Jak zaparzyć kawę w french pressie?
Tradycyjna polska kawa "po turecku", tak naprawdę nie ma zbyt wiele wspólnego z kawą po turecku. Jest to mało ciekawy napój, w którym znajdują się nieprzyjemne fusy i ciężko doszukać się miłych posmaków. Jeżeli nudzi Cię już tradycyjny sposób parzenia kawy i chcesz znaleźć tanią alternatywę, to warto zwrócić uwagę na french press. Jest to bardzo proste urządzenie, które pozwala na zaparzenie dobrej kawy bez fusów.
French press inaczej jest nazywany cafeterią (chociaż ta nazwa bardziej kojarzona jest z kawiarką), coffee press, czy na polski prasą francuską. Nazwa słusznie kojarzy się z Francją, skąd pochodzi to urządzenie, jednak opatentował je Włoch Attilio Calimani. Skonstruowany jest w bardzo prosty sposób. Jest to szklany zaparzacz najczęściej z metalowymi elementami, a jego sekretem jest tłok zakończony sitkiem. Odpowiada on za oddzielenie fusów od naparu. French press stał się bardzo popularnym zaparzaczem dzięki łatwej obsłudze i niskiej cenie. Cena urządzenia głównie zależy od materiału, z którego jest wykonane oraz jego pojemności. Dobry french press z łatwością znajdziesz już za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych.
Na jakość naparu zaparzonego we french pressie głównie wpływa rodzaj użytej kawy. Jeżeli zapytasz jaką kawę najlepiej zaparzyć we french pressie, to odpowiem - taką, jaką lubisz. Nie ma tutaj jednej reguły. Możesz użyć swojej ulubionej kawy mielonej lub świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Używając ziaren, należy zmielić je poziom wyżej niż średni. Jeśli jednak robisz kawę dla siebie, to najważniejsze, aby smakowała właśnie Tobie.
Nie tylko konstrukcja zaparzacza jest banalna, ale również z jego obsługą nikt nie będzie miał najmniejszych problemów. Wszystko, co musisz mieć, aby zaparzyć kawę we french pressie to zaparzacz, woda i Twoja ulubiona kawa. Warto, aby trzymać się standardowych proporcji, czyli 60 g kawy/1000 ml wody, a temperatura wody powinna wynosić 88-90°C. Teraz wystarczy trzymać się poniższych wskazówek.
Jeżeli masz już dosyć mało ciekawej kawy parzonej razem z fusami i chcesz spróbować czegoś nowego, to koniecznie musisz zwrócić uwagę na french press. Gwarantuje niebywale łatwą obsługę i zawsze dobry napar bez "fusowego dodatku".
Co to jest french press?
French press inaczej jest nazywany cafeterią (chociaż ta nazwa bardziej kojarzona jest z kawiarką), coffee press, czy na polski prasą francuską. Nazwa słusznie kojarzy się z Francją, skąd pochodzi to urządzenie, jednak opatentował je Włoch Attilio Calimani. Skonstruowany jest w bardzo prosty sposób. Jest to szklany zaparzacz najczęściej z metalowymi elementami, a jego sekretem jest tłok zakończony sitkiem. Odpowiada on za oddzielenie fusów od naparu. French press stał się bardzo popularnym zaparzaczem dzięki łatwej obsłudze i niskiej cenie. Cena urządzenia głównie zależy od materiału, z którego jest wykonane oraz jego pojemności. Dobry french press z łatwością znajdziesz już za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych.
Jaka kawa do french pressu?
Na jakość naparu zaparzonego we french pressie głównie wpływa rodzaj użytej kawy. Jeżeli zapytasz jaką kawę najlepiej zaparzyć we french pressie, to odpowiem - taką, jaką lubisz. Nie ma tutaj jednej reguły. Możesz użyć swojej ulubionej kawy mielonej lub świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Używając ziaren, należy zmielić je poziom wyżej niż średni. Jeśli jednak robisz kawę dla siebie, to najważniejsze, aby smakowała właśnie Tobie.
Jak zaparzyć french press?
Nie tylko konstrukcja zaparzacza jest banalna, ale również z jego obsługą nikt nie będzie miał najmniejszych problemów. Wszystko, co musisz mieć, aby zaparzyć kawę we french pressie to zaparzacz, woda i Twoja ulubiona kawa. Warto, aby trzymać się standardowych proporcji, czyli 60 g kawy/1000 ml wody, a temperatura wody powinna wynosić 88-90°C. Teraz wystarczy trzymać się poniższych wskazówek.
- Wyciągnij tłok z sitkiem z zaparzacza.
- Wlej gorącą wodę do french pressu, aby rozgrzać naczynie, a następnie ją wylej.
- Wsyp kawę na dno french pressu (60g/1000ml - czyli 6g na każde 100ml używanej wody).
- Wlej wodę o temperaturze 88-90°C tak, aby tylko namoczyć kawę i odczekaj 30 sekund.
- Wlej resztę wody i pozwól kawie parzyć się przez około 3 minuty.
- Załóż tłok z sitkiem oraz przeciśnij powolnym i jednostajnym ruchem.
- Kawa jest gotowa do rozlania.
Jeżeli masz już dosyć mało ciekawej kawy parzonej razem z fusami i chcesz spróbować czegoś nowego, to koniecznie musisz zwrócić uwagę na french press. Gwarantuje niebywale łatwą obsługę i zawsze dobry napar bez "fusowego dodatku".
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
French Press RAFAELLA 350 ml - NIEDOSTĘPNY
30,89 zł netto
37,99 zł
brutto
37,99 zł
759.80
pkt.
( Brak opinii )
French Press AROMA 350 ml - NIEDOSTĘPNY
39,02 zł netto
47,99 zł
brutto
47,99 zł
959.80
pkt.
( Brak opinii )
French Press AROMA 1000 ml - NIEDOSTĘPNY
52,02 zł netto
63,99 zł
brutto
63,99 zł
1279.80
pkt.
( Brak opinii )
French Press BARIST 1000 ml - NIEDOSTĘPNY
52,02 zł netto
63,99 zł
brutto
63,99 zł
1279.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi