Jak zaparzyć kawę Momento Dreamer Peru?

Kawa speciality z Peru to świetny wybór dla miłośników metod ciśnieniowych, którzy cenią sobie zbalansowany smak, przyjemną słodycz i subtelną owocową kwasowość. Uprawiana na plantacjach, na wysokości od 1500 do 2 200 m n.p.m. dojrzewa w idealnych warunkach klimatycznych, co nadaje jej unikalny profil sensoryczny. Większość peruwiańskiej kawy speciality pochodzi z niewielkich, rodzinnych plantacji, liczących zazwyczaj od 2 do 5 hektarów. Plantatorzy uprawiają kawę tradycyjnymi metodami, często w cieniu większych drzew, co sprzyja powolnemu dojrzewaniu owoców i pozwala im rozwijać pełnię smaku.
Dzięki starannej uprawie i selekcji, kawa z Peru doskonale sprawdza się w metodach ciśnieniowych, dając aksamitne espresso z bogatym aromatem. Momento Coffee Roastery to lokalna palarnia kawy, która mieści się w sercu Rzeszowa. Tutaj spełniamy marzenie o wypalaniu kawy w naszych rodzinnych stronach, co pozwala nam być blisko osób, które ją uwielbiają – naszych klientów, przyjaciół i wszystkich miłośników dobrego smaku. Prowadzenie palarni to dla nas coś więcej niż codzienna praca. To pasja, radość i realizacja marzeń. Każdy dzień to okazja do odkrywania nowych kawowych aromatów, dostarczania kilogramów świeżo palonych ziaren i poznawania ludzi, których łączy miłość do kawy. Wierzymy, że kawa potrafi zmieniać codzienne chwile w wyjątkowe momenty – i to właśnie chcemy przekazywać w każdej filiżance.
MOMENTO COFFEE ROASTERY DREAMER PERU - EKSPRES KOLBOWY
- Kawa: Momento Roastery Dreamer
- Skład: 100% arabika
- Pochodzenie ziaren: Peru
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Czekolada, orzechy nerkowca, morela
- Ekspres kolbowy: Lelit Victoria
- Młynek: Eureka Migon Specialita
- Przygotowany napój: Espresso
- Mielenie: Drobne
- Czas parzenia: 26 sekund
- Doza: 18g
- Uzysk: 40g
- Temperatura wody: 93 C

Efekt i opinia
Kawa ziarnista MOMENTO COFFEE ROASTERY to 100% arabika z Peru jakości speciality wypalona w średnim stopniu. Jej odpowiednia obróbka i sposób wypalenia sprawia, że Dreamer doskonale sprawdzi się do przygotowania Metodami ciśnieniowymi: w ekspresie kolbowym, automatycznym czy nawet w kawiarce. W tym wpisie proponuję wam przepis na przepyszne, kremowe espresso, które przygotowałam w ekspresie kolbowym Lelit Victoria. Odmierzamy 18 g kawy, mielimy drobno, robimy cały “puck prep” (ja użyłam WDT tool, dystrybutora do kawy oraz tampera dynamometrycznego) i przymierzamy się do parzenia kawy. Temperatura wody w moim ekspresie wynosiła 93 C. Kawa parzyła się przez dokładnie 26 sekund, a uzysk wyniósł 40g.
Dreamer to zbalansowana kawa o aksamitnym body. Łączy słodycz mlecznej czekolady z kremowymi nutami orzechów nerkowca, a subtelna kwasowość moreli dodaje jej świeżości. Finisz jest długi z przyjemnym owocowym posmakiem. Moim zdaniem jest to idealna kawa do espresso i kaw mlecznych - łagodna, ale wyrazista. Jej harmonia sprawia, że trafi w gusta miłośników klasyki, jak i osób które cenią sobie delikatne owocowe profile.

