Domowa kuchnia - Jak dbać o ekspres do kawy?

Śmiało można stwierdzić, że ostatnie lata to rewolucja na rynku kawowym. Kawa stała się produktem łatwo dostępnym, a w samej Polsce powstało setki palarni, które oferują ziarna na wysokim poziomie. Gadżetów, ekspresów i nowych patentów na to, aby wyciągnąć z kawy jak najwięcej smaku również z roku na rok przybywa. Nic więc dziwnego, że domowe ekspresy do kawy stały się bardzo popularne i coraz częściej są nieodzownym elementem wyposażenia kuchni.
Jeśli już cieszymy się kawą „prawie” jak z kawiarni w zaciszu swego domostwa, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach użytkowania ekspresu domowego. Jak użytkować ekspres domowy, aby służył nam jak najdłużej, a kawa z niego była zawsze tak samo dobra?
Jak użytkować ekspres? - 4 proste zasady
1. Zapoznaj się z instrukcją obsługi ekspresu. Warto poznać ikonki, które powiadamiają użytkownika o funkcjach ekspresu i sygnalizują jego potrzeby tj odkamienianie czy czyszczenie. Wiedza ta ma nam ułatwić jego obsługę.
2. Dbaj o czystość ekspresu. Regularne czyszczenie urządzenia środkami do tego dedykowanymi to podstawa utrzymania ekspresu w dobrym stanie. Czyszczenie pozwala pozbyć się resztek kawy, grzybów, pleśni i tłuszczu, które mogą zalegać w środku ekspresu. Jeśli to zlekceważymy, to kawa stanie się niesmaczna i może być szkodliwa dla naszego zdrowia, dlatego zawsze należy pamiętać o:
- regularnym myciu jednostki zaparzającej (jeśli ekspres posiada wyjmowaną jednostkę) pod bieżącą wodą, przynajmniej raz w tygodniu;
- codziennym czyszczeniu systemu spieniającego mleko. Wylot pianki mlecznej może zostać zatkany, jeśli nie będzie on po każdym użyciu przepłukiwany wodą. Warto również przecierać dyszę wilgotną ściereczką ze względów estetycznych i higienicznych.
- codziennym opróżnianiu tacki ociekowej i pojemnika na fusy oraz dokładnym ich osuszaniu. Jeśli będziemy pomijać ten krok, szybko pojawi się pleśń i grzyb, co zdecydowanie wpłynie na smak naszej kawy - będzie niesmaczna;
- przepłukiwaniu pojemnika na wodę i wlewaniu świeżej wody;
- z zewnątrz przemywamy ekspres miękką, wilgotną ściereczką, ewentualnie z użyciem delikatnego detergentu;
- w ekspresach kolbowych czyścimy kolbę i grupę zaparzającą środkami do tego przeznaczonymi;
3. Używaj filtra do wody. Jakość wody, którą używamy w naszym ekspresie zdecydowanie ma wpływ na smak kawy - w końcu kawa składa się z niej w 99 procentach. Dlatego ważne jest, żeby do ekspresu domowego wlewać wodę przeflitrowaną, ponieważ woda z kranu bywa twarda, a osadzający się kamień może uszkodzić nasz sprzęt. Możemy do tego celu użyć wody z dzbanka filtrującego wodę np. Aquaphor czy Dafi lub zaopatrzyć się w filtr zmiękczający wodę dedykowany do naszego modelu ekspresu. Taki filtr wkłada się bezpośrednio do zbiornika na wodę i należy pamiętać o regularnej wymianie filtra. Jest to niezwykle ważny aspekt dbania o nasz sprzęt. Słaba jakość wody, kamień i osad pogorszy smak naszej kawy, a kosztowne urządzenie może ulec awarii, używanie filtra uchroni nas przed tym.
4. Regularnie odkamieniaj ekspres. Większość modeli ekspresów powiadamia użytkownika o konieczności przeprowadzenia odkamieniania . Wtedy należy wcisnąć odpowiedni przycisk lub zrobić to etapami, zgodnie z wytycznymi ekspresu. Odkamienianie przeprowadza się za pomocą specjalnych środków chemicznych, umieszczając w odpowiednim miejscu w urządzeniu. Jeśli w ekspresie nie ma funkcji powiadamiania o odkamienianiu, powinniśmy zrobić to sami co 3-5 miesięcy, po zrobieniu około 200-300 kaw. Regularne odkamienianie ekspresu pozwoli zachować wyrazisty smak kawy i utrzymać ekspres w dobrym stanie.
Podstawą użytkowania ekspresu domowego, a jednocześnie przedłużenie jego żywotności jest dbanie o jego czystość i konserwacja. Produkty do konserwacji ekspresu takie, jak tabletki czyszczące, płyny do odkamieniania, środki do czyszczenia systemu spieniania mleka oraz całe zestawy do konserwacji dostępne są w sklepie Konesso.pl. Jeśli chcemy się cieszyć kawą zawsze smaczną dbajmy o nasz ekspres.


