Jesienny deser Lotus z prażonymi jabłkami

Jesienny deser Lotus z prażonymi jabłkami
Jesienny deser Lotus z prażonymi jabłkami

Kremowy, cynamonowy deser z chrupiącymi ciasteczkami Lotus Biscoff i lekko skarmelizowanymi jabłkami. Zero pieczenia, maksimum komfortu - idealny na szybkie "coś słodkiego" po obiedzie lub na jesienny wieczór z kawą. Jesienny comfort food. Nas urzekł i mam nadzieję, że posmakuje Wam równie mocno! Poznajcie nasz przepis na jesienny deser z ciasteczkami i kremem Lotus z prażonymi jabłkami i cynamonem, kremową masą i jedwabiście gładką, pyszną polewą.

  • Gotowe w: ok. 25–30 min
  • Porcje: 2-3
  • Poziom trudności: łatwy
  • Atuty: bez piekarnika, warstwowy efekt, balans słodyczy cytryną

Jesienny deser Lotus Biscoff z prażonymi jabłkami

Składniki:

Warstwa ciasteczkowa Prażone jabłka
  • 2 duże jabłka, obrane, kostka 1–1,5 cm
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru brązowego lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% (zostaw 2 łyżki śmietany do polewy)
  • 2 duże łyżki kremu Lotus Biscoff Creamy
  • opcjonalnie, jeśli wolisz słodszy smak: 1-2 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki syropu waniliowego Monin
Polewa
  • 1 łyżka kremu Lotus Biscoff Creamy
  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30% (do rozrzedzenia)
Jesienny deser z ciasteczkami i kremem Lotus oraz prażonymi jabłkami z cynamonem

Przygotowanie - krok po kroku

  1. Spód: 220 g ciasteczek rozgnieć i połową wyłóż spody w pucharkach, słoiczkach czy szklankach.
  2. Prażone jabłka: Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier/miód, cynamon i sok z cytryny. Smaż 6–10 min na średnim ogniu, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Wystudź.
  3. Krem: Śmietankę + mascarpone i krem Lotus Creamy ubij krótko z cukrem pudrem i wanilią (tylko do gładkości i lekkiej puszystości). Ps. My nie dawaliśmy cukru, gdyż użyliśmy syropu waniliowego, ten poziom słodyczy był wystarczający.
  4. Warstwy: Na spód z ciasteczek wyłóż łyżkę, dwie kremu → warstwa jabłek → znów krem. Na koniec posyp delikatnie ciasteczkami dla ozdoby.
  5. Polewa: Podgrzej śmietankę w mikrofalówce lub na kuchence 10 sekund, dodaj krem Lotus i mieszaj aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji, polej po wierzchu.
  6. Chłodzenie: Możesz schłodzić w lodówce lub zjeść od razu :)
Deser z ciasteczkami Lotus - krok 1
Krok 1 - Przygotowanie warstwy ciasteczkowej
Deser z ciasteczkami Lotus - krok 2
Krok 2 - Przygotowanie kremowej masy i pierwszej warstwy deseru
Deser z ciasteczkami Lotus - krok 3
Krok 3 - Dodanie prażonych jabłek i kolejnej porcji kremu
Deser z ciasteczkami Lotus - krok 4
Krok 4 - Przygotowanie polewy z kremu Lotus
Deser z ciasteczkami Lotus i kremem Lotus Cream - krok 5
Krok 5 - Kolejne warstwy i polanie deseru kremem
Deser z ciasteczkami i kremem Lotus - krok 6
Krok 6 - Dekoracja deseru


Ten deser to jesień zamknięta w słoiczku: ciepło przypraw, karmel Lotus i jabłka doskonale łączące całość. Nie za słodki, idealny! Zrób raz, a wróci jak ulubiony sweter: zawsze wtedy, gdy potrzebujesz szybkiego deseru bez pieczenia i chwili przyjemności. Smacznego!

Polecane produkty w tym artykule
Ciastka Lotus Biscoff 50 sztuk
Promocja
( Brak opinii ) Ciastka Lotus Biscoff 50 sztuk
14,47 zł netto 18,99 zł 15,19 zł brutto 15,19 zł 18,99 zł 379.80 pkt.
Ciastka Lotus Biscoff 250g
Promocja
( Brak opinii ) Ciastka Lotus Biscoff 250g
6,47 zł netto 8,49 zł 6,79 zł brutto 6,79 zł 8,49 zł 169.80 pkt.
Ciastka Lotus Biscoff 8x2
Promocja
( Brak opinii ) Ciastka Lotus Biscoff 8x2
4,18 zł netto 5,49 zł 4,39 zł brutto 4,39 zł 5,49 zł 109.80 pkt.
Krem do smarowania Lotus Biscoff Crunchy 380g
Promocja
( Brak opinii ) Krem do smarowania Lotus Biscoff Crunchy 380g
14,81 zł netto 19,99 zł 15,99 zł brutto 15,99 zł 19,99 zł 399.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2025
pixel