Kawowa podróż z Trip Coffee - Cà phê trứng

Kawowa podróż z Trip Coffee to cykl wpisów na bazie wiedzy, w których zwiedzamy świat, poznając różne ciekawe przepisy na kawę. Tym razem przeniesiemy się do Wietnamu, aby przygotować Cà phê trứng, czyli słodką kawę z jajkiem.
Jeśli w dzieciństwie uwielbialiście kogel mogel, to jest to dla Was świetna propozycja. Ta kawa ma słodki smak przypominający deser tiramisu lub likier jajeczny z kawową bazą i kremowym wykończeniem. Cà phê trứng może być podawana na ciepło lub zimno.
Składniki:
- 2 espresso
- 2 żółtka jajka
- syrop Vanilla Monin (20 ml)
- 3 łyżeczki cukru
Przepis:
- Wyparz jajka i oddziel żółtka od białka.
- Do żółtek dodaj 3 łyżeczki cukru.
- Ubijaj aż do otrzymania pianki.
- 15 g kawy zmiel drobno, jak do przygotowania w kawiarce.
- Do zaparzacza phin wsyp kawę i wlej 150 ml gorącej wody.
- Do filiżanki wlej syrop waniliowy Monin.
- Dolej przygotowaną kawę i kogel mogel.

Do przygotowania Cà phê trứng użyliśmy wietnamskiego zaparzacza phin, natomiast równie dobrze do przepisu można wykorzystać podwójne espresso lub kawę z kawiarki. Jeśli chodzi o kawę, to postawiliśmy na Trip Coffee Gwatemala, która charakteryzuje się słodkim smakiem z wyczuwalną nutą czekolady deserowej, żółtych owoców i orzechów Jest to kawa, której słodycz doskonale pasuje do przygotowania mlecznych specjałów lub deserów kawowych.



