Filtrowa alternatywa - jak zmienić jeden typ filtra w inny

Czasem zdarza się, że do danego drippera skończą nam się filtry, ale mamy jeszcze zapas odmiennych papierków. Innym razem możemy chcieć pobawić się trochę.
Jeśli znajdziesz się w takiej sytuacji awaryjnej lub masz ochotę na eksperymenty, poniżej przedstawiam kilka sposobów na dostosowanie filtrów do różnych zaparzaczy. Papier jest wdzięcznym tworzywem, łatwo go dostosować, wystarczy odpowiednio go zagiąć.
W tym przypadku pokażę jak można poradzić sobie z filtrami:
- O płaskim dnie - Timemore B75, ale też podobnie można zrobić z Aprilem czy Kalitą,
- Stożkowymi np. Hario V60-02,
- Trapezowymi Melitta, większości ekspresów przelewowych czy jak w tym przypadku urządzenia Wilfa Pour Over.
Transformacje
Filtry papierowe różnią się nie tylko kształtem, ale także grubością, materiałem, z którego są wykonane lub strukturą. Mogą mieć różną krepę. Co właściwie oznacza to słowo mogące kojarzyć się z francuskim naleśnikiem lub siłą fizyczną? Otóż jest to miniaturowe pofałdowanie papieru, dzięki któremu filtr staje się bardziej elastyczny i wytrzymały. Krepa zwiększa powierzchnię i porowatość, co wpływa na proces filtrowania kawowego naparu. Przepływ wody i filtracja przez materiały o różnej strukturze będą się różnić, ale w ten temat nie będziemy się dziś zagłębiać.
Więc jak możemy przekształcić nasze filtry? Omówmy to po kolei:
Ogólne założenia:
- Wstępnie zaginamy filtr do kształtu zaparzacza
- Wkładamy papier do drippera sprawdzamy dopasowanie i układamy.
- Korygujemy zagięcia jeśli potrzeba. Po założeniu filtra do zaparzacza i rozszerzeniu będzie widać czy filtr minimalnie powiększyć, czy też zmniejszyć.
- Zalewamy wodą, która pozwoli uelastycznić i nadać formę oraz ewentualnie korygujemy kształt.
- Robimy kawę.
Stożkowy V60 do płaskiego Timemore B75

- Zagnij część filtra ze zgrzewem, tak aby była mniej więcej w pionie.
- Zagnij z drugiej strony, tak aby brzeg był pionowo - równoległy do wcześniej zagiętego.
- Zagnij spód 3,5 cm od miejsca gdzie kończy się zagięcie krawędzi.
- Włóż filtr do B75 i dociśnij delikatnie palcami do dna, tak by się uformowało płaskie dno.
- Brzegi filtra dociśnij rozszerzając palce na boki.
- Zalej wodą, i jeśli to konieczne, wyrównaj poziom dna.
Stożkowy V60 do trapezowego (Melitta / WIlfa)

- Zagnij górną krawędź filtra wzdłuż zgrzewu na 2 cm od końca, tak aby przetłoczenia zgrzewu sięgały końca wystającego uszka filtra (dotyczy filtrów Hario). Połączysz ten punkt z kolejnym zagięciem.
- Na dole, w miejscu zgrzewu, zagnij filtr przy wierzchołku stożka i poprowadź zagięcie między tym punktem a poprzednim.
- Zagnij spód 3,5 cm od dołu, kierując czubek stożka pionowo w górę.
- Włóż filtr do drippera.
- Brzegi dociśnij rozszerzając palce na boki.
- Zalej wodą, i jeśli to konieczne, wyrównaj poziom dna.
Trapezowy do Timemore B75 z płaskim dnem

- Zagnij część filtra ze zgrzewem tak, aby była mniej więcej w pionie.
- Zagnij z drugiej strony, tak, aby brzeg był również pionowo - równoległy do wcześniej zagiętego. Na zdjęciu brzegi odstają dlatego nie widać, że są równoległe.
- Zagnij spód ok. 2 cm od dołu.
- Włóż filtr do B75 i dociśnij delikatnie palcami do dna, tak by uformowało się płaskie dno.
- Brzegi dociśnij rozszerzając palce na boki, tak by stawami palców docisnąć papier do ściany zaparzacza, jeśli potrzeba dognij papier.
- Zalej wodą, i jeśli to konieczne, wyrównaj poziom dna.
Trapezowy do stożkowego V60

- Zagnij część filtra ze zgrzewem tak, aby u góry zacząć przy zgrzewie - 1 cm od brzegu, a u dołu w połowie szerokości pionowo w górę.
- Zagnij z drugiej strony, tak, aby dolny brzeg był również pionowo i łączył się na środku z pierwszym zagięciem.
- Dognij resztę prawego boku w kierunku górnym.
- Włóż filtr do V60.
- Brzegi dociśnij rozszerzając palce na boki.
- Zalej wodą, aby lepiej dopasował się.
Oczywiście to tylko przykłady. Możecie wypracować własne techniki i użyć innych filtrów. Możliwości jest wiele, a ja zachęcam Was do eksperymentowania i kreatywnej zabawy. W końcu hobby powinno sprawiać radość. Życzę Wam powodzenia w każdej sytuacji, udanych ekstrakcji i dużo frajdy z zamieniania wody w kawę!



