Sweet Brazil Shot - słodka kawa od COFFEE PLANT i Konesso

Kawa ziarnista Sweet Brazil Shot to pierwszy owoc współpracy COFFEE PLANT i Konesso. Postanowiliśmy połączyć dobrze znana klasykę ze szczyptą ekstrawagancji. W taki sposób powstały ziarna Sweet Brazil Shot. To kawa wypalona z przeznaczeniem do wszelkich ekspresów i kawiarek.
Dlaczego ziarno z Brazylii?
Brazylia jest największym producentem ziaren kawy na świecie, a ziarna brazylijskie to najczęstsza baza w mieszankach do espresso. Nic więc dziwnego, że COFFEE PLANT wraz z Konesso postanowili uraczyć Nas klasycznymi nutami brazylisjkich ziaren... ale czy, aby na pewno wyszło klasycznie? Nie byliby sobą, gdyby ich troszkę nie podkręcili ;) Klasyka z nutką ekstrawagancji - tak przeczytamy na opakowaniu.
Jak to zrobili?
Wyjątkowa kawa zaczyna się od znalezienia wyjątkowych ziaren, a ziarna w Sweet Brazil Shot pochodzą z regionu Cerrado i Minas Gerais. Cerrado to najmłodszy brazylijski region słynący z uprawy kawy, ale bardzo obiecujący. Jest równo nasłoneczniony, niewiele tam pada, dzięki czemu posiada idealne warunki do suszenia kawowca na słońcu. Taka metoda obróbki wydobywa z kawy bardzo duuuużo słodyczy. Natomiast Minas Gerais to malutki region, który słynie z wysokiej jakości kawy o posmaku czekolady i słodkich orzechów. Wszystko razem dało naprawdę nietuzinkową mieszankę. O wysokiej jakość ziaren świadczą zdobyte 85 punkty w skali SCAA, ocena ta potwierdza jej wyjątkowość.
Co nas zaskoczy w Sweet Brazil Shot?
Jako pierwsze zaskoczy nas wyjątkowy aromat. Otwierając opakowanie uderzyła mnie przyjemna słodycz i orzechowy aromat. Pijąc czarną kawę Sweet Brazil Shot, zaparzoną w ekspresie automatycznym zaskoczyła mnie jej słodycz. Bałam się, że kawa będzie przez to trochę nudna, ale nic takiego nie miało miejsca! Słodycz była przełamana, podkręcona orzechami i delikatną truskawką. Zaskoczyła mnie totalnie. Bardzo mi odpowiadał ten orzechowy posmak. Muszę przyznać, że kooperacja COFFEE PLANT i Konesso wyszła na sto procent. Jeśli lubisz słodką kawę, pozbawioną kwasowości, musisz spróbować tej propozycji.

