Mrożona kawa - przepis na Karmelowo-Migdałowe Nitro
Kawy parzone na zimo to jeden z najgorętszych trendów ostatnich lat i nic dziwnego, bo są lekkie, orzeźwiające i pobudzają. My przygotowaliśmy jedną wariację takiej kawy na słodko. Nitro, czyli napowietrzona kawa z dodatkiem mleka migdałowego i syropu karmelowego, bo chcieliśmy jej nadać odrobinę orzechowego charakteru.
Tym razem nie poszliśmy na łatwiznę i zrobiliśmy sami nitro. Jak? Schłodziliśmy zaparzoną kawę przygotowaną w dripie V60 z kawy specialty od LaCava, a potem krótko napowietrzyliśmy ją w blenderze, przez co zrobiła się puszysta, z pianką o mlecznobrązowym kolorze. Nabrała aksamitnej tekstury. Wy możecie wybrać nitro gotowe, w puszce. Oto nasz przepis na kawę mrozoną - Nitro karmelowe-migdałowo:
Przepis na kawę na zimno:
- 200 ml nitro coffee LaCava
- 50 ml mleka migdałowego
- 30 ml syropu karmelowego
- kostki lodu
- do ozdoby - sos karmelowy
Wstrząśnij i wlej do szklanki Nitro w puszce od LaCava lub przygotuj je sam - wystarczy, że zaparzysz kawę np. metodą przelewową i odstawisz ją do ostygnięcia. Następnie ostygniętą kawę zmiksuj krótko w blenderze, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Do szklanki wlej syrop karmelowy, wrzuć kilka kostek lodu, a potem dodaj odrobinę napoju migdałowego. Na koniec dolej przygotowane Nitro, delikatnie wymieszaj i gotowe – delektuj się aksamitnym, słodkim smakiem! Ta kawa jest przepyszna! Ps. Jeśli lubisz słodszy smak daj więcej syropu karmelowego.