Przepis na jadalne kubki do kawy

Każdy z nas lubi wypić kawę w towarzystwie, gdy przyjdą goście. Niestety, jak już pójdą, to do mycia zostaje sterta naczyń: filiżanki po kawie, czy też talerze po cieście. Dlatego można stworzyć coś, by temu zaradzić. Jadalne kubeczki do kawy. Zaserwowany w nich czarny napar zaskoczy gości, którzy po wypiciu będą mogli zjeść swoją filiżankę jako pyszny deser!
Składniki:
Ciasto na 4 kubki o pojemności 150-200 ml
- Mąka pszenna 200 g
- Cukier puder 50 g
- Masło 100 g
- Jajko
- Szczypta soli
- Tabliczka mlecznej czekolady
Przepis:
- Przesianą mąkę wraz z cukrem pudrem i masłem (prosto z lodówki) wymieszać do konsystencji kruszonki, dodać jajko i szczyptę soli, wyrobić na gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części i równomiernie wyłożyć na papierze do pieczenia i uformować w naczyniu kokilce (kształt kubka/ filiżanki).
- Schłodzić w lodówce, włożyć do nagrzanego piekarnika. 180°C piec ok 25-30 min do złoto rumianego koloru.
- Wystudzić, posmarować roztopioną mleczną czekoladą, włożyć do lodówki do czasu, gdy czekolada zastygnie.
- W gotowych kubkach zaserwować ulubioną mleczną kawę.

Polecane produkty w tym artykule

( Brak opinii )
Sos MILK CHOCOLATE 0,5 L - NIEDOSTĘPNY
30,55 zł netto
32,99 zł
brutto
32,99 zł
659.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi