Jak zaparzyć Kawę Focusy Tanzania Karatu - najlepszy przepis z Eliminacji Mistrzostw AeroPress 2025

12 lipca przeżyłam prawdziwą kawową przygodę - wzięłam udział w eliminacjach do Mistrzostw Polski AeroPress 2025, które odbyły się w kawiarni Konesso w Stalowej Woli, a mój przepis okazał się zwycięski:)
Wspaniale było zobaczyć i doświadczyć jak wyglądają takie zawody i przede wszystkim dobrze się bawić. Co ważne, w eliminacjach AeroPress nie ma spiny, nie trzeba nic mówić, nie ma prezentacji ani zbyt dużego stresu. Startuje się w trójkach i każdy w ciągu 8 minut ma przygotować kawę. Sędziowie testują i wybierają najlepszy napar, nie wiedząc czyj on jest. Tutaj liczy się tylko jedno: najlepsza kawa, a każdy ma równe szanse.
Na dwa tygodnie przed startem otrzymaliśmy kawę konkursową. Pierwsze podejścia do niej nie były zbyt udane, ale wiedziałam, że to ziarno ma potencjał i wymagało naprawdę uważnego podejścia.
Oficjalnym ziarnem Eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2025 w Stalowej Woli była kawa wypalona przez palarnię Focusy stworzoną przez Sylwię Rachfalską, finalistkę Mistrzostw Polski Roasting (zawody w paleniu kawy pod patronatem Specialty Coffee Association). Była to arabika z Tanzanii, pochodząca z plantacji Ngila Estate (region Karatu). Owoce zostały obrobione metodą na red honey, co wpłynęło na słodki i bardzo owocowy profil sensoryczny kawy, z posmakiem toffi.
Poznajcie mój przepis na kawę Focusy Tanzania Karatu w AeroPressie. Ps. Co nas również bardzo urzekło to etykieta tej kawy. Sylwia zaprojektowała ją z ukłonem dla Stalowej Woli. Są na niej lokalne symbole.
Już teraz kawa Focusy Tanzania Karatu - Konesso przelew jest dostępna w naszym sklepie tutaj.
Oto jak parzyłam kawę, która wygrała zawody:
- Kawa: Focusy Tanzania Karatu
- Palarnia: Focusy
- Skład: 100% arabika
- Pochodzenie ziaren: Tanzania, Ngila Estate
- Stopień palenia: Jasny
- Profil smakowy: Papaja, czerwone jabłko, toffi
- Odmiana: Kent
- Metoda obróbki: Honey Red
- Metoda parzenia: AeroPress metodą odwróconą
- Przepis: 18 g kawy -> 100 ml wody, 5x zamieszań przód-tył (do 40s) + 100 ml wody, 2x mieszanie przód-tył ->1:30-2:00 przeciskamy
- Mielenie: Comandante, 21 klik
- Ilość kawy: 18 g
- Temperatura wody: 89°C
- Czas parzenia: ok. 2 minuty
- Ilość naparu: 200 ml


Przepis na AeroPress z kawy Focusy Tanzania Karatu - przelew Konesso
W kawie Focusy Tanzania Karatu skupiłam się na tym, aby wyciągnąć z niej jak najwięcej słodyczy i przyjemnej owocowości, ale bez efektu "kwasiury". Kawę zaparzyłam metodą invert. Użyłam podwójnego papierowego filtra.
- 18 gramów kawy średnio-grubo zmielonej zalej 100 ml wody o temperaturze 89°C.
- Następnie - pięć delikatnych zamieszań przód-tył.
- Po 40 sekundach dolej kolejne 100 ml wody i 2x zamieszaj przód-tył
- Gdy czas zbliża się do 1:30 - odpowietrz, załóż sitko i zacznij powoli przeciskać. W sumie parzenie zajęło ok. 2 minut.
Jesli lubicie złożone, ciekawy kawy z przyjemną kwasoowścią to Tanzania od Focusy może Wam posmakować.

Drugie miejsce w finale zajął Maks. Oto jego przepis:
- 18 g kawy zmielonej w Timemore Chestnut X (ustawiony na 17)
- Metoda odwrócona, woda 89 stopni C.
- Wlej 50 g wody, mieszaj.
- Po 30 sekundach dolej wody do 160 g, zamieszaj. Załóż sitko z papierowym filtrem. Jak zegar pokazuje 1 min 40 sek. obróć aeropress i przeciskaj 20 sek. Do kawy dolej 20 g wody w temperaturze otoczenia.



