Kawowa podróż z Trip Coffee - Café con Canela
Kawowa podróż z Trip Coffee to cykl wpisów na bazie wiedzy, w których zwiedzamy świat, poznając różne ciekawe przepisy na kawę. Tym razem przeniesiemy się do Kolumbii, aby przygotować Cafe con Canela, czyli kawę z cynamonem i nutą cytrusów.
To co, wyróżnia Cafe con Canela od innych specjałów kawowych, to sposób dodania cynamonu. Kiedy wszyscy sypią przyprawę na wierzch, my korzystamy z kolumbijskiego sposobu, w którym to cynamon czeka już w środku kolby. Pod wpływem gorącej wody, aromat przyprawy przenika całe espresso, tworząc bogatą paletę smaków. Do Cafe con Canela można dodać też cukier trzcinowy i panelę (nuta pomarańczy) dla większej wyrazistości smaku. Poznaj przepis na Cafe con Canela.
Cafe con Canela
Składniki:
- 2 espresso
- Cynamon mielony
- Syrop Cane Sugar Monin
- Pomarańcza
Przepis:
- Zmiel kawę do portafiltra.
- Do kolby z kawą wsyp szczyptę cynamonu. Całość wymieszaj.
- Zaparz podwójne espresso.
- Dodaj odrobinę syropu Cane Sugar Monin.
- Filiżankę zaromatyzuj skórką pomarańczy.
Do przygotowania Cafe con Canela świetnie sprawdzi się kawa TRIP Coffee Kolumbia, która doskonale odzwierciedla klasyczny smak kolumbijskiej kawy. To mieszanka średnio wypalonych ziaren, w których wyczujecie nuty czerwonych owoców, orzechów o czekolady deserowej.