Gaggia Classic vs Ascaso Basic - porównanie ekspresów

2018-01-09
Gaggia Classic vs Ascaso Basic - porównanie ekspresów Jeśli zastanawiasz się nad kupnem ekspresu, to naturalnie w sieci szukasz różnych opinii, które pomogą Ci wybrać najlepszy z nich. Nie chcesz kupić kota w worku, dlatego rozmawiasz z osobami, które miały styczność z interesującym Cię produktem. Dzisiaj postaramy się pomóc wszystkim osobom, które pragną mieć w swoim domu dobry ekspres kolbowy w rozsądnej cenie. Porównamy ze sobą dwa podobne cenowo ekspresy. Włoski Gaggia Classic i hiszpański Ascaso Basic. Postaramy się przedstawić Wam wszystkie wady i zalety tych ekspresów, które przeznaczone są do użytku domowego.

Gaggia Classic


Zacznijmy od włoskiego klasyka, czyli Gaggii Classic.
Gaggia to włoska firma zajmująca się produkcją ekspresów od roku 1938. Warto wiedzieć o tym, że założyciel firmy Achille Gaggia opatentował pierwszy ekspres ciśnieniowy, który do parzenia kawy używał tłoka. To właśnie pierwsza generacja ekspresów Gaggia Classic pozwalała uzyskać idealną warstwę cremy w espresso.

Przejdźmy jednak do omówienia samego ekspresu, na który z pewnością warto zwrócić szczególną uwagę. Przede wszystkim trzeba wspomnieć o tym, że Gaggia Classic jest ekspresem kolbowym przeznaczonym do domowego użytku. Jest niedużych rozmiarów, ale waży 8 kg. Nie jest to dużo, ale możemy znaleźć lżejsze urządzenia. Najważniejsze jednak jest to, że Gaggia Classic znajdzie dla siebie miejsce w każdej kuchni. 

Bardzo ważną cechą Gaggii Classic jest jego solidna obudowa wykonana ze stali nierdzewnej. Połyskująca stal robi wrażenie, ale głównie chodzi o wytrzymałą konstrukcję, która skutecznie chroni serce ekspresu. Kolba Gaggii została skonstruowana z chromowanego mosiądzu, dzięki czemu wygląda bardzo estetycznie, ale także jest niezwykle odporna na uszkodzenia. Niestety w najnowszej wersji ekspresu portafilter posiada plastikowy uchwyt oraz wylewki, które zdecydowanie psują całe wrażenie ekspresu.  

Gaggia Classic posiada pojemnik na wodę o sporej pojemności 2,1 l co dla niektórych osób może być sporym plusem. Zbiornik w prosty sposób możemy wyciągnąć i napełnić wodą, kiedy będzie taka potrzeba. Do otrzymania idealnej temperatury i jej stabilności parzenia został wykorzystany stalowy bojler o pojemności 150 ml - nie jest to zbyt duża wielkość, ale do przygotowania poprawnego espresso w zupełności wystarczy. Zastosowanie bojlera i jego stosunkowo niewielka pojemność sprawiają, że przygotowanie kilku kaw pod rząd może okazać się problematyczne z powodu braku gorącej wody. 
Gaggia Classic została wyposażona również w zawór trójdrożny. Pozwala nam to uzyskać maksymalnie suchą ekstrakcję oraz eliminuje kapanie wody z sitka.

Ekspres Gaggia ClassicMimo tego, że wizualnie Gaggia Classic nie dla każdego jest ideałem, to warto zwrócić na nią uwagę. Ekspres jest bardzo prosty w obsłudze, wprost stworzony dla początkujących baristów. Dodatkowo atrakcyjna cena sprawia, że  Gaggia Classic idealnie sprawdzi się jako pierwszy ekspres kolbowy w domu.

Cechy szczególne:
  • Wymiary: 23cm x 38cm x 24cm
  • Waga: 8 kg
  • Pojemnik na wodę: 2,1 l
  • Bojler: 150 ml
  • Ciśnienie: 15 bar
  • Obudowa: stal nierdzewna
  • Napięcie: 230V-240V
  • Moc: 1050 W
   
Gaggia Classic jest ekspresem o dość prostej budowie, dzięki czemu w prosty sposób możemy dokonać kilku modernizacji, które dodatkowo uprzyjemnią nam korzystanie z ekspresu: 
  • montaż systemu sterowania temperaturą PID
  • wymiana wylewek portafiltra na stalowe
  • dodatkowa izolacja bojlera dla lepszej stabilności temperaturowej.



Ascaso Basic


Ascaso Basic to ekspres kolbowy hiszpańskiej firmy przeznaczony do użytku domowego. Ascaso istnieje od 1962 roku, choć na początku firma zajmowała się produkcją tylko części do ekspresów. Ciekawostką jest fakt, że jej założyciel Jesus Ascaso przez 10 lat pracował na linii produkcyjnej w firmie Gaggia.

Ekspres Ascaso Basic rozmiarami jest bardzo zbliżony do Gaggii Classic, lecz waży mniej, bo 7 kg. Jego obudowa jest wykonana z tworzywa sztucznego ABS, które jest twarde i odporne na zarysowania. Jednak jego wadą jest brak odporności na działanie światła i promieniowania UV co z czasem może skutkować blaknięciem koloru. Wszystkie ekspresy Ascaso są projektowane z wielką starannością i zachowaniem standardów nowoczesnego designu. 

W tym ekspresie za uzyskanie odpowiedniej temperatury odpowiedzialny jest nie bojler, a nowoczesny system termoblok. Kontroluje on temperaturę wody oraz pary wodnej. Para wodna jest nam potrzebna do spieniania mleka, które upraszcza profesjonalna dysza. Należy zaznaczyć w tym miejscu, że jest ona wygodniejsza niż w Gaggii Classic, dzięki czemu początkujący mają nieco ułatwione zadanie.

Bardzo dobrym rozwiązaniem w Ascaso Basic jest zestaw 5 sitek do portafiltra. Zawiera on po jednym sitku potrzebnym do przygotowania 1 i 2 kaw oraz 2 sitka super-forth, dzięki którym wytworzymy piankę na kawie niezależnie od jej rodzaju i stopnia zmielenia. Piąte sitko jest dedykowane do saszetek E.S.E. Jest to opcja dla osób, które bardzo cenią swój czas i wygodę.

Ekspres Ascaso BasicAscaso Basic tak jak Gaggia Classic posiada zawór trójdrożny, co świadczy o wysokiej jakości i zaawansowaniu technologicznym tych urządzeń. Niestety Ascaso ma nieco mniejszy zbiornik na wodę, chociaż 100 ml różnicy nie dla każdego będzie istotnym czynnikiem. Jednak w Ascaso mamy do wyboru nie jeden, a dwa kolory ekspresów. W zależności od naszych upodobań możemy wybrać kolor czarny lub biały.


Cechy szczególne:
  • Wymiary: 21cm x 32cm x29cm
  • Waga: 7 kg
  • Pojemnik na wodę: 2 l
  • Ciśnienie: 20 bar
  • Obudowa: ABS
  • Napięcie: 230V / 120V
  • Moc: 1050 W


Gaggia Classic czy Ascaso Basic?


Podsumowując, oba ekspresy są mniej więcej tych samych niewielkich rozmiarów, dlatego powinny znaleźć dla siebie kąt w każdym domu. Różnią się materiałem obudowy, wyglądem i małymi detalami, jednak wiele technologii użytych w Gaggii i Ascaso jest bardzo podobnych. Oba ekspresy są bardzo łatwe w obsłudze i nie sprawią problemu nawet początkującym domowym baristom, dlatego zarówno Ascaso Basic, jak i Gaggia Classic idealnie nadają się jako nasz pierwszy ekspres kolbowy. Wybór pomiędzy włoską klasyką, a hiszpańskim temperamentem należy już tylko do Ciebie.
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel