Jak wybrać kawę dla siebie?

2017-11-07
Jak wybrać kawę dla siebie?Każdy z nas ma swoje upodobania. Jedni wolą samochody sportowe, a inni rodzinne i tylko takie uznają za najlepsze. Ktoś za najlepszy sport może uznać piłkę nożną, a ktoś inny skoki synchroniczne do wody. Na próżno licytować się co jest dla kogo lepsze. To samo tyczy się "najlepszej kawy na świecie". Krążą o niej legendy, ktoś podobno kiedyś ją pił, ale komuś innemu nie posmakowała. Może zepsujemy komuś reklamę, ale najlepsza kawa na świecie nie istnieje. Najlepszą kawą jest ta, która smakuje Tobie najbardziej. Jeśli już to wiesz, to musisz ją wybrać, a my Cię na nią nakierujemy.

Odmiana kawy


Na finalny smak kawy wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest odmiana ziaren kawy. Każdy z nas zna arabikę i robustę czyli najpopularniejsze i najłatwiej dostępne odmiany na rynku. Każdy z nas również wie, że arabika jest szlachetniejsza. Stanowi 70-80% całego światowego rynku. Arabika charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Ta zaś jest intensywniejsza i posiada większą zawartość kofeiny. Dlatego kawy z większą domieszką robusty są idealne dla miłośników mocnej i pobudzającej kawy.


Arabika i Robusta


Pochodzenie kawy


Krzewy kawowca rosną w różnych miejscach na ziemi, często oddalonych od siebie tysiącami kilometrów. Regiony słynące z uprawy kawy to głównie Ameryka Południowa, Afryka Środkowa i Azja. Nie jest to zaskoczeniem, że kawy z różnych regionów, które dorastają w różnych warunkach będą różnić się smakiem. Jeśli chcemy wyczuć wyraźną kwasowość w naszej kawie, to sięgnijmy po ziarna afrykańskie. Arabiki z Kenii, Etiopii czy Ugandy są lekkie z cytrusowym posmakiem. Kawy pochodzące z Ameryki Południowej posiadają mniejszą kwasowość i świetnie smakują z mlekiem. W takich kawach możemy wyczuć nuty czekoladowe i orzechowe. Azjatyckie kawy, szczególnie z Indii i Indonezji to przede wszystkim charakterystyczne nuty ziemiste i niska kwasowość.

pas kawowy

Stopień palenia


Po zebraniu owoców kawowca i procesie obróbki, ziarna trafiają do palarni. Różny sposób ich wypalenia także ma duży wpływ na smak naszego naparu. Im dłużej ziarna są palone, tym przybierają ciemniejszy kolor. Kawy jasno palone posiadają lekko brązowy kolor i dużą zawartość kofeiny. W ich smaku ciężko doszukać się goryczy, a bardziej wyczujemy wyraźne kwasowe nuty. Jasne palenie to głównie ziarna afrykańskie. Podczas ciemnego wypalania, kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, również obniża się poziom kofeiny. Takie kawy charakteryzuje wysoka gorycz i mała kwasowość. Z ciemnego palenia ziaren słyną szczególnie włoskie palarnie, których kawy są niemal czarne, ale wyraziste i intensywne w smaku.

palenie kawy


Metody parzenia


Musimy pamiętać o tym, że ostateczny wpływ na smak naszej kawy ma sposób w jaki ją przygotujemy. Czy to będzie kawa z ekspresu, z kawiarki czy z przelewu to może smakować inaczej. Na kawach wysokiej jakości często znajduje się informacja do jakiej metody parzenia jest przystosowana. Do ekspresu zaleca się głównie kawy średnio i ciemno palone. Skład powinien być dobrany według własnych upodobań. Jeśli chcemy poczuć wyraźny i pobudzający smak kawy to wybierzemy mieszankę arabiki i robusty. Do alternatywnych metod parzenia kawy polecimy jednak jasno palone, stuprocentowe arabiki. 
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel