Gaggia Classic vs Ascaso Basic - porównanie ekspresów

Gaggia Classic vs Ascaso Basic - porównanie ekspresów
Gaggia Classic vs Ascaso Basic - porównanie ekspresów
Jeśli zastanawiasz się nad kupnem ekspresu, to naturalnie w sieci szukasz różnych opinii, które pomogą Ci wybrać najlepszy z nich. Nie chcesz kupić kota w worku, dlatego rozmawiasz z osobami, które miały styczność z interesującym Cię produktem. Dzisiaj postaramy się pomóc wszystkim osobom, które pragną mieć w swoim domu dobry ekspres kolbowy w rozsądnej cenie. Porównamy ze sobą dwa podobne cenowo ekspresy. Włoski Gaggia Classic i hiszpański Ascaso Basic. Postaramy się przedstawić Wam wszystkie wady i zalety tych ekspresów, które przeznaczone są do użytku domowego.

Gaggia Classic


Zacznijmy od włoskiego klasyka, czyli Gaggii Classic.
Gaggia to włoska firma zajmująca się produkcją ekspresów od roku 1938. Warto wiedzieć o tym, że założyciel firmy Achille Gaggia opatentował pierwszy ekspres ciśnieniowy, który do parzenia kawy używał tłoka. To właśnie pierwsza generacja ekspresów Gaggia Classic pozwalała uzyskać idealną warstwę cremy w espresso.

Przejdźmy jednak do omówienia samego ekspresu, na który z pewnością warto zwrócić szczególną uwagę. Przede wszystkim trzeba wspomnieć o tym, że Gaggia Classic jest ekspresem kolbowym przeznaczonym do domowego użytku. Jest niedużych rozmiarów, jednak waży 8 kg. Nie jest to dużo, ale możemy znaleźć zdecydowanie lżejsze urządzenia. Najważniejsze jednak jest to, że Gaggia Classic znajdzie dla siebie miejsce w każdej kuchni. 

Bardzo ważną cechą Gaggii Classic jest jego solidna obudowa wykonana ze stali nierdzewnej. Połyskująca stal robi wrażenie, ale głównie chodzi o wytrzymałą konstrukcję, która skutecznie chroni serce ekspresu. Grupa kawowa oraz uchwyt filtra zostały skonstruowane z chromowanego mosiądzu, dzięki czemu wyglądają bardzo estetycznie, ale także są niezwykle odporne na uszkodzenia. W najnowszej wersji ekspresu portafilter posiada plastikowy uchwyt, ale wylewki z plastikowych zostały zmienione na metalowe, co zdecydowanie poprawia wrażenia estetyczne ekspresu. Dobrą wiadomością dla miłośników kaw mlecznych jest rekonstrukcja dyszy spieniającej. Poprzednia z plastikową końcówką została wymieniona na wygodną, metalową, którą możemy sterować w bardzo prosty sposób.

Gaggia Classic posiada pojemnik na wodę o sporej pojemności 2,1 l co dla niektórych osób może być sporym plusem. Zbiornik w prosty sposób możemy wyciągnąć i napełnić wodą, kiedy będzie taka potrzeba.W najnowszej wersji ekspresu Gaggia Classic bojler jest wykonany ze stopu aluminium i ma pojemność 150 ml. Zastosowanie bojlera i jego stosunkowo niewielka pojemność sprawiają, że przygotowanie kilku kaw pod rząd może okazać się problematyczne z powodu braku gorącej wody. Kolbowy ekspres do kawy Gaggia Classic został wyposażony w trójdrożny zawór elektromagnetyczny, który zapewnia stałą kontrolę ciśnienia wody w uchwycie filtra. 


Ekspres Gaggia ClassicMimo tego, że wizualnie Gaggia Classic nie dla każdego jest ideałem, to warto zwrócić na nią uwagę. Ekspres jest bardzo prosty w obsłudze, wprost stworzony dla początkujących baristów. Dodatkowo atrakcyjna cena sprawia, że  Gaggia Classic idealnie sprawdzi się jako pierwszy ekspres kolbowy w domu.

Cechy szczególne:
  • Wymiary: 23cm x 38cm x 24cm
  • Waga: 8 kg
  • Pojemnik na wodę: 2,1 l
  • Bojler: 150 ml
  • Ciśnienie: 15 bar
  • Obudowa: stal nierdzewna
  • Napięcie: 230V-240V
  • Moc: 1050 W
   
Gaggia Classic jest ekspresem o dość prostej budowie, dzięki czemu w prosty sposób możemy dokonać kilku modernizacji, które dodatkowo uprzyjemnią nam korzystanie z ekspresu: 
  • montaż systemu sterowania temperaturą PID
  • wymiana wylewek portafiltra na stalowe
  • dodatkowa izolacja bojlera dla lepszej stabilności temperaturowej.



Ascaso Basic


Ascaso Basic to ekspres kolbowy hiszpańskiej firmy przeznaczony do użytku domowego. Ascaso istnieje od 1962 roku, choć na początku firma zajmowała się produkcją tylko części do ekspresów. Ciekawostką jest fakt, że jej założyciel Jesus Ascaso przez 10 lat pracował na linii produkcyjnej w firmie Gaggia.

Ekspres Ascaso Basic rozmiarami jest bardzo zbliżony do Gaggii Classic, lecz waży mniej, bo 7 kg. Jego obudowa jest wykonana z tworzywa sztucznego ABS, które jest twarde i odporne na zarysowania. Jednak jego wadą jest brak odporności na działanie światła i promieniowania UV co z czasem może skutkować blaknięciem koloru. Wszystkie ekspresy Ascaso są projektowane z wielką starannością i zachowaniem standardów nowoczesnego designu. 

W tym ekspresie za uzyskanie odpowiedniej temperatury odpowiedzialny jest nie bojler, a nowoczesny system termoblok. Kontroluje on temperaturę wody oraz pary wodnej. Para wodna jest nam potrzebna do spieniania mleka, które upraszcza profesjonalna dysza

Bardzo dobrym rozwiązaniem w Ascaso Basic jest zestaw 5 sitek do portafiltra. Zawiera on po jednym sitku potrzebnym do przygotowania 1 i 2 kaw oraz 2 sitka super-forth, dzięki którym wytworzymy piankę na kawie niezależnie od jej rodzaju i stopnia zmielenia. Piąte sitko jest dedykowane do saszetek E.S.E. Jest to opcja dla osób, które bardzo cenią swój czas i wygodę.

Ekspres Ascaso BasicAscaso Basic posiada zawór trójdrożny, co świadczy o wysokiej jakości i zaawansowaniu technologicznym tych urządzeń. Niestety Ascaso ma nieco mniejszy zbiornik na wodę, chociaż 100 ml różnicy nie dla każdego będzie istotnym czynnikiem. Jednak w Ascaso mamy do wyboru nie jeden, a dwa kolory ekspresów. W zależności od naszych upodobań możemy wybrać kolor czarny lub biały.


Cechy szczególne:
  • Wymiary: 21cm x 32cm x29cm
  • Waga: 7 kg
  • Pojemnik na wodę: 2 l
  • Ciśnienie: 20 bar
  • Obudowa: ABS
  • Napięcie: 230V / 120V
  • Moc: 1050 W


Gaggia Classic czy Ascaso Basic?


Podsumowując, oba ekspresy są mniej więcej tych samych niewielkich rozmiarów, dlatego powinny znaleźć dla siebie kąt w każdym domu. Różnią się materiałem obudowy, wyglądem i małymi detalami, jednak wiele technologii użytych w Gaggii i Ascaso jest bardzo podobnych. Oba ekspresy są bardzo łatwe w obsłudze i nie sprawią problemu nawet początkującym domowym baristom, dlatego zarówno Ascaso Basic, jak i Gaggia Classic idealnie nadają się jako nasz pierwszy ekspres kolbowy. Wybór pomiędzy włoską klasyką, a hiszpańskim temperamentem należy już tylko do Ciebie.
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel