie przepis i naszą opinię o tej kawie.
COFFEE PLANT Chill Espresso Blend - ekspres kolbowy
- Kawa: COFFEE PLANT Chill Espresso Blend
- Skład: 100% arabika
- Pochodzenie ziaren: Brazylia i Etiopia
- Stopień palenia: średni
- Profil smakowy: marcepan, kakao, toffi, leśne owoce
- Ekspres: Philips Baristina
- Przygotowany napój: Espresso
- Mielenie: drobne
- Temperatura wody: wysoka
- Pojemność: 40 ml

Efekt i opinia
Gotowe espresso z kawy COFFEE PLANT Chill Espresso Blend miało ładną, brązową cremę z cętkami (taką, co się ogląda z dumą). W smaku nie rozczarowała. Najpierw była wyczuwalna intensywna słodycz toffi i czekolady z delikatną goryczką, która chwilę później przerodziła się w przyjemną, ale bardzo delikatną owocową kwasowość. Naszej Domi przypominała smak jeżyny. To espresso najpierw otuliło swą słodyczą, a potem zaskoczyło świeżością. Pyszne i zbalansowane. Espresso z Chill Espresso Blend bardzo dobrze sprawdziło się również w połączeniu z mlekiem. W cappuccino nabiera aksamitnej głębi i deserowego charakteru.
Jest to słodka kawa z charakterem i owocowym twistem. Idealna na poranek, ale też świetna na chwilę przyjemności w środku dnia, a że jest to Wybór Konesso, znaczy, że przeszła przez nasze czujne nosy i wybredne kubki smakowe - i nie tylko nie zawiodła, ale zostawiła po sobie ochotę na kolejnego shota. Bo u nas na wybór trafiają tylko te kawy, do których z chęcią sami wracamy.



