Ładowanie...

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno.

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno.
Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno.
Kawa na zimno przede wszystkim kojarzy się z mlecznym napojem, który jest ozdobiony wieloma dodatkami. Tona bitej śmietany najlepiej oblana sosem czekoladowym i ozdobiona słodką posypką może wygląda i smakuje rewelacyjnie, ale niekoniecznie dobrze wpływa na Twoją dietę. Co, jednak jeżeli istnieje kawa, którą można pić na zimno, posiada czysty smak i w dodatku jest niskokaloryczna? To wszystko i wiele więcej daje Ci Cold Brew Coffee, a co to jest, opowiemy w dzisiejszym artykule.

Co to jest Cold Brew Coffee?


Receptura cold brew polega na maceracji zmielonego ziarna kawy w wodzie o niskiej temperaturze - najczęściej od 5 do 15 stopni Celsjusza i trwa, w zależności od indywidualnych potrzeb od kilku do kilkunastu godzin.  

Uzyskany w ten sposób ekstrakt charakteryzuje naturalny smak wykorzystanego ziarna – brak obróbki termicznej zachowuje zawarte w nim składniki i „przenosi” je w postaci niezmienionej do produktu finalnego. W porównaniu z tradycyjnie sporządzoną filiżanką - cold brew coffee to mniejsza w odczuciu kwasowość, która odzwierciedla bogaty aromat. Nie spowoduje nadkwasoty żołądka, posiada mniejszą zawartość kofeiny niż kawa parzona, a właściwości prozdrowotne zawdzięcza w głównej mierze zawartym antyoksydantom z grupy kwasów hydroksycynamonowych. 

Do przygotowania cold brew najlepiej sprawdzają się kawy jasno lub średnio palone. Szczególnie poleca się ziarna afrykańskie, które cechują się wyraźnym owocowym posmakiem. Pomimo iż odradzane są ziarna ciemno palone typowe do espresso, to jeżeli ktoś preferuje naprawdę mocną kawę, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z naprawdę intensywnym smakiem (ważne, żeby smakowało).


Cold Brew coffee

Przepis na domowe cold brew.


Cold brew to jeden z najprostszych sposobów i mega-trend na przygotowanie wyśmienitej kawy w swoim domu. Kawa cold brew wymaga zastosowania się do kilku ogólnych zasad  oraz uzbrojenia się w cierpliwość. 

Rzeczy potrzebne do przygotowania kawy "parzonej" na zimno:

  • Kawa - jasno lub średnio palona.
  • Woda - najlepsza będzie czysta, przefiltrowana.
  • Naczynie do maceracji - może być to dzbanek lub butelka. Najlepiej, aby naczynie było szklane oraz posiadało przykrywkę lub inne zamknięcie.
  • Młynek do kawy - kawa nie może być zmielona zbyt drobno. Właściwy będzie średni stopień zmielenia.
  • Lodówka


W pierwszej kolejności gorącą wodą opłucz naczynie, w którym zamierzasz "parzyć" kawę. Pomoże Ci to uchronić je przed bakteriami i zanieczyszczeniem. Następnie przejdź do zmielenia ziaren kawy. Istotne jest zachowanie proporcji, czyli 5-6 g kawy na każde 100 ml wody. Odpowiedni będzie średni stopień zmielenia, w którym kawa przypomina kryształki cukru. Teraz kawę należy wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i szczelnie zamknąć tak, aby napar nie wchłaniał obcych zapachów. Całość włóż do lodówki i odczekaj 10-12 godzin. Po tym czasie dokładnie zmieszaj całość i odcedź do innego naczynia. Kawę możesz przelać przez papierowy filtr, aby pozbyć się fusów. 

  1. Naczynie, w którym zamierzasz parzyć kawę, opłukaj gorącą wodą.
  2. Średnio zmieloną kawę wsyp do naczynia.
  3. Zalej zimną wodą.
  4. Zamknij naczynie, aby uniknąć pochłaniania przez kawę obcych zapachów.
  5. Całość włóż do lodówki na 10-12 godzin.
  6. Wymieszaj napar i odcedź, aby pozbyć się fusów.


Cold Brew Coffee Etno Cafe     


Jak widzisz, przygotowanie cold brew w domu jest niezwykle proste. Kawa, którą przygotujesz, nie tylko pobudza i orzeźwia w upalne dni, ale również świetnie smakuje. Jeżeli jednak uważasz, że nie posiadasz wystarczająco dużo cierpliwości, aby tak długo czekać na swoją kawę, to możesz spróbować Cold Brew Coffee z polskiej palarni kawy Etno Cafe. Produkt jest dostępny w 2 smakach - czystej kawy oraz kawy z pomarańczą. W jednej szklanej butelce mieści się 220 ml tego niezwykłego napoju, który stanowi wygodną i zdrową alternatywę dla napojów energetycznych.
 
Wskazany przez nas przepis i proporcje do przygotowania cold brew są przykładowe i trzeba pamiętać aby je dobrać indywidualnie do wykorzystywanej kawy oraz swoich upodobań. 

Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów zLuty 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel