BACKFLUSH - czyszczenie kolbowego ekspresu do kawy

2017-03-27
BACKFLUSH - czyszczenie kolbowego ekspresu do kawyKażdy posiadacz ekspresu kolbowego powinien być świadomy tego, iż urządzenie wymaga stałej i regularnej konserwacji, a jedną z czynności o których koniecznie musimy pamiętać jest proces czyszczenia bardzo często nazywany Backflush. 
   
Backflush to proces czyszczenia ekspresów kolbowych, o którym wiele osób zapomina lub po prostu o nim nie wie. Celem tego procesu jest utrzymanie ekspresu, a w zasadzie grupy zaparzającej w dobrej kondycji i czystości co będzie miało znaczący wpływ na smak parzonej kawy oraz żywotność ekspresu. Zaniedbanie procesu czyszczenia ekspresu kolbowego może doprowadzić do nieszczelności styku grupy kawowej i portafiltra. Odkładające się drobinki kawy i olejki kawowe na uszczelce, prysznicu, sitku czy wewnątrz portafiltra mogą powodować osadzanie się drobinek kawy na dnie filiżanki co znacznie pogarsza smak kawy. 

Jak często czyścić ekspres kolbowy? 

Częstotliwość wykonywania backflush jest uzależniona od intensywności użytkowania ekspresu, czyli od ilości przygotowywanej w nim kawy. Im więcej kawy parzymy tym częściej powinniśmy go czyścić. Przykładowo w kawiarniach o dużym natężeniu backflush powinniśmy wykonywać codziennie po zakończeniu pracy. 

Jak wykonać backflush?

Przeprowadzenie tej czynności jest bajecznie proste, a wygląda następująco:
  • z portafiltra wyciągamy dziurkowane sitko i zakładamy specjalne ślepe sitko;
  • wsypujemy do sitka około 3 gramy proszku czyszczącego;
  • dopinamy kolbę do grupy kawowej i włączamy przycisk odpowiedzialny za parzenie kawy i odczekujemy około 5 sekund, a następnie wyłączamy parzenie;
  • odczekujemy około 5 sekund i powtarzamy poprzednią czynność 3 razy;
  • odpinamy kolbę z grupy i czyścimy ślepe sitko z resztek proszku;
  • powtarzamy 3 i 4 krok tylko bez używania proszku czyszczącego w celu przepłukania obwodu;
  • ponownie odpinamy kolbę i przepuszczamy przez grupę sporą ilość wody.
Oprócz wykonywania backflush warto również pamiętać o myciu portafiltra i od czasu do czasu moczenia go w roztworze z wody i proszku czyszczącego.  
   
Przed rozpoczęciem czyszczenia ekspresu kolbowego należy zapoznać się z instrukcją obsługi lub skontaktować się z producentem, by upewnić się że model ekspresu który posiadamy może być czyszczony w ten sposób.
 
Regularna konserwacja ekspresu do kawy z pewnością przełoży się na jego dłuższą żywotność oraz bezawaryjność podczas eksploatacji. Czystość ekspresu ma też duży wpływ na finalny smak kawy w naszej filiżance, dlatego zdecydowanie warto o tym pamiętać. 
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2017

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel